28 Септември 2024, 20:25 Днес (0) | Вчера (0)

Лъжат застрахователите във Великобритания с 4 млн. паунда на ден

11 Май 2007 13:32 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

Norwich Union публикува резултати от обобщено изследване за различните видове измами в Обединеното кралство, според което те струват 1.4% от БВП годишно или 650 паунда на всяко домакинство

Застрахователните измами в Обединеното кралство струват на сектора 4 млн. британски лири на ден. За една година застрахователните компании губят 1.6 млрд. паунда. Това сочат данните на Асоциацията на британските застрахователи (Association of British Insurers), цитирани от BI Daily News.
Според цитираната статистика поне един на всеки десет клиенти на застрахователите поне веднъж е извършвал измама. За да се компенсират щетите, от своя страна всеки честен клиент плаща по 40 лири от своята застраховка за обезщетения на измамниците.
Изданието цитира изказване на президента на ABI Ник Стърлинг, според когото застрахователният сектор трябва да намери начин да намали до минимум опитите за измами, така че те на не лягат върху плещите на изрядните клиенти.
Директорът на Асоциацията Ник Стърлинг посочва, че застрахователните измами са се увеличили над два пъти през последните пет години, достигайки пет процента от бруто-премиите в сектора.
За борба с измамите ABI е изготвила национална стратегия.
Още през 1946 г. автозастрахователите създадоха своя организация - Motor Insurers' Bureau (MIB).
Бюрото основно се занимава с компенсации на жертви на пътнотранспортни произшествия, виновници за които се оказват незастраховани или избягали от мястото на инцидента автомобили.
MIB се финансира от компаниите от сектора, които от своя страна включат това перо разходи в издаваните договори.
Според статистиката всеки шофьор плаща между 15 до 30 паунда допълнително (скрита цена) заради тези, които са си спестили застраховката. BBC online съобщи наскоро, че всеки 20-и автомобилист във Великобритания е незастрахован.
През миналата година фондът на MIB е бил 250 млн. лири, от които 210 млн. са били изплатени на пострадали в пътни произшествия.
Растящите стремително разходи на MIB принудиха организацията да си сътрудничи активно с полицията.
Друг бич за индустрията са фалшивите искове. ABI е провела проучване, данните от което сочат, че 7% от всички искове съдържат лъжливи данни или завишени размери на нанесените щети. Почти 50% от анкетираните признават, че не е голям грях да "поукрасят" стойността на щетите в исковете си. Точно това "поукрасяване" струва на застрахователите от сектора във Великобритания по 1 млрд. паунда годишно.
Компаниите работят и за намаляването на административните разходи. Макар и традиционно най-големите обеми от търговията се осъществяват от застрахователни брокери, от 1985 г. насам продажбите по телефона и интернет непрекъснато се повишават.
Възможностите, които дава интернет, не са за пренебрегване. Практически половината собственици на автомобили в страната днес сами застраховат колите си.
Според проучване, проведено от седмичното издание Sunday Mirror, разликата в тарифите за един и същ модел, с една година на производство в различните застрахователни компании достига до 50%. Според данните от проучването на вестника при застраховка онлайн може да се икономисат до 35% от стойността на полицата.
Разбира се, и застрахователните брокери не дремят. Независимо от описаните множество проблеми остро конкурентният пазар във Великобритания продължава да върви напред. Промените в каналите за продажба са прекрасен пример как пазарът става по-гъвкав и ефективен. Сътрудничеството с банките и финансовите структури при рекламирането на даден продукт създава силни брендове. И въпреки че сегментът bankassurance във Великобритания не е толкова развит, както това е на други места в Европа, финансовите институции, в това число и банките, започват да играят все по-голяма роля в пазара на автомобилното застраховане в страната.
Застрахователната компания Norwich Union публикува резултати от обобщено изследване за различните видове измами във Великобритания, според което те струват 1.4% от БВП годишно или 650 паунда на всяко домакинство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Ако приложим тези цифри към българския застрахователен пазар ще се получи, че 70 млн. лв. са измамническите искове в страната. Това е прихода на една компания от челната десетка на нашите застрахователи. Убеден съм обаче, че в България тези проценти са значително по-големи. Остава да разберем защо на ръководителите на българските компании не им пука за този проблем и какво правят за да го решат. А може би така е по- удобно?
#1 | от коментатор | преди
Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив