29 Септември 2024, 00:28 Днес (0) | Вчера (0)

Инфлацията в Русия вероятно ще надхвърли планираните 8%

16 Юли 2007 17:27 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Цените растат по-бързо, отколкото би желало правителството

За първите десет дни на юли потребителските цени в Русия са нарастнали с 0,3%. Министерството на икономическото развитие  и търговията (МИРТ) се надява, че през този месец те ще се повишат с 0,7%, което съответства на юлските показатели за 2006 г. Чиновниците вярват, че ще успеят да задържат инфлацията в планираните за тази година 8%. Но експертите смятат тази надежда за все по-нереална и не изключват тя да надхвърли миналогодишните 9%. Според тях една от причините за неосъществяване на плана е ръстът на инфлационните очаквания, провокиран от решения на правителството.
Увеличението на инфлацията започна през април. През юни тя рязко скочи на 1%, в сравнение с 0,3% за същия период на 2006 г. В началото на годината цените бяха "побутвани" от безумните темпове на растеж на парична база, а през пролетта към този фактор се прибави и поскъпването на плодовете. През март вносът на плодове бе намален, въпреки намаляванетоето на импортните мита. От МИРТ обясняват това с налагането от 1 април 2007 г. на забраната за  използване на чуждестранни работници в търговията на дребно.
През миналата седмица на съвещание по икономическите въпроси президентът Путин изрази безпокойството си от ценовия ръст: „Вече отбелязахме, че в последно време инфлацията се е повишила повече, отколкото очаквахме. Това ни кара да се запитаме за причините, макар че някои от тях лежат на повърхността: ръстът на цените на някои селскостопански стоки става все повече и повече осезаем“, заяви той в четвъртък.
 В петък се оказа, че президентът ненапразно се безпокои. Директорът на департамент Макроикономческо прогнозиране към МИРТ Андрей Клепач отбеляза, че за първите десет дни на юли потребителските цени са се повишили с 0,3%. „Това е голяма цифра - коментира икономистът от брокерската компания „Тройка диалог“ Антон Струченевский. – Явно затова в петък централната банка едва закрепи рублата“. Ето защо, както съобщи на журналистите Андрей Клепач, ръстът на потребителските цени се очаква да е на нивото от юли 2006 г., т. е. 0,7%. Експертите не са склонни да се доверят на прогнозата на министерството. По тяхно мнение юлската инфлация ще е в пределите на 0,8-1%. „Изхождайки от динамиката през последните три месеца, няма основание да смятаме, че темпът на нарастване на цените ще се забави“, каза директорът на департамент Стратегически анализи на руската одиторско-консултативна компания ФБК Игор Николаев. „Все пак основните фактори за инфлацията остават, но вече се включват и нови“. Така през пролетта скочиха цените на производител (през април на 4,3%, а през май – на 5,3%), което с лаг от един – два месеца се отрази и на индекса на потребителските цени.
Цените на производител засилиха инфлационните очаквания. По мнението на Игор Николаев, те са провокирани от решението на правителството за ускорена индексация на цените на продукцията на естествените монополи и жилищно-комуналното стопанство. Своята лепта даде и решението за значителни допълнителни бюджетни разходи на института за развитие. „Инвестиционните очаквания не се оценяват достатъчно от властите“, каза Игор Николаев. Като пример той дава дори Сочи. Решението там да се проведе олимпиадата през 2014 г. вече повиши местните цени на основата на очаквания ръст в търсенето на множество стоки и услуги.
 „Ако в близките два месеца темпът на инфлацията не спадне, правителството няма да успее да се впише в 8-те процента“, отбелязва Струченевский. Експертите са убедени, че в арсенала на руската ЦБ няма действащи антиинфлационни механизми. „На фона на очакваното укрепване на рублата расте притокът на спекулативен капитал, а това още повече обостря монетарния проблем“, казва Струченевский. По оценка на ФБК, взетите от правителството решения, динамиката на цените и тарифите, както и други, формиращи инфлационни очаквания фактори, сочат като най-реалистична  прогнозаза инфлацията до края на годината около  9-10%. За да се избегнат подобни проблеми в бъдеще, по мнение на Игор Николаев, властите могат да създадат институт за антиинфлационни експертизи, провеждани с правителствено решение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив