28 Септември 2024, 16:22 Днес (0) | Вчера (0)

Покачи се фючърсът на облигациите

20 Февруари 2007 10:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Цената на мартенския фючърс не успя да слезе под 200-дневната средна

Седмичен бюлетин 19.02.2007
Финансови фючърси
Treasury Note 10 Y TYH07
Няколко сесии на бързи печалби под влияние на слаби икономически новини за САЩ доведоха до покачване на фючърса на облигациите. Цената на мартенския фючърс не успя да слезе под 200-дневната средна и да потвърди периода на консолидация около най- ниските си равнища за последните няколко месеца. Дори напротив, облигациите поскъпнаха под влияние на значителни покупки от Азия преди седмицата, в която повечето пазари ще бъдат затворени за честването на Нова година според местния календар.
В понеделник пък е почивен ден за САЩ, така че кратката седмица може да доведе стабилизиране на цената и дори консумиране на част от печалбите. Реакцията на инвеститорите след доклада на Бен Бернанке беше изключително позитивна, защото това съвпадна и със сравнително слабите данни за индустрията, новото строителство и в известна степен в продажбите на дребно. Ентусиазмът за намаление на лихвите е прекомерен и засега няма пространство за голям растеж.
Краткосрочен тренд Неутрален, консолидация или корекция
Дългосрочен тренд Неутрален, докато е над 200-дневната средна

BUND DGB (continuous)
Цената на фючърса на германските облигации показва по-ясни признаци на консолидация в тесния си едномесечен рейндж. Стойността му дори не успя да регистрира нов връх, като сесиите на загуби бяха повече в сравнение с щатския аналог. Това притисна допълнително спреда между облигациите към равнището от 60 б. п. Критиката към ЕЦБ, че трябва да се концентрира върху достигането на заложените равнища на икономически растеж, които се чуха от политици, едва ли
ще притеснят банкерите в намеренията им да нормализират лихвата. Още повече, че растежа на БВП в Германия и Еврозоната изненадаха приятно пазара. Германските облигации ще продължат да се влияят от американските книжа. В началото на месеца обаче, именно германските облигации подсказаха слабост, която премина в разпродажби и на щатски книжа с фиксиран доход.
Краткосрочен тренд Неутрален, консолидация или корекция
Дългосрочен тренд Неутрален, докато е в рейнджа между 114.50 и 115.75

Фондови индекси
S&P 500 ESH07
Малко нови неща може да се кажат за акциите през миналата седмица – всеки спад се използва за покупки, които в рамките на няколко дни вече са на плюс. Фондовият пазар реагира позитивно на доклада на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке в очакване на намаление на лихвите, което да доведе до повишена ликвидност във финансовата система и до навлизане на повече капитали към акциите. Негативните сигнали за проблемни сектори, като строителството и автомобилостроенето, са игнорирани изцяло.
Тази седмица е по-къса и за фондовата борса, като повечето компании вече оповестиха печалбите си. Във вторник НР, Wal-Mart Stores и Home Depot изнасят резултатите си, а вниманието ще е насочено към прогнозите им за тази година. Много компании предупредиха за сериозно забавяне досега.
Краткосрочен тренд Неутрален
Дългосрочен тренд Неутрален

Стокови фючърси
Злато GCG07
Ръстът при златото на седмична база не беше съществен, дори това беше една от най-спокойната седмица
от дълго време насам. Малко новини влияеха на пазара – покачването на еврото след негативните новини
за щатската икономика, стабилността на цената на петрола и сравнително слабото търсене преди китайската нова година. Статистиката за миналата година показа, че търсенето на злато за бижутерски цели е намаляло с 16% през 2006 г., което е довело до 10% по-малко търсене във физически обем. През четвъртото тримесечие обаче, се наблюдава ръст от 6% на годишна база, което основно се дължи на цените под 600 долара. Индия остава един от големите потребители на злато и растежът на доходите в тази страна ще е показателен за дългосрочния тренд на златото. Увеличението на дългите позиции продължава, като липсата на поскъпване обаче, поставя под риск краткосрочния тренд на покачване.
Краткосрочен тренд Неутрален, възможна корекция или консолидация
Дългосрочен тренд Позитивен, след пробива на 655

Мед HG-continuous
Седмицата беше добра за промишления метал, след като последните данни показаха, че в Китай е внесено по-голямо количество мед от очакваното през януари. Освен това, статистиката показва, че в страната има увеличение на вноса и през декември, което може да се очаква да продължи и през първите месеци на тази година. Засега пазарът реагира слабо, тъй като мнозина анализатори отдавна прогнозират увеличение на вноса, за да се попълнят изчерпаните запаси. Засега това не би трябвало да е проблем, тъй като през първите 11 месеца на 2006 г. добивът на мед е бил по-голям от търсенето.
Краткосрочен тренд Неутрален
Дългосрочен тренд Неутрален, очертава се по-солидна база за ръст

Петрол CLH07
Опитите за спад не станаха факт и цената на петрола се задържа близо до границата от 60 долара за барел. Търсенето остава стабилно, а ОПЕК планира да задържи по-ниско равнище на производство, за да не допусне ново поевтиняване на суровината. Малко вероятно е обаче, само намаляването на добива от ОПЕК да доведе до цена около и над 70 долара за барел. Запасите в САЩ и в световен мащаб намаляха спрямо нивата си от октомври-ноември и поради тази причина не е основателно засега да се прогнозира спад на цената към нива под 50 долара. С проявата на зимата в САЩ и някои проблеми с доставките, няма да е учудващо през тази седмица, ако петролът отново тества равнището от 60 долара за барел и то успешно.
Краткосрочен тренд Неутрален
Дългосрочен тренд Неутрален, докато равнището от 60$ не бъде преодоляно

Пояснения:
Гаранции:
Анализаторът(ите), отговорни за изготвянето на този документи, гарантират, че:
(1) изразеното мнение отразява точно негово или нейно лично виждане за споменатите ценни книжа или емитенти; (2) никаква част от заплащането на анализатор е, е било или ще бъде обвързано по пряк или непряк начин с изразената препоръка или мнения в този документ.
Финансов интерес: ЕЛАНА Трейдинг може да търгува или притежава акции на анализираните компании. ЕЛАНА Трейдинг не притежава по-голям дял от 5% от акциите в обращение на компаниите, обект на анализ или коментар в този документ. Анализаторът(ите) не притежават акции на компаниите, освен ако не е изрично споменато.
Регулаторен орган: Комисия за финансов надзор, София 1303, улица Шар Планина 33
Разкриване на информация: Положена е дължимата грижа, за да се подсигури точност на цитираните факти, надеждност на източниците на информация и ясно определяне на направените допускания, предвиждания, прогнози и очаквани цени в този документ. Препоръките се базират на публично достъпна информация, която се счита за благонадеждна, но за която не се поема отговорност за пълнотата и точността. Нито на ЕЛАНА Трейдинг, нито на служителите на компанията, трябва да се търси отговорност за използваната публично достъпна информация. Изразеното мнение в този документ може да се различава от оповестено виждане в други отдели и направления в ЕЛАНА Трейдинг или от други служители. Допълнителна информация по този документ е налична при поискване.
Източниците на информация в таблиците и графиките в този документ са изчисления на ЕЛАНА Трейдинг, освен ако не е споменато друго. ЕЛАНА Трейдинг предприема необходимите организационни и административни мерки за предотвратяване и избягване на конфликти на интереси във връзка с изготвяните препоръки.
Рискове за инвеститорите: Информацията в този документ не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Инвестиционните възможности, дискутирани в този документ, може да не са подходящи за определени инвеститори в зависимост от техните инвестиционни цели и времеви хоризонт или в контекста на цялостното им финансово състояние. Рисковете свързани с инвестиции във финансовите инструменти, споменати в този документ, не са обяснени в тяхната цялост. Цената или стойността на инвестициите може да се понижи или покачи. Ценните книжа или инвестициите може да доведат до загуби за инвеститора. Предходно постижение не е гаранция за бъдещо представяне. Промени във валутните курсове може да имат неблагоприятен ефект върху стойността, цената или дохода от инвестиции в ценни книжа.
Методи за оценка: Оценките на стойността на компаниите са базирани на следните методи: съотношения (цена/печалба, цена/счетоводна стойност, стойност на предприятието/печалба без данъци, амортизация и лихви), историческа оценка, сравнение с конкуренти, дисконтиране (дисконтиране на парични потоци или дивиденти) и методи за оценка на активите. Оценката зависи от макроикономически фактори, включително лихвени проценти, валутни курсове, цени на суровини, очакванията за икономиката и за движенията на пазара. Тя е базирана на очаквания, които може да бъдат променени значително и без предупреждение, в зависимост от специфични фактори за компания, индустрия или държава. Поради това препоръките получени чрез тези модели може да бъдат своевременно променени. Прилагането на моделите зависи от прогнозите за редица икономически променливи и поради тази причина е налице диапазон на изменение в самия модел. Оценката, получена чрез модели, зависи от входящите данни, които от своя страна са базирани на субективното мнение на анализатор(и), отговорни за създаването й.
Препоръки: Препоръките от анализатор(и) са базирани на специфични фактори за компаниите, сектора, страната и глобалното развитие, като са сравнени с пазарните индекси. Препоръките и мненията отговарят на очакванията на ЕЛАНА Трейдинг за период от 12 месеца след публикацията и са представени от гледна точка на инвеститори, които имат дълги позиции. ЕЛАНА Трейдинг си запазва правото да изрази различно или противоречиво мнение и препоръка за различни времеви скали или различни типове инвеститори. Освен изрично оповестено, очакваното представяне за период от 12 месеца след публикуване на препоръката за български акции е следното:
Позитивна Повече от 5% по-добро представяне в сравнение със SOFIX и BG40 за периода
Неутрална Пазарно представяне, +/-5% в сравнение със SOFIX и BG40
Негативна Повече от 5% по-слабо представяне в сравнение със SOFIX и BG40 за периода
Честота на препоръките: Няма предварително разписания за публикуване на препоръки. Честотата им зависи от специфични фактори за индивидуалните компании и мнението на анализатор(и) за нуждата от малки или големи промени.
Анализатор
Цветослав Цачев
www.elana.net

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив