28 Септември 2024, 18:30 Днес (0) | Вчера (0)

Германските топ-мениджъри и техните доходи

05 Април 2007 11:03 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Председателят на управителния съвет на Deutsche Bank Йозеф Акерман е мениджърът с най-високи доходи в Германия

Председателят на управителния съвет на Deutsche Bank Йозеф Акерман през миналата година е получил заплата от над 13 милиона евро. Той стои начело на списъка на най-добре печелещите мениджъри в Германия.
Председателите на 30 фирми, листвани в борсовия индекс DAX, според информации на ежедневника Die Welt през миналата година са заработили средно по два милиона и 700 000 евро. Това представлява увеличение с повече от 15% в сравнение с 2005 година. Тогава ръководните сили на водещите германски концерни са получавали средно по два милиона и 400 000 годишна заплата.
Скромността не е основното отличително качество на водещите мениджъри. Списъкът на най-добре печелещите в Германия се води от Йозеф Акерман – шеф на управителния съвет на Deutsche Bank.  Неговият годишен доход от над 13 милиона евро  и  подсигурена пенсия за 380 000 значително задминава постигнатото от втория в класацията -  Хенинг Кагерман – шеф на  софтуеърния гигант SAP. Кагерман получава годишно по около 9 милиона евро. Непосредствено зад него се нарежда мениджърът на DaimlerChrysler AG Дитер Цетше с около 7 милиона годишен доход. Впрочем доходите нарастваха стремително не само в средите на водещите миниджъри.
Едно от малкото  изключения  засегна членовете на управителния съвет на туристическия концерн TUI – техните средни доходи спаднаха с повече от 38 на сто.  За акционерните дружества  изброените по-горе   доходи, които   на обиктновенния човек се струват   почти фантастични, са изцяло нормални и легитимни. В Германия Акерман е на върха на една класация, но в  международно сравнение, неговите доходи са  по-скоро средни, отколкото високи. Ето примери:  Шефът на американската банка Goldman Sachs Лойд Бланкфейн само за 2006 година е получил близо 40 милиона евро. Неговият колега Стен О Нийл от Merrill Lynch за същия период е заработил почти 36 милиона евро. В Европа  на най-високи доходи се радват Марсел Оспел – шеф на UBS-Банк – с 28 милиона евро и Валтер Кийлхолц от Credit Suisse със 17 и половина милиона евро.
Германският институт за икономически изследвания в Берлин в последната си студия стига до следния извод по повод разпредселението на доходите и нарастването на мениджърските заплати в Германия : богатите в страната стават все по-богати, а бедните все по-бедни – гласи заключението. Брутният доход на останалото  население – за разлика от този на мениджърските среди – не отбелязва почти никакво увеличение от 2001 година насам. А тенденцията за разтваряне на ножицата на доходите се задълбочава.
Икономическият елит в Германия  - към който, според Берлинският институт за икономически изследвания – спадат около 650 ръководни мендижъри – са постигнали реално увеличение на доходите  с 35 на сто. Освен това има и една група на така наречените “свръхбогати”, които са повишили доходите си дори с 50 на сто. В тази група средният прираст на доходите е бил от около 50 милиона евро. Тези  извънредно високи доходи  са главно в резултат на предприемаческа дейност. Само 5% от тези  доходи са от заплати и надници. Интересен  факт е  също така, че  сред получателите на  много високи доходи в Германия има  много повече предприемачи, отколкото в САЩ  или във Франция например.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив