27 Септември 2024, 07:07 Днес (0) | Вчера (0)

Тюрлюгювечът - начин на употреба в застраховането

31 Декември 2004 11:11 INSMARKET по статията работи: 5
A+ A-

Бялата Нова година завари застрахователния сектор "по бели гащи". След като стана ясно, че полусъстоянието на неопределеност премина в състояние на полунеразрешена проблемност, последните седмици добавиха допълнително пикантни подправки в застрахователната новогодишна манджа, която в крайна сметка се превърна в тюрлюгювеч.

Най-активни в подреждането на новогодишната застрахователна трапеза бяха от Съюза на застрахованите в България (СЗБ). "До средата на януари 2005 г. ще се постараем да свикаме Кръгла маса по проблемите на застраховането и конкретно на застраховката "Гражданска отговорност". Имаме уверението на Комисията по търговия и защита на потребителите за съдействие", заяви председателят на СЗБ Георги Бакалов.
В апел миналата седмица той поиска създаване на механизъм за потребителски надзор по застраховането и свикване на Националния съвет за защита на потребителите, който да инициира спешно премахване на §2 от ПЗР на ЗЗППТ. От комисията обаче обясниха, че нямат правомощия и не могат да инициират законодателна промяна. Бакалов контрира, че по закон Националният съвет може да бъде свикан при наличието на кворум от страна на потребителските организации (съветът се състои от 6 потребителски организации) и представител на министерството.
В същия апел СЗБ алармира, че ЗПАД "Алианц България", ЗПАД "Булстрад" и ДЗИ предлагат застраховки в нарушение на Закона за застраховането и Наредбата за задължителното застраховане. "Алианц България" рекламира в медиите застраховката ГО с текста "Гражданска отговорност" само за 19.98 лв.", а ЗПАД "Булстрад" предлага застраховката с текста "Застраховка ГО само за 23 лева". Посочените застрахователи нарушават чл. 77, ал. 4 от Закона за застраховането и чл. 16, ал. 3 от Наредба №18, които не позволяват "размерът на застрахователната премия за срок, по-кратък от три месеца, да бъде по-малък от 25% от размера на годишната премия по представената в КФН тарифа по чл. 23, ал. 2 от ЗЗ".
По повод апела на Бакалов от Комисията по търговия и защита на потребителите заявиха, че могат да реагират само в случай на подвеждаща и заблуждаваща реклама, но при нарушение на Закона за застраховането нямат законово право да реагират.
Застрахователи пък определиха обвиненията на Бакалов като "несъстоятелни, нереални и непрофесионални". Междувременно стана ясно, че в началото на тази седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира заради "Гражданска отговорност". Поводът бе сигнал, подаден от осем застрахователни дружества, сред които и обвинените от Бакалов. В сигнала на "Алианц България" ЗПАД, ЗАД "Бул инс", ЗПАД "Булстрад", ЗК "Български имоти", ДЗИ "Общо застраховане" АД, ЗК "Орел" АД, ХДИ ЗАД и ЗАД "Виктория" се казва, че са се наложили масово "практики на нелоялно привличане на клиенти, подвеждане и отклоняване вниманието на потребителите от предлаганата услуга чрез добавки към предлаганите застраховки, облаги, бонуси и други подобни под различни форми, което от своя страна уврежда конкуренцията в застрахователния бранш и застрашава интересите на потребителите и правото им да получат услугата, за която са платили". КЗК образува производство за разследване на евентуално извършено нарушение на глава 7 от ЗЗК - "Нелоялна конкуренция", от страна на всички застрахователни дружества, предлагащи застраховка "Гражданска отговорност".
Оттук нататък процедурата при КЗК предвижда образуване на преписка и в двумесечен срок събиране на информация, включително становище и доказателства от страните, становище от държавни учреждения, свързани с контрола върху застрахователните дружества, както и информация и доказателства от трета страна. Ако се наложи, КЗК може да поиска допълнително 1 месец удължаване на срока за събирането на доказателства за изясняване на случая. След това преписката се насрочва за разглеждане и се приема решение. Ако се установи нарушение, КЗК налага глоба в полза на държавата от 5000 до 300 хил. лв. При повторно нарушение глобата става от 100 хил. до 500 хил. лв. При неизпълнение на решението виновните могат да бъдат санкционирани с глоба от 100 хил. до 500 хил. лв. По груба аритметика след около 2 - 3 месеца, тоест около март, може и да стане ясно дали някой "е сгазил застрахователния лук" или не. А дотогава, подлучен или пресолен, горкият застрахован ще трябва да яде забъркания тюрлюгювеч.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Сред "засегнатите" от нелоялната конкуренция Дружества, изброени по-горе, нечело е :Алианц България" ЗПАД. Нека да видим как този застраховател лоялно привлича клиенти. Можете да си купите застраховка ГО за срок по-малък от една година на специалната само за вас оферта от 19,98 лв. Като умножим това число по 4 (100% : 25% = 4), ще получим 80 лв, без 8 стотинки, които да кажем оставим бакшиш на този, който ни я продал. Съгласно Наредбата на КФН обаче минималната задължителна рискова премия за леки автомобили до 1800 куб. см. за 2004 г. е 88,66 лв. Следва задача за балъци: "Кое от двете числа е по-голямо - 80 лв. или 88,66 лв.?". Не знаех, че смятането в Германия се различава от това в България. Нямаше да обръщам внимание на тези балкански хитринки, ако не ставаше въпрос за един от най-големите застрахователи в България, чийто собственик един уважаван световен застраховател. Явно на "големите" не им пука от глобите на надзорния орган. И ако това не е висша форма на цинизъм, здраве му кажи!
Честита Нова година!
#1 | от Богомил Петков, | преди
На "големите" наистина не им пука от глобите, г-н Петков. Не им пука и от Закона, но те правят винаги и навсякъде една и съща грешка - смятат се за недосегаеми, до доказване на противното.
В този смисъл, за всички, на които им пука за делата на "големите" - честита,радостна и успешна Нова 2005 година !!!
#2 | от Георги Бакалов | преди
Ние се отнасяме с респект към критичното поведение на гражданите.Сигнали за търговски практики на застрахователите, засягащи икономическите интереси на застрахованите лица, ще проверяваме и отправяме към компетентните контролни органи. Ще бъдем много благодарни, ако сигналите с конкретни данни, както предложения и идеи, бъдат изпращани на [email protected]
#3 | от Георги Бакалов | преди
Уважаеми г-н Бакалов,
не измисляйте нова тарифа по застраховка "ГО" на дружества като не сте запознат в детайли. Вие като брокер би следвало добре да сте запознат с тарифите, но уви....... Все пак проверете преди да пишете вашите сметки.
#4 | от Цветелина | преди
Извинете,
обръщам се към г-н Петков
#5 | от Цветелина | преди
Валидни за 16:10 26 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7472
GBP 2.4796 2.4887 2.3380
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив