28 Септември 2024, 00:31 Днес (0) | Вчера (0)

Меланхолия по никое време

27 Март 2006 14:42 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Обяснението за ниските обеми може да се търси на много места, но основното е липсата на данни, които да раздвижат заспалия пазар

Тягостното настроение на Българската фондова борса продължи и през миналата седмица.
SOFIX се понижи с 7.4 пункта но 869.54, което е спад от 0.85%, а широкият индикатор BG40 загуби само 0.22%, понижавайки се в петък до 142.58 пункта.
За съжаление, новините пораждащи позитивни движения, са рядкост. Това доведе до поевтиняване при повечето от ликвидните акции, но и сви обемите на търговия.
През изминалата седмица търговията остана слаба и при незадоволително ниски обеми. Изключение бяха единични сделки, които оправиха "статистиката" на пазара. Двата индекса не успяха да се преборят с меланхолията и въпреки покачването си през някои от дните в крайна сметка се понижиха на седмична база.
От 12-те представителя на водещия индикатор на печалба затвориха само два. “Албена“ поскъпна незначително с 0.2% до 77.62 лв., а “Булгартабак холдинг“ добави 0.67% до 28.20 лв.
ЦКБ на седмична база се понижи с 1.20% или 0.08 лв., като единственото значимо събитие за банката през седмицата беше прехвърлянето на над 1.4 млн. акции или близо 3% от капитала на дружеството в петък при средна цена от 6.28 лева за брой.
Като цяло през изтеклата седмица по позицията бяха сключени едва 24 сделки, където бяха изтъргувани 1 409 659 акции с общо оборот от 8 852 598.91 лв.
От банките и застрахователните компании единствено с по-голям интерес от страна на инвеститорите се радваха книжата на ДЗИ Банк, където бяха сключени 51 сделки, макар и с по-нисък оборот. През седмицата общо 3 678 акции на компанията смениха собственика си, което доведе до оборот от 13 562.61 лева. Въпреки интереса, книжата на дружеството загубиха 1.53 на сто от стойността си, което в левово изражение е 6 стотинки от средната цена.
От друга страна, единствената компания от сегмента, където през миналата седмица имаше новина – СИБанк, не можа да впечатли с нищо инвеститорите. Едва при четири сделки бяха изтъргувани 122 акции с оборот от 6 328.50 лева. Ниският инвеститорски интерес остави книжата непроменени като цена – средна 51.00 лева.
Месец, след като исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон покани Красимир Катев да стане член на управителния съвет и изпълнителен директор в Стопанска и инвестиционна банка, в сряда "Банков надзор" към БНБ му издаде сертификат за наличие на квалификация и професионален опит в банковото дело. Катев е поканен на този пост лично от исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон и ще бъде един от неговите представители в банката. Предвижда се Бьорголфсон да има свой човек и в надзорния съвет на кредитната институция.
Исландският милиардер в края на миналата година получи разрешение от БНБ да придобие 34% от капитала на СИБанк.
"Ще работя за оформянето на СИБанк като универсална търговска банка, като ще черпим активно ноу-хау от банките, които са притежание на Бьорголфсон по света. Има сериозен потенциал за развитие както на банкирането на дребно, така и на инвестиционното банкиране", каза наскоро Катев.
Той беше заместник финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски от лятото на 2001 г. до края на 2003 г., когато напусна поста си. Активното управление на външния дълг беше една от дейностите, с които се запомни Катев. По негово време бяха емитирани първите държавни еврооблигации, бяха извършени две замени за външен дълг (Брейди облигации за глобални облигации в евро и долари) и започна увеличаване на вътрешния дълг паралелно с намаляване на външния. През последните две години Катев се занимаваше с частен бизнес.
Голямата новина от края на изтеклата седмица стана решението на Съвета на директорите на БФБ-София АД по Протокол № 06/24.03.2006 год., да регистрира за търговия книжата на Българо-Американска Кредитна Банка АД-София (БАКБ).
Акциите ще се търгуват на сегмент “Неофициален пазар”.
На 4 април ще бъдат предложени на свободния пазар обща 12 624 725 обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции с номинал 1 лев.
Присвоеният борсов код на емисията е BACB.
БАКБ е основана в София през 1996 г. и има пълен лиценз за банкова дейност от БНБ. Банката е собственост на Българо-американски инвестиционен фонд (БАИФ). БАИФ е американска корпорация, създадена през 1992 г. в Чикаго, Илинойс. По силата на Закона за подпомагане на демокрацията в страните от Източна Европа, правителството на САЩ осигурява на БАИФ начален капитал от 57 милиона щатски долара, предназначени за инвестиране и реинвестиране на пазарни проекти в частния сектор в България.
БАКБ фокусира усилията си към дългосрочното финансиране на малки и средни частни фирми в различни сектори на икономиката, както и на граждани и домакинства. Банката издаде първата в България емисия ипотечни облигации през 2001 година и в последствие се утвърди като един от най-големите емитенти на местния пазар на ипотечни и обикновени облигации.
Единственият небанков издател на кредитни карти, листван на БФБ-София – “Транскард” АД беше категорично избягван от инвеститорите, като през миналата седмица по позицията не беше сключена нито една сделка. В началото на месеца по позицията минаха няколко покупки на средна цена от 6.63 лева, което е с близо десет процента по-ниска стойност от юли миналата година, когато около еуфорията по листването на емитента на борсата имаше единични сделки и на цена от 9.25 лева за акция.
Същото важи и за застрахователната компания ЗПАД"Булстрад", чиито книжа бяха напълно загърбени от пазара. През седмицата не беше сключена нито една сделка с акции на дружеството. В средата на месеца цената на тези книжа се покачи с 5.24% или 2.18 лева на акция, но за сметка на това може да се говори за трайна меча тенденция по отношение на емитента, който за последната година е загубил 23.97% или 17.80 лева от стойността си.
Този петък (31 март) е насрочено Общо събрание на акционерите на ДЗИ АД, където ще се гласува предложението за промяна на наименованието на компанията. Според публикуваното в Държавен вестник съобщение, промяната предвижда от ДЗИ АД да стане Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество ДЗИ.
Другите точки от дневния ред са Приемане на решение за промяна на системата на управление на дружеството от едностепенна на двустепенна; Промени в устава на дружеството; Избор на ръководител служба Вътрешен контрол и т.н.
През миналата седмица по позицията минаха 370 акции при 12 сключени сделки. Оборотът логично не беше впечатляващ, достигайки едва 33 302.59 лева. “Добрата новина” е че поне дружеството не понесе загуби в цената на книжата си, която твърдо остава малко над 90.0 лева за брой.
През 2003 г. ДЗИ АД придоби статут на публично дружество, чиито акции още с качването си на Българската фондова борса предизвикаха голям интерес сред инвеститорите. Така ДЗИ АД стана първата застрахователна компания в България със статут на публично дружество, чиито акции се търгуват на БФБ.
Капиталът на ДЗИ АД е разделен на 3 860 000 акции, всяка с номинал от 10 лв. През последната година цената на акциите на дружеството се е удвоила, като са се изтъргували акции на стойност от 19,136 млн. лв.
Пазарната капитализация на дружеството е една от най-големите на БФБ, като към 01.02.2006 г. надхвърля 355 млн. лв., след като цената достигна 91.97 лв. за акция, най-високо ниво, откакто компанията се търгува на борсата.
“Новакът” във Висшата лига - ЗД "Евроинс" АД след седмици активни търговия от момента, когато стана публично дружество, миналата седмица също изпадна в немилост, загубвайки 0.37 процента или 0.02 лв. на акция. Това се случи на фона на вяла търговия, където бяха сключени едва 15 сделки с 11 046 акции на застрахователя. Оборотът, обаче беше най-големият сред останалите застрахователни компании през седмицата, достигайки “внушителната” сума от 44 714.00 лева.
Изключително слабият инвеститорски интерес повтаря прецедента от миналата година. Тогава вялата търговия на капиталовия пазар се свързваше с корективно движение след рекордните нива, постигнати при приватизацията на БТК. През текущата година обяснението за ниските обеми може да се търси на много места, но основното е липсата на данни, които да раздвижат заспалия пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив