28 Септември 2024, 10:26 Днес (0) | Вчера (0)

Уорън Бъфет като месия за Lloyd's of London

25 Октомври 2006 09:18 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Berkshire Hathaway ще отдели $7 млрд. за покриване на застрахователните обезщетения по т.нар “азбестови дела” на Equitas Ltd., част от застрахователния синдикат

Американската компания Berkshire Hathaway, контролирана от милиардера Уорън Бъфет съобщи, че ще партнира да британската Equitas Ltd, която е дъщерна структура на застрахователния синдикат Lloyd's of London. Инвестиционната компания на Бъфет ще отдели $7 млрд. за покриване на застрахователните обезщетения на Equitas Ltd. по т.нар. “азбестови дела”, като в замяна ще получи правото да управлява дълга и кадровите назначения в компанията.
В официално заявление на Equitas Ltd се съобщава, че изплащането на “азбестовите дела” ще стане на два транша (транзакции ва размер на $5.7 млрд. и $1.3 млрд.) чрез дъщерната компания на Berkshire Hathaway Inc. - NIC. Според условията на сделката, синдикатът Lloyd's ще предостави 90 млн. британски лири ($169 млн.) като допълнително застрахователно покритие на Equitas. Berkshire Hathaway ще получи 398 млн. паунда (около $700 млн.) като премия за поемането на задълженията на Equitas. Освен това Бъфет получава контрол върху фондовете на Equitas – $8.7 млрд. към края на март 2007 година, които ще може да инвестира.
Проблемите на Equitas Ltd. се дължат на “азбестовите” искове.
През 60-те години на миналия век американски и британски учени установиха, че азбестът е канцерогенен. През 1978 година в САЩ беше наложена пълна забрана за използване на азбест, което отприщи вълна от съдебни дела сред хора, имали досег с този материал. Американските производители на азбест, използван дотогава охотно както в строителството, така и в битовата техника, прехвърлиха отговорността на застрахователите си, а те от своя страна – на презастрахователите, които много често бяха афилирани с Lloyd's. Огромните дългове по “азбестовите дела” остават неизплатени и до днес.
Сделката между Berkshire Hathaway и Equitas Ltd ще позволи на Lloyd's да намали задълженията си по тези искове, както за себе си, така и за частните си инвеститори. “Споразумението представлява важен етап за развитието на Lloyd's. Това ще позволи да се затвори поредна глава в историята на компанията и да се гледа напред”, коментира председателят на Управителния Съвет на Lloyd's лорд Питър Левин.  През миналата година общите загуби на Lloyd's достигнаха $180 млн., конкретно заради природните стихии ураганите Катрина, Рита и Уилма в САЩ. Както тогава заяви лорд Левин, “2005 година донесе значително по-лоши последствия за застрахователния синдикат от терористичните атентати от 11 септември 2001 година”. Към началото на третото тримесечие на годината в състава на Lloyd's of London влизат 55 корпоративни участници, 1 497 индивидуални инвеститори с неограничена отговорност и 468 - с ограничена отговорност.
От друга страна в състава на Berkshire Hathaway влизат презастрахователните компании National Indemnity Company (NIC), General Re и Reinsurance Group, както и специализираната в автомобилното застраховане Geico. 
Водещата американска компания, специализирана в производството на строителни материали USG Corp. съобщи, че ще задели близо $4 млрд. за поемане на обезщетения по т.нар. “азбестови” искове, предаде Reuters.
Плановете на компанията включват набирането на резерва по няколко пера – заделяне на близо $1.6 млрд. от печалбата, емитирането на корпоративни облигации за около $1 млрд.
Други $1.8 млрд. ще бъдат осигурени от застрахователната компания Berkshire Hathaway Inc.
Компанията планира тази стъпка, за да може да излезе от закрилата по Закона за фалитите, под която се намира в момента, като се очаква това да стане през третото тримесечие на годината.
Заради “азбестовите” искове в САЩ през последните години обявиха фалит над 70 водещи компании от строителния сектор.
На 6 февруари тази година американският Сенат ще проведе дебат за създаването на Национален фонд за подкрепа на заболели при работа с азбест.
Очаква се във Фонда да бъдат натрупани резерви в размер на $140 млрд. от вноски на компании, които във миналото са използвали канцерогенния материал и застрахователи.
За сравнение през декември 2004 година в Австралия приключи едно от най-гръмките съдебни дела по т.нар. “азбестови” искове. Строителната компания Hardie ще изплати общо $2.2 млрд. на 40 000 работници, пострадали от вдишването на азбестов прах, влаган в продължение на години в строителството.
За да се осигури плащането, ще бъде създаден специален фонд, където собственикът на компанията Джеймс Харди ще превежда ежегодно 35% от печалбата си в продължение на 40 години.
Азбестът беше широко използван като изолация в строителството и електрическата техника през втората половина на XX век. Притежава висока термоустойчивост и се топи при температура от 1550 градуса по целзий.
Здравината му по протежение на влакната надвишава якостта на стоманата.
Според минералогичната структура азбестът се разделя на две основни групи: хризотил-азбест и амфибол-азбест. Първият е безопасен, а амфиболовият е забранен в целия свят, тъй като доказано предизвиква рак на белите дробове и други заболявания на дихателната система. В Австралия този материал е забранен още през 1984 година.
Първите “азбестови” искове са заведени срещу различни производители и застрахователи в САЩ още през 70-те години на миналия век.
Но големите последствия от използването на този материал започнаха да се появяват едва през последните години, а заедно с тях започна и лавината от съдебни процеси срещу компаниите, използвали този материал.
За три десетилетия само срещу известната американска компания Halliburton са подадени близо 340 000 отделни иска. От тях 194 000 са регулирани или чрез съда или след споразумения. До този момент застрахователният сектор е изплатил над $22 млрд. по тези искове. В началото на 90-те години на миналия век, застрахователните обезщетения по "азбестовите" дела доведоха застрахователните синдикати Lloyds до колосални загуби. Компанията Equitas, създадена от Lloyds специално за удовлетворяване на "азбестови" искове, заплати над 8 млрд. британски лири. Американските застрахователни компании, като American Insurance Group, Chubb и St Paul, могат да бъдат принудени да заплатят по сходни искове над $10 млрд., твърдят аналитици.
Това се превръща в златна жила за юристите, но много компании могат да бъдат изправени на ръба на фалита.
През 2004 година водещата швейцарска строителна компания ABB трябваше да изплати почти $1 млрд. на пострадали, колкото изплати и през 2003 година.
Производителят на огнеупорни материали - австрийската RHI, също съобщи, че загубите й по дела за използване на азбест са за над 870 млн. евро.
Тази бурна застрахователна активност се дължи не толкова на масово заболяващи хора, колкото до решението на юридическото майсторство на американски адвокати, намерили в азбеста златна жила.
Макар и тези искове да се проточат с години, по песимистични оценки, компенсациите могат да надхвърлят $200 млрд. в световен мащаб.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив