27 Септември 2024, 22:31 Днес (0) | Вчера (0)

Бичите настроения определяха търговията на застрахователи и банки на борсата

20 Февруари 2006 12:57 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Търговията на БФБ-София и през миналата седмица премина под знака на корпоративните отчети на публичните дружества

Добрите финансови показатели на много от компаниите доведе до логично търсене и съответно повишаване на котировките.
Като цяло базовият индекс на фондовата борса SOFIX закри седмичната търговия с 0.06% ръст до ниво от 874.89 пункта.
Индексът на най-ликвидните дружества на борсата BG40 затвори аналогично с печалба, достигайки до 142.39 пункта.
 Свой принос в движението на показателите дадоха и компаниите от банковия и застрахователния сектор.
На БФБ-София в момента се търгуват акциите на общо четири банки и три застрахователни дружества. Любопитното е че само от началото на 2006 година на борсата се листваха книжата на ЗД Евроинс.
В средата на миналия месец акционерите на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) решиха да листват дружеството на борсата.
Банката обмисля евентуална продажба на миноритарен пакет акции при условията на вторично публично предлагане. Предвижда се БАКБ да регистрира съществуващата емисия от 12 624 725 броя безналични поименни акции от капитала на дружеството с цел търговия на Българската фондова борса.
Наскоро БАКБ издаде трета емисия местни корпоративни облигации в размер на 20 млн. евро със срок до падежа три години и годишен купон от 3.70%, платим на шестмесечие.
До този момент се търгуваха акциите на ЦКБ, СИБанк и ДЗИ Банк, както и на ДЗИ и ЗПАД Булстрад.
След “сините чепове” най-добро представяне показаха книжата на застрахователя ДЗИ, благодарение на добрия си финансов отчет.
Застрахователната компания само през миналата седмица поскъпна с 9.8% до 90 лева за акция.
На печалба, но в скромни граници, се радваха и акционерите на ЦКБ. През седмицата една от основните новини беше вписването на увеличението на капитала на ТБ Централна Кооперативна Банка АД-София , която при емисия преди увеличението от 32 338 128 лева, регистрира увеличение от 16 169 058 лева. Така общият вписан капитал достигна 48 507 186 лева.
Миналата седмица ще се запомни с редица новини за седемте финансови компании.
На 1 февруари BG40 навърши една година и съгласно методологията на изчисляването му, бе направена редовната корекция, вследствие на която индексът се обнови със седем нови компании.
При последната ротация – от 1 февруари, в индекса влезе ДЗИ АД – София. По този начин в момента в състава на показателя сред седемте компании, обект на обзора,  присъства освен застрахователната компания още и ТЦ ЦКБ и ДЗИ Банк.
BG40 стартира официално на 2 февруари 2005 г. от 100 базисни пункта. Индексът се определя на база цените на 40-те най-активно търгувани компании, с най-голям брой сделки през предходните шест месеца, без да се взема под внимание броят изтъргувани лотове. За да се включи една компания, трябва да е търгувана на борсата поне три месеца. На всеки шест месеца се прави ревизия, при която отпадат най-слабо търгувани компании и на тяхно място се включват нови.
Според методологията това е ценови индекс и всяка компания има тежест от 2.5% при измерването на индикатора.
Към вчерашна дата индекса затвори при 139.75%, което означава, че за една година е повишил стойността си с близо 40 на сто.
Първият индекс, изчисляван от Българската фондова борса, е SOFIX, който включва в момента 12 от най-големите български компании и се определя на база пазарната им  капитализация, която не трябва да е под 2 млн. лева. Другите изисквания към съставните емитенти на показателя са емисиите да са търгувани не по-малко от три месеца на регулиран пазар, броят на акционерите на всяко едно от дружествата да не е по-малък от 500 души и акциите на дружествата да са търгувани най-малко на 20 на сто от борсовите сесии през последните три месеца.
Поради различното тегло на компаниите често се случва при сделки с незначителен брой акции на една от тях да предопредели движението на SOFIX. Този индекс има един сериозен недостатък, заради което недостатъчно добре отразява движението на капиталовия пазар, тъй като в него не влизат примерно холдинговите компании, които са сред най активно търгуваните. Поради това широкообхватният индекс BG40 се определя от анализаторите като по-правдоподобен за настроението на инвеститорите на пазара.
Застрахователната компания ДЗИ за втори път ще се включи в индекса, след като беше извадена през лятото.
Със сключени 455 сделки за последните шест месеца ДЗИ успя отново да се върне в състава на индекса.
Освен нея, на показателя тежат и книжата на ТБ ЦКБ.
В първия ден на месеца акциите на ДЗИ бяха в основата на саботажа на BG40, след като за деня отбелязаха видим спад. Застрахователната компания поевтиня с 5.4% след прехвърлянето на 88 акции при средна цена  87 лева.
За понижението на водещия индикатор SOFIX през първия ден на месеца освен книжата на ДЗИ се включи и другият представител на финансовия сектор - ЦКБ, която поевтиня с 1.47% до 6.01 лева. В крайна сметка успокоително е, че книжата към края на седмицата успяха да наваксат изоставането.
Като цяло през миналата седмица книжата на застрахователната компания докоснаха цена от 92 лева.
Продължава публичното предлагане на емисията на ЗД “Евроинс”, като средната цена е около 3.50 лв.
Книжата на ЗПАД Булстрад продължиха да са губещи.
От началото на годината акциите на застрахователя плавно вървят надолу.
И ако емитентът стартира търговията тази година при средна цена от около 65 лева на акция, то в края на миналата седмица инвеститорите предлагаха не повече от 45 лева, като имаше сделки и на 40 лв. за акция.
Акциите на ТБ ЦКБ при средна цена за миналата седмица, успяха да поскъпнат макар и за кратко до 6.48 лв.
Търговията с книжата на ДЗИ Банк протече спокойно, като разликата между предлагане и купуване беше едва пет стотинки – 3.59 – 3.64 лв. за акция.
В първия ден от работната седмица стана ясно, че БНБ разрешава на Цветелина Бориславова и Светослав Божилов ще увеличат с по 30,39% участието си в СИБанк
По този начин на основание чл. 19, ал. 1 от Закона за банките, подуправителят на БНБ, ръководещ управление “Банков надзор”, Емилия Миланова издаде разрешение на Цветелина Бориславова Карагьозова да придобие пряко безналични акции, представляващи 30.39 на сто от капитала на “Стопанска и инвестиционна банка” АД, гр. София, и заедно с пряко и косвено притежаваните от нея акции да притежава до 46.78 на сто от капитала на банката.
На същото основание бе издадено разрешение на Светослав Божков Божилов да придобие пряко безналични акции, представляващи 30.39 на сто от капитала на “Стопанска и инвестиционна банка” АД, гр. София, и заедно с притежаваните към момента от него акции да притежава до 32.20 на сто от капитала на банката.
Миналата седмица ще се започни и с търговията с правата за увеличаването на капитала на ТБ СИБанк.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив