28 Септември 2024, 06:20 Днес (0) | Вчера (0)

Промените в Кодекса за застраховането и ползата за потребителите от тях

13 Юли 2006 14:23 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Измененията и допълненията бяха приети от Народното събрание на 22 юни тази година

Първите промени в новоприетия Кодекс за застраховането (влязъл в сила на 01.01.2006 г.) вече са факт. Прави впечатление, че част от измененията и допълненията имат за цел да отстранят пропуски, непълноти и неточни препратки, съществуващи във вече действащия кодекс.
Други норми въвеждат допълнителни изисквания за получаването на лиценз за извършване на застраховане по застраховка “Гражданска отговорност”, свързана с притежаването и използването на МПС и изискванията спрямо задълженията на одиторите на застрахователните компании.
Наред с посочените промени са приети и такива, непосредствено касаещи правата на потребителите на застрахователни услуги.
На първо място, в тази насока е предвиденото допълнение на чл. 292, ал. 1, т. 3, с която се предвижда в регистъра на Информационния център, създаден към Гаранционния фонд, освен данни номер на застрахователния договор по задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, от сертификати “Зелена карта” и от договорите за гранична застраховка, името на застрахователя, началната и крайната дата на покритието и регистрационния номер на МПС, ще бъде предоставяна и допълнителна информация относно номера рама (шаси) на МПС, име (наименование) и адрес (адрес на управление) на собственика на МПС.
Посоченото допълнение кореспондира с нормата на чл. 293, ал. 2 от КЗ, който предоставя възможност увреденото лице, във връзка с правото му да получи обезщетение по застраховка “Гражданска отговорност” и при наличието на законен интерес от получаване на посочената информацията, да получи сведения за самоличността и адреса на собственика, обичайния водач или регистрирания държател на МПС, според документите за неговата регистрация. 
Предвид обстоятелството, че информацията няма как да бъде предоставена на пострадалото лице, ако преди това не е вписана в поддържания от Информационния център регистър, логично беше този пропуск да бъде отстранен.
Интерес предизвиква изменението на чл. 295, ал. 3 от КЗ, в който по-подробно и детайлно е уреден обмена на информация за сключените застрахователни договори по задължителна застраховка “Гражданска отговорност” между Информационния център и съответните компетентни органи, които регистрират МПС и осъществяват държавния надзор върху превозвачите на пътници със средства за обществен превоз.
В досега действащата разпоредба се предвиждаше Информационният център да изпраща информация само относно МПС, за които не е сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите или застрахователният договор е бил прекратен и не е подновен в срок 14 дни, както и за превозвачите на пътниците със средствата за обществен превоз, които не са сключили задължителна застраховка “Злополука” или сключеният договор е бил прекратен и не е подновен в срок 14 дни.
Съгласно новата редакция на чл. 295, ал. 3 от КЗ, Информационният център ще предоставя информация за всички МПС със сключени застраховки “Гражданска отговорност”, съответно превозвачи, сключили задължителна застраховка “Злополука”. На неизрядните собственици на МПС/ превозвачи ще се дава един вид “последна възможност”, като им се изпраща уведомление да сключат съответната задължителна застраховка и им се дава 14 дневен срок от получаване на уведомлението да представят доказателства, че са изпълнили задължението си. Едва след изтичането на този срок ще бъдат уведомявани съответните компетентни органи за наличието на МПС без валидно сключени задължителни застраховки.
Към същия чл. 295 се създава и нова алинея 7, съгласно която документите изготвени от фонда (Гаранционния фонд) въз основа на данните от Информационния център, до доказване на противното, удостоверяват застрахователя, номера на договора за задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите или “Злополука” на пътниците, началната и крайна дата на покритието, номера рама (шаси) на МПС, име (наименование) и адрес (адрес на управление) на собственика на МПС или превозвача на пътници със средства за обществен превоз.
Въвеждайки подобна презумпция за истинност на съхраняваните в регистрите на Информационния център данни, законодателя съществено улеснява пострадалите лица, които често пъти не могат  да реализират правата си именно поради липса на информация или по-скоро – поради наличието на противоречива такава относно застраховката “Гражданска отговорност” на виновния водач, което от своя страна води до препращането им от един застраховател към друг или към Гаранционен фонд. Удостоверяването на тези данни от един централизиран регистър освобождава пострадалия от тежестта да събира посочените данни и да доказва верността им. Крачка към осигуряването на по-висок процент МПС, сключили задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, е и определянето на по-висок размер на санкциите за липса на валиден застрахователен договор по посочената застраховка.
Минималният размер на предвидената глоба се повишава с четири пъти, като от 400 лв за физически лица става 600 лв, а за юридически лица – от 500, съотвено на 2 000 лв. Повишава се и максималния размер на глобата за физически лица – от 500 на 600 лв.
За повторно нарушение законодателят е фиксирал размера на санкцията на 2000 лв за физически лица и на 10 000 лв за юридически (съгласно досега действащата разпоредба санкцията е от 200 до 1000 лв за физически лица и от 1 000  до 10 000 лв – за юридически).
Въвеждането на още по-сериозни санкции би следвало да изграе ролята на възпиращ фактор за неизпълнението на задължението за сключване на задължителните застраховки. Ефект ще има обаче, само ако е налице реален контрол и нормите действително се прилагат на практика. В противен случай всичко ще остане само едно добро пожелание.
Остава да се надяваме, че след приетите законови изменения, съответните надзорни и контролни органи ще изпълнят правомощията си за защита на интересите на пострадалите лица си и ще осигурят ефективен контрол за изпълнение на законовите задължения.

 

Елена Цветкова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив