01 Октомври 2024, 10:15 Днес (0) | Вчера (1)

Райфайзенбанк очаква минимален спад на БВП през първото тримесечие

11 Април 2012 14:03 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Промишлеността и износът вече не носят растеж, най-вероятно ще бъде отчетен минимален спад на БВП за първото тримесечие на 2012 г.

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува месечния си анализ на наличните към края на март 2012 г. макроикономически данни. Според анализаторите на банката краткосрочните индикатори потвърждават негативните тенденции в българската икономика, които се наблюдават от края на 2011 г. Спадът на промишленото производство се е ускорил през януари до 3.1% на годишна база, а оборотът на вътрешната търговия се е свил спрямо януари 2011 г. с 3.3%. Износът на стоки спада в номинално изражение – с 10.2% спрямо същия период на миналата година.
През февруари месечната инфлация се е ускорила до 0.9% поради поскъпването на храните и горивата, след като суровият петрол достигна исторически най-високата си цена, измерена в евро. Състоянието на пазара на труда също се влошава – след отчетената безработица от 11.4% през последното тримесечие на 2011 г., през януари и февруари 2012 г. безработицата рязко се е повишила и достига 13.5%. Кредитите както за фирмите, така и за домакинствата са отбелязали спадове през февруари – съответно със 118.8 млн. лв. (0.4%) и 45.5 млн. лв. (0.2%) спрямо януари. Влошило се е и търговското салдо, а оттам и текущата сметка на платежния баланс, която през януари е била отрицателна в размер на 112 млн. евро.
„Развитието от последните месеци показва, че индустрията и износът вече не са фактори на икономическото възстановяване, за разлика от 2010 и 2011 г.”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. „Поради негативните развития, които виждаме в краткосрочната статистика, вероятно през първото тримесечие ще бъде отчетен минимален спад на брутния вътрешен продукт. Независимо от това, засега запазваме прогнозата си за около 1% растеж на икономиката през 2012 г.”
От средата на 2010 г. промишлеността започна да излиза от рецесията и бе с основен положителен принос за икономическата активност в страната. Това развитие бе в резултат на динамичното възстановяване на износа. Съответно, промишленото производството бележеше положителни темпове на нарастване на годишна база. В края на 2011 г. обаче динамиката му отново премина на отрицателна територия. През декември промишленото производство отбеляза минимален спад (1.2% на годишна база), но през първия месец на 2012 г. негативната тенденция беше потвърдена, като спадът се ускори до 3.1% спрямо същия месец на предходната година. По всяка вероятност неблагоприятното развитие се дължи основно на забавянето на
икономическата активност в ЕС, съответно на намалени поръчки за стоки от България. Това бе един от основните канали, по които световната икономическа криза засегна България и в края на 2008 г.
Спадът в промишлеността, както и намалението на износа (по данни на платежния баланс за януари), показват отпадане на основните двигатели на икономическия растеж от последните години. На фона на слабото вътрешно търсене, тези данни могат да се разглеждат като индикатор за навлизане на
страната в повторна рецесия.
През януари и трите основни отрасъла на промишлеността реализираха спад на продукцията. Преработващата промишленост, която е с най-голям дял в индустриалното производство, отбеляза отрицателно изменение за трети пореден месец – 3% на годишна база. Голяма част от подотраслите в преработващата промишленост реализираха по-малко производство спрямо януари 2011 г. Сред тях са производството на хранителни продукти (9% спад), производството на химични продукти (6.3%), производството на метални изделия (10.1%), производството на електрически съоръжения (7.2%) и др.
Същевременно положителни темпове на изменение отбелязаха подотраслите производство на лекарствени вещества и продукти (13.9% растеж), производство на основни метали (9.3%), производство на компютърна и
комуникационна техника, електронни и оптични продукти (24.1%).
През януари производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се сви на годишна база с 4%, което е свързано с цялостната икономическа активност в страната. Добивната промишленост също
отбеляза спад, макар и минимален – 0.9%.
През януари, въпреки че оборотът в промишлеността реализира положително изменение спрямо година по-рано, динамиката му остана слаба.
Промишлените продажби се увеличиха с 3.4% на годишна база, при среден растеж от 17% за 2011 г. Оборотът на външните пазари следваше по-благоприятно развитие спрямо този на вътрешния пазар, отбелязвайки
нараствания от съответно 6.8% и 1.4% спрямо януари 2011 г.
През януари 2012 г. строителното производство реализира растеж, след като се свиваше през всички месеци на 2011 г. Въпреки това, темпът на изменение бе минимален (1.2%). Поради това отрасълът, който бе силно негативно засегнат от рецесията в страната, не успя да регистрира съществено възстановяване. Увеличението на строителната продукция през януари бе в резултат на инженерното строителство (9.8% растеж спрямо януари 2011 г.), докато сградното строителство продължи да се свива (4.7% спад).
През втората половина на 2011 г. издадените разрешителни за строеж, макар да отбелязаха нарастване на годишна база (8.5% растеж, въз основа на показателя разгърнатата застроена площ), останаха значително под нивата отпреди рецесията. Ето защо, вероятно и през следващите месеци динамиката
на строителната продукция ще остане вяла.
През януари, подобно на предходните шест месеца, оборотът във вътрешната търговия отбеляза реален спад на годишна база (3.3%1). Тези данни са индикатор, че развитието на вътрешното търсене остава неблагоприятно.
Търговията на едро се сви с 4.1% спрямо година по-рано, поради спад на оборота с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (8.4%) и компютърна и комуникационна техника (17.1%). Търговията на дребно запази същия темп на спад, както и през последния месец на 2011 г. – 2.4%. Търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт бе единственият подотрасъл с положителна динамика през януари – 1% нарастване на годишна база, но делът му в общата вътрешна търговия е сравнително малък и съответно не може да компенсира спада на останалите подотрасли.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив