29 Септември 2024, 00:27 Днес (0) | Вчера (0)

Банкирането на дребно остава най-динамично развиващия се сегмент

18 Юли 2007 14:39 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Прогноза на UniCredit Group за банковия сектор в Централна и Източна Европа за периода 2007-2009 г.

Международните банки доминират на банковия пазар в ЦИЕ
Банковият пазар в страните от Централна и Източна Европа (България, Босна и Хрецеговина, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Турция и Украйна) продължава да бъде доминиран от големи международни банки със силен ангажимент към района в ролята си на дългосрочни инвеститори с ясно определена стратегия на позициониране. В края на 2006 г. на фона на нова приватизационна вълна в страните от Югоизточна Европа (включително приватизацията на най-голямата румънска търговска банка), пазарният дял на международните банки се увеличи още като нарасна от 78 процента през 2005 г. до 82 процента (с изключение на Русия, Турция и Украйна). След като в страните от ЦИЕ останаха малко възможности за приватизация и смяна на собственост, вниманието на международните инвеститори постепенно се премества на изток, фокусирайки се върху пазари като Русия, Украйна, Грузия и Казахстан. В Русия, Турция и Украйна делът на международните банки е най-ниският в региона и следователно може да се очаква по-нататъшно консолидиране на пазара. Това показват резултатите от “Проучване на банковия пазар в ЦИЕ за 2006 г.”, проведено от направлението за изследвания на Нова Европа на УниКредит.
“Международните банки ще продължат да играят важна роля в ЦИЕ, фокусирайки се върху значителния потенциал на пазара от гледна точка на растежа в обема на бизнеса. Някои от тях постепенно ще започнат да се разрастват към нови, развиващи се региони”, коментира Федерико Гицони, Ръководител на Дирекция “Полски пазари” в УниКредит Груп и член на Управителния съвет за ЦИЕ на Банк Аустрия Кредитанщалт. Икономистите на УниКредит Груп очакват, че бъдещата трансформация в банковия сектор ще е свързана с две важни причини: от една страна, това ще е продължаващото увеличаване на концентрацията на местно ниво в страните от ЦИЕ. “От друга страна, което е и по-важното, нарастването на концентрацията на пазара в ЦИЕ може да бъде резултат от външни обстоятелства. Тя може да е последица от мащабни трансгранични сливания и придобивания в Западна Европа, тъй като само три от водещите международни групи, опериращи на пазара в ЦИЕ, са достатъчно големи самостоятелни играчи, и следователно има малка вероятност да се превърнат в потенциални цели за придобиване” коментира Дебора Револтела, главен икономист за ЦИЕ на УниКредит Груп.
ЦИЕ: Динамична среда с няколко много активни международни играчи
Днес всички банкови системи в ЦИЕ се характеризират със стабилни, модерни и динамични играчи, в контекста на интензивен конкурентен натиск. Банковият сектор в региона се състои от 2 600 банки с общо активи от приблизително 1 400 милиарда евро. Това съответства на около 5.6% от консолидирания баланс на всички банки в Еврозоната.  Няколко международни играчи смятат региона за втори свой основен пазар за развитие, контролирайки около 26% от общо активите на банките в региона в края на 2006 г. Класацията на първите три банки в ЦИЕ е водена от УниКредит Груп, ,която е безспорен лидер с общо активи от 109 милиарда евро (Включително АТФ Банк (Казахстан) и Укрсотсбанк (Украйна) на про-форма база) и нетна печалба след облагане с данъци (преди малцинствени участия) от 1.7 милиарда евро (Турция с 50% за всяка дъщерна компания (YKB с 50%). На второ място е Ерсте Банк с общо активи от 61.5 милиарда евро (включително Банка Престиж (Украйна) на про-форма база) и нетна печалба след облагане с данъци (преди малцинствени участия) от 805 милиона евро. Райфайзен Интернешънъл е на трето място, с общо активи в размер на 55.9 милиарда евро и нетна печалба след облагане с данъци (преди малцинствени участия) от 686 милиона евро (нетна стойност на еднократен ефект, в резултат от продажбата на Райфайзенбанк (Украйна) и делът от капитала на Банка ТуранАлем (Казахстан) .
Някои от десетте най-големи международни играчи в ЦИЕ печелят от обширната трансрегионална мрежа. УниКредит е с най-силни позиции на регионално ниво с присъствието си в 20 държави (включително косвеното присъствие и в Азербайджан, Киргизстан и Таджикистан (без представителствата), като тези позиции се засилиха още повече след обявяването на плановете за придобиване на мажоритарния пакет от акции в третата по големина банка в Казахстан - АТФ Банк, и в шестата по големина банка в Украйна – Укрсотсбанк. Райфайзен Интернешънъл и Сосиете Женерал следват УниКредит с мрежа в 15 държави. Сосиете Женерал е особено активна през последните няколко месеца, като участва в няколко сливания и придобивания в региона, разширявайки мрежата си с пет нови пазара (Албания, Хърватия, Македония - все още в процес на финализиране, Молдова и Грузия).
Стабилен ръст на профитабилността от банкови услуги  
ЦИЕ ще продължи да произвежда добри резултати по отношение на профитабилността, на фона на благоприятните макроикономически перспективи и устойчивия ръст в обемите. Само през 2006 година печалбите преди данъци (и извънредни приходи и разходи) в ЦИЕ – 9 държави (ЦИЕ-9: България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Турция и Русия) се увеличиха с 33 процента на годишна база, достигайки 27.5 милиарда евро и отбелязаха значително увеличение в сравнение с предишната година (2005 г.: +27%). Експертите на УниКредит Груп очакват, че печалбите в региона ще нараснат с 15.3% средногодишно през периода 2007-2009 г., като всички държави ще отчитат ръст от близо до или над 10% на годишна база (изключения: Чехия с ръст от 6% и Унгария с ръст от 7%). Най-голямо нарастване се очаква в Русия, със среден ръст от 19.7% на печалбите преди данъци за периода 2007-2009 г. Добри резултати в профитабилността се очакват и в България (+14.3%) и Полша (+13.7%). “Тези положителни прогнози показват, че и в бъдеще страните от ЦИЕ ще бъдат важен пазар за развитие за международните банки, действащи в региона”, казва Федерико Гицони.
Добрите макроикономически условия продължават да подпомагат развитието на банковия сектор
Благоприятните последици от процеса на догонване, заедно с потенциала за увеличаване на финансовото проникване, са основните двигатели на растежа. Първата индикация за този потенциал е делът на населението, което има текуща сметка в банка. То представлява 48% в региона на ЦИЕ (ЦИЕ без Прибалтийските държави) срещу почти 100% в западноевропейските държави като Австрия. Друг индикатор е процентът на банковите активи към БВП. Този коефициент се е увеличил от 60 процента през 2004 г. на 70 процента през 2006 г., но все още е далеч от близо 300-те процента, регистрирани в Еврозоната. Но, разбира се, средните цифри за региона скриват значителните различия между отделните държави. Централна Европа и Прибалтика на практика имат най-добре развитите банкови системи, следвани от държавите в югоизточна Европа и на трето място пазарите на Турция, Русия и Украйна.
В близко бъдеще обемите на банковия сектор ще продължат да се увеличават, особено в сферата на заемите. Този ръст ще бъде стимулиран предимно от процеса на догонване от икономическа гледна точка, изравняване в стандарта на живот на населението, високото ниво на инвестиции в корпоративния сектор, както и някои благоприятни циклични фактори. Експертите на УниКредит Груп очакват обемите на заемите на регионално ниво да се увеличат с около 29 процента през следващите 3 години, в сравнение с ръста от около 23 процента, очакван по отношение на депозитите. “Ние очакваме ръста в обемите на бизнеса да достигне най-високи стойности в държави, които са в най-динамичната фаза на процеса на догонване, като Украйна и Русия. За да получите представа за потенциала на тези страни само вземете предвид, че от новите обеми (oбщият обем на новия бизнес (кредити и депозити) за периода 2007-2009 г. се очаква да достигне 1 600 милиарда евро в региона на ЦИЕ (включително и Казахстан), които ще бъдат генерирани в региона за периода 2007-2009 г., Русия и Украйна ще имат дял от около 60 процента. Добри възможности за растеж има още и в бързо развиващите се пазари като България, Румъния и Прибалтийските страни”, казва Главният икономист за ЦИЕ Дебора Револтела.
Банкирането на дребно остава най-динамично развиващият се сегмент на регионално ниво, като финансовото проникване при домакинствата се увеличава както в сферата на активите, така и в тази на задълженията. Заемите в сферата на банкирането на дребно в Централна и Източна Европа се очаква да нарастват средно с около 35 процента на година в периода до 2009 г. Особено висок ръст ще се наблюдава в Украйна и Русия, където секторът ще отбележи ръст от съответно 62 и 52 процента, което е почти двойно в сравнение с ръста на пазара в ЦИЕ като цяло. Русия ще бъде следвана от Румъния, Сърбия и Прибалтийските държави, където заемите в сектора банкиране на дребно се очаква да нараснат с над или с близо 30 процента през следващите 3 години. Както потребителските кредити, така и жилищните заеми нараснаха много бързо през последните години, но все още последните са тези, които показват най-голям голям потенциал за догонване в сравнение с по-развитите западни пазари: 7 процента от БВП в ЦИЕ в сравнение с 38 процента в Еврозоната в края на миналата година. “Това разкрива огромни възможности за по-нататъшен растеж. Банките, развиващи дейност в държавите от региона, ще се фокусират върху тези възможности, като в резултат от това аз очаквам да видя нови продукти, които допълнително ще допринесат за ускоряването на процеса на догонване,” казва Федерико Гицони.

РА

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив