28 Септември 2024, 10:24 Днес (0) | Вчера (0)

Още за застраховките в САЩ

11 Октомври 2006 09:17 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Какво става, когато се пенсионираме или когато пътуваме в чужбина с нашите медицински застраховки?

По принцип,  медицинските застраховки се издават до възраст 65 години, а след това се минава на Medicare – това е медицинската застраховка на пенсионерите. Т.е., това е за което сме работили цял живот  и са ни отчислявани средства за пенсиониране и медицински нужди.
Но тази застраховка също не е съвсем безплатна, годишно се плаща по около $600, нещо като годишна премия.
До тук добре, но за съжаление това не е достатъчно, защото  Medicare не покрива 100% медицинските разходи и трябва да си доплащаме от джоба. За да си покрием тези разходи е измислена една друга застраховка – Medicare Supplement Insurance. Всички застрахователни компании я предлагат на различни цени и различни планове, като различните допълнения са наименовани : Plan A, B, C, D, E, F, G, H, I, J. Месечните вноски се увеличават с увеличаване на възрастта на даден човек, не драстично, но все пак има увеличение.
По принцип тези планове са стандартизирани и трябва да бъдат одобрени от Националната Застрахователна Асоциация. Като реални цени мога да ви посоча в границите от $42.00 до $202.00 на месец, което сравнително не е евтино, но на фона на огромните медицински разходи на тези възрасти, си заслужава човек да я има.
Различните планове са измислени за различни ситуации и различни здравословни състояния, защото не всички остаряват с едно и също здравословно състояние. Новото при тези застраховки е, че някои от по-добрите компании предлагат покритие по целият свят, т.е. можем да си я ползваме и в България, след пенсионирането си. Да напомня, че не можем да си я купим сега, трябва първо да сме пенсионери и след това.

Какво става, когато пътуваме зад граница и не дай си боже нещо се случи: нещастие, болест, зъбобол?

Ами нищо, плащаме си от джоба, ако разбира се нямаме, да я наречем условно, международна здравна застраховка, важаща в цял свят. Основните застрахователи в Америка не я предлагат, или ако я предлагат, то те са просто посредници на други специализирани в този бизнес компании, защото рискът е по-голям и загубите за компаниите са по-големи.
Най-общо различните застрахователни планове са разделени на две категории: за американски граждани и останалия свят. Има индивидуални и групови застраховки. За българската общност са валидни и двата вида, защото, ако вече сме американски граждани, ще си купим застраховката като такива и тя ще важи в останалия свят, част от който е и България. Ако още не сме станали американски граждани, но постоянно пребиваваме в САЩ, то пак се ползваме от облагите, защото ще я ползваме в България, не в САЩ. От друга гледна точка, когато каним на гости близките си, за кратко или за 6 месеца, или за година, ние от тук можем да им закупим тази застраховка като на Български граждани, временно пребиваващи в САЩ.
Максималното, което тези полици покриват е сумата, която сме закупили, да кажем 5 000 000 и важат за различни срокове, постоянно пътуващи или инцидентни краткосрочни пътувания, пътувания до една година и др. Услугите, които са покрити от тези застраховки са същите, като при нормалните застраховки в Америка, а именно: посещение при доктор, престой в болница, спешно отделение, превоз с линейка, лабораторни тестове и др.
Но те предлагат и някои екстри, свързани със специфичността на това, за което са предназначени, а именно за тези, които пътуват. В тях се включва и зъболекар, разходи по евакуиране от дадена страна, връщане на останките на починал близък, връщане на малолетни деца. Покриват също така и разходи по транспорта на близки, които отиват да бъдат близо да някой заболял в чужбина, но този заболял, трябва да е тръгнал от собствената си страна и нещо да му се случило в чужбина. Не можем да имаме някой близък болен в България, който не е постоянно пребиваващ в САЩ и да си кажем ”Хайде да си купя тази застраховка, пък те ще ми платят пребиваването.
”Няма да стане. Покриват също изгубен багаж, терористични атаки, кражба на самоличността и други подобни. Бързам да уточня, че и при тях има Preexisting conditions –  т.е. няма да покрият заболяване, което е тежко и вече регистрирано. Покриват например трансплантация на орган, но за да стане това, то трябва да е инцидентно, т.е. не може някой да е чакал на опашка за присаждане на орган, отива в Мексико, присаждат му и застраховката плаща.
Ето и някои реални цени на такива застраховки. Преди това да уточня, че ако и двамата родители са застраховани, първите две деца на възраст от 14 дни до 9 години, автоматично се включват без допълнително заплащане, те са покрити от застраховката на родителите си.

* Материалът е публикуван в издавания в щата Илиноис, САЩ вестник “България сега”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив