28 Септември 2024, 06:13 Днес (0) | Вчера (0)

Тръгнете ли за чужбина, задължително се застраховайте

07 Юли 2006 15:18 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Медицинската застраховка Помощ при пътуване ще ви спести куп грижи и неприятности

Юли е. Начало на лятото и отпуските. Мнозина вече отдавна знаят къде ще почиват тази година. Разбира се, има и такива, които тепърва ще решават. Възможностите за почивка са много. Онези, които ще изберат отдих зад граница, не бива да забравят, че, освен туристическия ваучер, който са си купили и евентуално визата (ако се изисква такава), желателно е да имат медицинска застраховка “Помощ при пътуване”. Ако за почивката ще ползвате услугите на туроператор, той ще се погрижи за вашата застраховка. Ако обаче вие организирате пътуването в чужбина, сами ще трябва да си набавите необходимата медицинска застраховка. В случай, че пътувате зад граница със собствено превозно средство, освен въпросната застраховка, ще трябва задължително да си купите и застраховка за вашия автомобил “Зелена карта”.

И така, за да сме сигурни, че правим умна инвестиция,  ще отговорим на няколко въпроса.

Защо е необходима “Помощ при пътуване”?
Препатили съветват горещо да не пропускате тази „подробност“ от пътуването си. Заедно с фотоапарата и задължителната „Зелена карта“ (ако сте с автомобил), вземете и “Помощ при пътуване”. Ако, не дай, Боже, ви сполети някаква злополука зад граница и ви се наложи да ползвате медицинска помощ, трябва да знаете, че цените на тези услуги там са много високи. Затова, вместо да се молите късмета да не ви напуска през целия престой зад граница и да не ви се налага ползването на медицински услуги, си купите полицата “Помощ при пътуване”.

Колко струва въпросната застраховка?
Цените, на които се предлага застраховката “Помощ при пътуване”, са различни за различните точки от света. Повечето компании предлагат еднакви цени за европейските държави, а другите страни разделят на няколко рискови и ценови зони. Цените се определят в зависимост от това за колко дни е престоят, какви рискове покрива, до каква сума се покриват рискове. Например, полица с минимално покритие от 2000 евро за 7-дневна почивка в Европа струва 2-3 евро. При 15-дневна почивка в чужбина при същото покритие цената е между 4 и 6 евро, а за 1 месец – 9-12 евро.

Какво получаваме срещу платената от нас цена?
По-евтините застраховки покриват минимален пакет здравни услуги, например остри заболявания или травми, възникнали от злополука, но не и разходи при по-продължителен престой в болница. При застраховка с по-високи лимити полагащите се обезпечения са неколкократно по-високи. Почти всички застрахователи са поставили горна възрастова граница за клиентите – между 65 и 75 години. За децата пък има големи отстъпки. Болшинството застрахователи не са склонни да покриват разходите за стоматологично лечение, като овъзмездяват само  наложителна спешна помощ и то до 350 евро. Компаниите не са склонни да поемат по-сериозно покритие дори и срещу по-висока премия заради възможни злоупотреби.
Ако багажът ни изчезне по време на пътуването в чужбина, можем да търсите застрахователя си за обезщетение, тъй като подобен риск се покрива от повечето компании. 

От къде да си купим застраховките?
“Помощ при пътуване” се предлага от почти всички застрахователни дружества у нас. Агенти на компаниите има  и пред посолствата на страните в София.  Ако сме забравили да купим полица, може да го направим и в последния момент на самата граница. За ползващите  Интернет пък има още едно облекчение – on-line заявка в www.insurance.bg. След попълване на заявката, наш служител ще ви посети до 24 часа в посочено от вас място и час и ще сключи необходимата  застраховка.

Какво трябва да направим, ако ни сполети злополука в чужбина?
Ако претърпим злополука или се разболеем, трябва да съобщим по факс, телефон или чрез мейл на застрахователя до 48 часа от настъпването на застрахователното събитие, иначе губим възможността компанията да ни плати медицинските застраховки. В последните няколко години българските компании предлагат и нова екстра – застраховка чрез асист компания. Така при злополука клиентите се свързват не с българския застраховател, а с асист компанията, която поема всички разходи на пострадалия, а след това урежда финансово взаимоотношенията си с българския застраховател. Коректно е да добавим, че  застраховката чрез асист компания не е по-скъпа.
С тези  предварителни уточнения изчерпваме въпроса за подготовката за отпуска. Остава само да ви пожелаем страхотна почивка и  незабравими емоции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив