27 Септември 2024, 10:26 Днес (0) | Вчера (0)

"Белите якички" в САЩ нанасят щети за над $300 млрд. годишно

08 Март 2005 12:40 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Почти три години след грандиозния скандал, разтърсил корпоративна Америка - фалитът на корпорацията Enron, бившият й шеф - Кен Лей беше арестуван и обвинен по 11 пункта, представляващи федерално престъпление, включително измама.

По този начин Лей се нареди в дългия списък на "високопоставени" лъжци. По данни на Федералното Бюро за Разследване, престъпленията на "белите якички" нанасят щети на американската икономика за над $300 млрд. на година, пише в обширен материал Insurance Information Institute.
Много експерти смятат, че последните 20 години в САЩ се е върнала епохата на "дивия капитализъм".
Президентът Роналд Рейгън вярваше в силата на открития пазар и отказваше да прибягва до държавни регулации в икономиката. Често той предпочиташе напълно да изтегли държавната намеса от цели отрасли на икономиката на страната.
През 90-те години на миналия век, стремителният икономически ръст измести фокуса от потенциалния конфликт на интереси (например между корпорациите и агенциите, извършващи одита им), както и от недостатъците на системите за държавен контрол.
Мащабът на назрелите проблеми стана видим едва след започналата през 2001 година рецесия на икономиката на САЩ, когато десетки големи компании бяха уличени в машинации, използване на измамнически финансови схеми, отклонение от плащане на данъци и манипулации на финансовата отчетност.
Днешният президент Джордж Буш казва, че една от основните цели на администрацията му по време на втория му мандат ще бъде засилването на държавното регулиране на едрия бизнес, както и по-интензивното разследване на "престъпността на белите якички".
Терминът "престъпност на белите якички" се появява през 1939 година, когато е използван от Едуин Саутерланд, член на Американската Асоциация на социолозите (American Sociological Society).
По време на ежегодната среща на Асоциацията той е заявил, че е притеснен от прекалено голямото значение, отдавано от страна на полицията по отношение на уличната престъпност и нулевото внимание към престъпленията, извършвани от успелите хора в обществото.
Макар и днес да съществуват множество и различни определения на понятието "престъпност на белите якички", основното е че феноменът представлява набор от ненасилнически действия, извършени в процеса на правене на бизнес от отделни хора, групи или корпорации с цел получаване на печалба.
Към тази група спадат измамите, машинациите, свързани с фалити, подкупи, компютърни измами, измами с кредитни карти, фалшифициране на пари и други ценни книжа, присвояване на корпоративни средства, "кражба на самоличност", игра на борсата с използване на вътрешна информация, застрахователни измами, "пране на пари", възпрепятстване на правосъдието, лъжесвидетелстване, отклоняване от заплащане на данъци, икономически шпионаж, изкуствено повишаване на цените и множество други.
По данни на ФБР, в периода между 1997 и 1999 год., тези престъпления са били едва 3.8% от всички регистрирани престъпления в САЩ. Независимо от ниския статистически процент, като правило те излизат много по-скъпо на пострадалите, от обикновен обир или кражба.
Според статистиката на властите в САЩ, средното престъпление, насочено срещу имуществото струва на жертвата му около $1.8 000, докато престъпление, извършено от "белите якички" нанася щети за над $9.2 000.
Като пример - фалитът на Enron нанесе щети на служителите и акционерите за няколко милиарда долара.
В момента този вид престъпност заема 42% от престъпленията, извършени с помощта на компютър, а очакванията на експертите този процент да се повишава.
По данни на Националния Център за Изследване на измамите (National Fraud Center), броят на арестите за извършени подобни престъпления, особено присвояване на корпоративни средства, рязко се повишава в последните години, докато престъпленията срещу личността продължават да намаляват. Данните на National Fraud Center сочат, че щетите от "престъпления на белите якички" се повишават лавинообразно. Ако през 1970 г. те са били в размер на $5 млрд., през 1990 година - $100 млрд., то към 2005 година вече надхвърлят $300 млн.
Статистиката на Центъра показва още, че всяко трето семейство в страната някога е ставало жертва на този тип престъпление, но само 40 на сто от тях са съобщили на властите.
Огромен е процентът и на тези, които така и не разбират, че са били измамени.
През есента на миналата година главният прокурор на Ню Йорк Елиът Спитцър започна серия от разследвания, насочени главно към застрахователния бизнес, които напълно попадат в тази група престъпления.
В резултат на повишената разкриваемост, все повече "бели якички" се нанасят в ново жилище - щатските затвори. Броят им така главоломно се увеличава, че напоследък в страната се появи дори нова професия - специални консултанти, обслужващи бивши бизнесмени и топ-мениджъри, излежаващи някаква присъда зад решетките.
Дейвид Новак, собственик на една такава компания, смята, че "белите якички" трудно се адаптират към преместването от луксозен апартамент в затворническа килия.
Самият Новак, бивш консултант на Microsoft, е изкарал десет месеца в затвора през 1997 година за извършени измами. Главният му съвет към бившите топ-мениджъри гласи - "Престани да си мислиш, че си жертва на политически процес или, че прокурорът те ненавижда. Трябва да си платиш за извършеното".

-----------------------

По данни на Фонда за Изследване на Заетостта (Employment Policy Foundation), в първата десетка на най-добре платените професии в САЩ влизат:
терапевт/хирург ($147 000 на година), пилот на търговска авиокомпания ($133.5 000 на година), топ-мениджър в корпорация ($116 000 на година), инженер в сферата на електротехниката и електрониката ($112 000), съдия/адвокат ($99.8 000 на година), зъболекар ($90 000), фармацевт ($85.5 000 на година), аналитик на мениджмънт-системи ($84.7 000), аналитик/мениджър в сферата на финансите и застраховането ($84 000 на година), мениджър на компютърни/информационни системи ($83 000 на година).
Всички тези професии изискват освен определено образование, още и дълго професионално обучение - често и над десет години.
В списъка с най-добре платените професии, за които обаче не се изисква специално образование и диплома от университет влизат: помощник съдия/надзирател в затвор/офицер за работа в полицейски участък и др. - (средно с $36.4 000 на година), мениджър в промишлено предприятие ($36 000 на година), мениджър в сферата на строителството ($33.6 000) и енергетик ($31.9 000 на година).
Според данни на Бюрото за трудова статистика (Bureau of Labor Statistics), "белите якички" (наемни работници, заети с интелектуален труд) в САЩ заработват средно $21.85 на час, "сините якички" (наемни работници, заети с квалифициран ръчен труд) - $15.03 на час, а работниците в сферата на услугите - с $10.40 на час.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7472
GBP 2.4796 2.4887 2.3380
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив