30 Септември 2024, 00:34 Днес (0) | Вчера (1)

Рекордното понижаване на добива на петрол от ОПЕК може да се окаже безрезултатно решение

07 Януари 2009 17:39 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Русия би могла да стане образцов член на Организацията на страните износителки на петрол. За да се постигне тази цел правителството на Владимир Путин не трябва да прави нищо – просто да продължи да игнорира искането на руските петролни концерни за понижаване на данъчната тежест в отрасъла, което от своя страна ще срине добива на нефт заради невъзможността на сектора да прави капиталови разходи

Русия би могла да стане образцов член на Организацията на страните износителки на петрол. За да се постигне тази цел правителството на Владимир Путин не трябва да прави нищо – просто да продължи да игнорира искането на руските петролни концерни за понижаване на данъчната тежест в отрасъла, което от своя страна ще срине добива на нефт заради невъзможността на сектора да прави капиталови разходи. Така износът на руски петрол ще се свие автоматично с 300–400 хил. барела на денонощие, коментира в. “Ведомости”.
Не е изненада, че пазарът без съмнения повярва в скорошното намаляване на руския експорт и игнорира красивите обещания на ОПЕК. След като петролният картел преди празниците взе решение за безпрецедентно свиване на добива в опит да повиши цените на “черното злато”, цените на американския лек петрол се понижиха с поредните 5%, по данни на “Блумбърг”. А цената на европейския сорт “Брент”, към която е привързана стойността на руския “Уралс”, се покачи с 1 на сто. Просто основната част от руския експорт отива в Европа и плановете на Москва за понижаване на добива не се струват на европейците напразна заплаха.
На срещата на ОПЕК Русия пое ангажимент да съкрати добива с 16 млн. тона или около 6%. С точно толкова  се сви експортът и през 2008 г. спрямо предходната и без специалната намеса на властите. Москва отдавна иска да играе активна роля в определянето на цените на световните пазари, но въпросът е дали мощта на ОПЕК и Русия са достатъчни за това.
Както показва историята на петролния картел, за 38 г. съществуване нито веднъж не е бил в състояние да повиши или понижи рязко цените на “черното злато”. ОПЕК дори е правил съдбовни грешки – в началото на предишната криза през 1997 г. организацията не взе предвид глобалното забавяне на икономиката и повиши добива с 19%, което срина цените на петрола с 40% до 10 долара за барел. Ако подобни грешки се оставят настрана, ОПЕК е безсилна пред глобалната рецесия, когато търсенето на горива спада по-силно от понижаването на добива. Спекулантите също залагат на спад в цените, а не на последно място – членките на организацията твърде рядко спазват обещанията си за намаляване на добива.
Според данни на “Блумбърг” през ноември според официалното решение организацията е трябвало да добива по 27,3 млн. барела на денонощие, но на практика е предлагала на световните пазари с 932 хил. барела повече. Това е една от причините, заради което обещанията на картела се приемат равнодушно. Допълнително – информацията за готвени съкращения се появява достатъчно дълго преди обявяването на решението и пазарът е в състояние да го отиграе по-рано.
ММ

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив