01 Октомври 2024, 02:37 Днес (0) | Вчера (1)

Японският Гълфстрийм ще разтвори радиацията

08 Април 2011 15:55 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Няма опасност за рибата, около Фукушима ще е чисто след 30 години

През последня месец японските власти изливат тонове вода върху авариралата АЕЦ "Фукушима" в отчаян опит да спрат разтапянето на ядрено гориво. И докато борбата за възстановяване на електричеството в реакторите продължава, компанията оператор на централата ТЕРСО не може да намери решение какво да прави с тоновете радиоактивна вода. В началото на седмицата 11,5 тона бяха изхвърлени в океана. Всички се питат какво ще се случи с водата, в която радиацията е няколко милиона пъти над нормата.
Може би отговорът се крие в морските течения. Водните маси близо до АЕЦ „Фукушима” носят радиацията далеч от сушата и спомагат за по-бързото й разтваряне. Течението Курошио, японският еквивалент на Гълфстрийм, минава покрай източния бряг на страната, преди да се отклони на север и да се влее в открито море.
Това умерено течение носи водни маси с обем 6 хил. пъти повече от Дунав. Според учените то бързо ще разтвори радиоактивните елементи. Японската брегова охрана следи Курошио и докладва на правителството в Токио за нивата на радиация в океана. Юкио Едано, говорител на кабинета, всеки ден успокоява сънародниците си и целия свят, че за здравето на хората няма опасност.
Не на същото мнение обаче са рибарите. Много от тях загубиха лодките си след земетресението на 11 март и последвалата вълна цунами, а сега са на път да се разделят и с улова си за много години напред. Още преди две седмици фермите за морска храна - миди, стриди, морски таралежи и морски охлюви, бяха разрушени. В префектура Ивате бизнесът хранеше близо 80% от населението. Днес от него няма и следа.
Според Джеймс Смит, специалист по околната среда в университета в Портсмут, притесненията на рибарите са напразни. „Рибата и другите морски обитатели няма да пострадат сериозно от радиацията, дори и в най-заразените зони. След ядрената катастрофа в Чернобил рибата в три сладководни езера в рамките на опасната зона беше заразена с цезий, но не бяха регистрирани почти никакви проблеми. Единственото отклонение, и то само при някои риби, бяха репродуктивните нарушения, най-вероятно причинени от радиация”, заяви Джеймс Смит, цитиран от в. „Лос Анджелис таймс”.
Каквито и да са последиците за риболовците и улова им, в Япония вече знаят, че в АЕЦ „Фукушима” ще трябва да работят спешни екипи поне още 6 месеца. За да бъде постигнат по-траен резултат при ликвидирането на последиците от радиацията, ще са необходими най-малко 2 години, а на пълно почистване на зоната, японските власти могат да се надяват едва след 30 години. Стотици, а може би хиляди ликвидатори ще бъдат облъчени с високи нива на радиация. От днес Страната на изгряващото слънце трябва да се справя и с втори теч, след като снощният трус със сила 7,4 по Рихтер повреди първи и втори реактор на АЕЦ „Онагава”.
Притесненията си от опасните последици вече изразиха съседите на Япония Китай и руския Далечен изток. Правителството в Пекин заяви, че заразената вода може всеки момент да достигне континенталните брегове. През почивните дни пък на Куилските острови очакват радиоактивен циклон.

БР

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив