29 Септември 2024, 16:28 Днес (0) | Вчера (0)

Имотният пазар в България върви към затихване

18 Юли 2008 12:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Европа започва да страда от същото забавяне на пазара на имоти като Съединените щати, само че засега в по-малка степен, съобщава американското бизнес списание Forbes

Европа започва да страда от същото забавяне на пазара на имоти като Съединените щати, само че засега в по-малка степен, съобщава американското бизнес списание Forbes. “Първата и най-екстремна европейска жертва” на влошената икономика е пазарът на имоти в Ирландия. Цените там са паднали със 7%. Другата силно пострадала е Испания, където има забавяне на цените с цели 6%.

Повечето пазари на имоти в Европа през 2007 са имали или рязко забавяне, или са тръгнали към затъване

Причината според Forbes не са световните финансови сътресения, започващи от американския пазар, а вдигането на лихвените проценти от Централната европейска банка. Лошите новини са, че стабилизиране не се очаква в близко време. По-скоро ще има влошаване.
Новините за най-голямата европейска икономика - Германия, също са лоши според списанието, въпреки нейния мини-ренесанс. Причината е, че пазарът на имоти в Германия никога не е застигал икономиката, тъй като страната има един от най-големите сектори на имоти под наем: 58% от домакинствата наемат жилища.

Затихването се усеща навсякъде в Европа:

във Франция, Великобритания, Белгия, Холандия. Пазарът в Италия отдавна куца и цените растат, но твърде бавно.
Forbes отделя специално внимание на България и Латвия поради феноменалния растеж на пазара на имоти в двете страни през последните години. Липсват преки данни от статистическите служби на двете държави - организацията, която е събрала информацията за останалите държави в Европа, не е успяла да ги накара да освободят данните. Но други достъпни данни показват, че

пазарите в България и Латвия затихват и вероятно вървят към угасване

Затихването е започнало още през 2006, когато пазарът на заеми за жилища в България е нараснал със 73,5%, а в Латвия – с 86,5%. Но този растеж  представлява сериозен спад в сравнение с 97,2% за двете държави през 2005 г. и низходящата тенденция продължава. 
Кой инвестира в България? От Forbes казват: водещите в купуването на имоти в чужбина ирландци, германци и руснаци. Има ли стабилни пазари на имоти в Европа?

Полша определено е новата гореща точка:

през 2007 г. цените на имотите там са се вдигнали сензационно с 28%. Тя е най-бързо растящият пазар на имоти в ЕС. Непосредствено след нея са Кипър (15%) и Исландия (9%).
Стабилни са цените и в ексклузивните места: скъпите части на Лондон, Монако, Лазурният бряг и Дордонската долина във Франция, Изумруденият бряг в Северна Сардиния. Имотите в тези места струват милиони и тези, които ги купуват, не зависят от лихви и банкови заеми, така че цените се крепят.
Бъдещето на пазара на имоти в Европа ще зависи от съдбата на икономиката,  която в момента е в съмнително състояние, заключава Forbes.

ММ

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив