27 Септември 2024, 12:30 Днес (0) | Вчера (0)

След повече от 10 г. в България: Финансовите пирамиди продължават да мамят

26 Май 2005 08:55 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Един от босовете убит, други трима – зад решетките

Финансовите пирамиди, които чрез обещанията си за бързо забогатяване действат и зарибяват хора, са в България повече от 10 години. Някои от тях, по-малките, вече не са на пазара, тъй като бяха разкрити от полицията, а лидерите им се спасиха в чужбина.
Една от най-големите и мощни структури за измама на хората чрез идеята за забогатяване е известната "Проксима". Униформените я наблюдават около пет години. През 2004 г. беше убит един от босовете на измамната схема - Иво Димитров. Във вторник пък бяха задържани трима от ръководството в Пловдив. След всяка голяма полицейска акция финансовата структура сменя своето име.
В началото на 90-те години за първи път на пазара у нас се появи системата "Пауър нет". След това тя се преименува на "Проксима", а в последните няколко месеца е известна под името "Константа".
В "Пауър нет" вноската беше 1900 долара, в "Проксима" - 2500 евро, сега в "Константа" тя вече е 2800 евро.
Срещу тези пари мошениците обещават връщане на вноската и натрупване на над 30 000 евро за 3 месеца.
Зарибяването най-често става чрез близки и познати, които ви примамват, като с това те се изкачват нагоре в пирамидата.
Системата на пирамидата е проста, колкото повече хора доведеш и зарибиш да оставят своите пари при измамниците, толкова по-нагоре се изкачваш в йерархията. Тази система е добре позната във всички страни в света. На този принцип действат и всички фирми, които продават продуктите си чрез мрежа от дистрибутори.
       
Схемата на "Пауър нет"
   
Системата има шест видими нива.
Първото ниво е изградено от най-новите партньори, внесли инвестицията си - 1900 долара, и станали пауърмембъри - РМ. Те са донорите на системата и от тяхното ниво тръгва преразпределението по нивата на пирамидата.
Второто ниво - там своето място намират пауърмембърите - РМ, тези, които имат първи или втори пункт на квалификация в този момент. Тяхната сума от цялата вноска е в размер на 350 долара. Остават 1550 долара, които тръгват нагоре.
Третото ниво е нивото на бренчлидерите. Те вземат своите 550 долара от вноската на пауърмембърите, които са препоръчани от съответните такива, намиращи се на второ ниво. Когато даден бренчлидер препоръча директно нов партньор, тогава ниво две е празно и 350-те долара, които трябва да останат там, се преразпределят в полза на ниво три. В този случай бренчлидерът получава 900 долара. По този начин неговото участие спомага за по-бързото разрастване на ниво едно. Тоест, ниво едно се увеличава вследствие на работата на нива две и три.
Четвърто ниво е изградено от консултантите. Клъстър-консултантите - СС, са тези, които ръководят и обединяват група от участници от трите по-долни нива и така тяхната общност в системата изгражда отделен клъстър. До това ниво достигат 1000 долара, от които за него остават 200 долара. Тези двеста долара, които консултантът печели, са само от един участник от ниво едно. Следователно той получава като сума произведението от броя на всички участници от първо ниво от неговия клъстър, умножено по 200. Остават 800 долара, които отиват на пето ниво.
Петото ниво е изградено от един-единствен участник и той е директорът на дадения филиал - пауърлидер - РL. Той се задоволява със 100 долара от 800-те, остават 700, които отиват на шесто ниво. Следователно пауърлидерът печели по 100 долара от всеки новопостъпил в организацията в съответния филиал.
Шестото ниво - това е нивото, което е обвито в мъгла и тайнственост. За него гостите и нивата от едно до три знаят единствено, че се нарича МАСИ - Международна академия за социални иновации. Така са нарекли себе си хората, които управляват осемте филиала в България. Те са - София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен. До МАСИ достигат 700 долара от всеки новопостъпил член в тяхното "бизнес общество".
Дотук добре, всичко работи по план, защото влагаш известна сума пари и печелиш нагоре по системата. Или поне така казват.
Изведнъж обаче десетки хора започват да подават жалби в полицията, че са измамени. МВР прави проверки. Така се стига до преименуване на пирамидата и тя започва да зарибява под друго име - "Проксима".
"Проксима" има филиали в София и Плевен, а хората от Пловдив пътуват за сбирки в столицата. Според разследващи "Проксима" е създадена от бивши полицаи с цел неправомерно облагодетелстване.
Около 3000 души са активните членове на бизнес общество "Проксима" през 2002 г. Според съдебните регистрации такова бизнес общество не съществува. Има сдружение с идеална цел "Проксима", което юридически няма пряка връзка с хората, които организират така наречения бизнес.
"Проксима" се представя като тайно бизнес общество, в което са участвали полицаи, депутати и магистрати. Достъпът до сбирките й става само с препоръка от участници в пирамидата и след обстойно проучване на финансовото състояние на кандидатите. Те подписват декларация да пазят в тайна какво са видели и чули по време на сеансите. Сбирките са секретни и винаги се провеждат на различни места в страната. "Проксима" има клонове в по-големите градове. Тя е наследник на пирамидите "Пауър нет" и "Галакси". Пирамидата "Галакси" стана известна, след като няколко от нейните лидери бяха заловени от полицията в Бургас.
Малка част от пострадалите са се оплакали в полицията от измамниците, защото се страхуват от отмъщение. Те предпочитат да дискутират проблемите си в Интернет на адрес http:// powernet.hit.bg.
Сигнал за "Проксима" е подаден в Националната служба "Сигурност" (НСС) преди година. Спецченгета разнищват замесените в пирамидата в няколко града.
Във вторник трима от водещите фигури в пирамидата "Проксима" бяха арестувани в Пловдив. Срещу тях е повдигнато обвинение за измама.
До 8 г. затвор грози мошениците, ако вината им бъде доказана в съда.
   
Отказвайте им без страх, съветва полицията
   
Не се поддавайте на психоатаките на хората от пирамидата, препоръчват спецполицаи от НСБОП.
Според антимафиотите подобни мошеници се възползват от желанието на хората за бързо забогатяване.
Когато разберете, че сте се забъркали с такива хора, можете без страх да им откажете, съветват от полицията.
Трябва да се държите твърдо. Членовете на пирамидата не могат да ви принудят насила да давате пари или да работите за тях.
Примамливите оферти на мошениците от "Проксима" трябва да бъдат отхвърляни категорично. У тях не бива да остава и най-малко съмнение, че набелязаният за зарибяване се колебае дали да стане член на организацията или не.
Не приемайте предложенията им да ви уредят бърз кредит от банка, за да влезете в обществото им. Не взимайте пари на заем от приятели, защото със сигурност няма да успеете да се издължите, казват запознатите със схемата. Ако пък започнат да ви заплашват с физическа саморазправа, непременно се обадете на тел. 166. или в НСБОП на бул. "Черни връх" в София. На същия адрес, но в НСС, се приемат сигнали за дейността на подобни измамници.
   
Колко печели ръководството на пирамидата
   
Всяка седмица на информационен блок (сесията, която се провежда в различните градове) около 15 гости в София стават партньори. Софийският филиал не е от най-успешните. Варна е на първо място в страната. Броят на хората, които стават партньори, умножен по броя на филиалите, дава резултата от 80 човека на седмица от цялата страна. Месечно това прави 80 х 4 седмици в месеца - 320 души. До МАСИ достигат 700 долара от нов партньор. Следователно 320 х 700 прави 224 000 долара доход на месец.
Полицаите предполагат, че парите напускат пределите на страната няколко дни след банковите трансфери.
   
Класификация на участниците в пирамидата според финансовите им загуби.
1. Отказалите се непосредствено след внасянето на парите си.
2. Отказалите се, преди да са си върнали инвестицията.
Главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов се обърна към обществеността през ноември 2003 г. хората да заяват в ДНСП, ако се чувстват измамени или ощетени.
   
На 19 май 2004 г. беше убит един от лидерите на "Проксима" - Иво Димитров.
Неофараонът Иво Димитров почина след престрелка в София, творението му остава опасно живо, защото полицаи и влиятелни фактори покровителстват престъпната структура.
Тогава двама полицаи бяха виновни за убийството му. По случая все още работи Военна прокуратура.
Димитров също е бивш служител на МВР. Той не беше привлечен като обвиняем, но беше убит.
   
Като продажба на една идея коментира дейността на "Проксима" бившият й шеф Иво Димитров.
   
"Продажба на една идея"
   
Върховната касационна прокуратура (ВКП) започна проверка по публикацията на "Новинар" "Пирамидата "Проксима" зомбира като секта", съобщи говорителят на ВКП Николай Марков. Във вторник вестникът писа подробно за скандалната организация, която с обещания и внушения измъква от кандидатите за бърза печалба по 2100 евро. Срещу парите мошениците обещават връщане на вноската и натрупване на 20 000 евро за 3 месеца.
   
Измамените
И.С.: Готова съм да свидетелствам
Наша приятелка покани мен и сестра ми на една от сбирките на "Проксима". Аз прозрях истината в самото начало, но сестра ми реши да участва. Взехме пари от продаден наскоро имот и на заем, за да стане тя техен член. Оказа се, че за няколкото месеца, откакто е в пирамидата, сестра ми успя да си върне много малка част от парите. Сега ходи като болна, не може да си прости, че се е вързала на приказките им за бързо забогатяване и благоденствие. Пропиля пари, с които можеше да помогне на децата си. Затова, ако се стигне до съд срещу тези измамници, аз съм готова да свидетелствам.
   
Иванка Тенева: Брат ми се самоуби
Аз съм сестра на измамен от пирамидата. Брат ми беше на 34 г., когато неговият най-добър приятел го излъга да влезе в организацията. За да осигури сумата, се наложи да взема заеми и да ипотекира жилището си. Не успя да си върне дори малка част от парите. Затъна в дългове, за да представя пред околните лъжливо благоденствие и висок жизнен стандарт. Жена му го напусна и той изпадна в тежка криза. Напусна работа, защото там постоянно идваха кредиторите му и го тормозеха. Преди 2 месеца брат ми сложи край на живота си.
   
Георги Стоев: Знам имената на организаторите
   
Иво Димитров, Теодор Торнев, някои си Борисов и Печинаков, са част от организаторите и ръководителите на тази пирамида. Те вземат тлъстия пай. Редовите членове надали някога ще успеят да си върнат парите, колкото и приятели да успеят да излъжат да влязат в "Проксима", а за печалба - да не говорим.
   
Д.К.: Не съжалявам, че съм вътре
Няма възрастова граница за членство в "Проксима". В нея има хора от 19 до 68 г.
Работя с моите приятели и съм доволна, че съм свидетел на тяхното развитие в организацията. С мъжа ми ходим с удоволствие на структурни срещи и семинари. Виждам усмихнати хора, при най-малкия проблем има кой да ми подаде ръка. Този свят е материален - не го ли знаете? Аз моята инвестиция съм я платила и нито за миг не съм съжалявала.
   
Албена Павлова: Бягайте без колебание
Приятелка ме покани на сбирка в Интерпред. Платих 60 лв., за да участвам в информационния блок. Това, което видях и чух там, ме озадачи. Изумена бях колко хора са се събрали да слушат измамите на няколко човека, нарекли себе си преуспели. Пълни заблуди и лъжи! Подхождат към госта като психолози, непрекъснато идваха и ме уговаряха колко добре ще се чувствам, ако стана техен член. Внимавайте, когато чуете ваш приятел да ви предлага много пари, ако разберете, че срещата ще е в Интерпред, БЯГАЙТЕ, БЕЗ ДА СЕ ДВОУМИТЕ!

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7472
GBP 2.4796 2.4887 2.3380
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив