30 Септември 2024, 10:24 Днес (1) | Вчера (1)

Шоуто продължава, но на каква цена?

25 Септември 2009 15:09 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Срещата на G-20 задължително ще бъде съпътствана от гръмки слова. А на заключителната си пресконференция шефовете на Г-20 със сигурност ще декларират, че са спасителите на света

Какво постигнаха големите 20 от последната си среща до днес? Задушена ли бе лакомията на банките за тлъсти печалби? Трудно е да се отговори на тези въпроси с оглед на факта, че във финансовия свят шоуто продължава. Срещата на G-20, която започна вчера в Питсбърг, задължително ще бъде съпътствана от гръмки слова. А на заключителната си пресконференция шефовете на G-20 със сигурност ще декларират, че са спасителите на света, коментира „Дойче веле“. За американския президент Барак Обама това ще бъде шанс да повдигне рейтинга си с позитивни сигнали. За германската канцлерка Ангела Меркел това ще бъде последната й международна изява преди изборите за Бундестаг в неделя.

Никой не извлича поуки

Човек се досеща отсега, че лайтмотивът на всички изявления ще бъде мажорен. Но все пак си заслужава да се запитаме: Какво постигнаха големите 20 от първата си среща преди девет месеца във Вашингтон досега? Тогава те се събраха, за да създадат нов финансов ред в света с цел да не се повтори кризата, каквато светът не беше преживявал от 80 години насам. Всички финансови продукти трябваше да се контролират, особено т.нар. хедж фондове. Трябваше да бъде задушена лакомията на едрите банкови мениджъри, трябваше да бъдат озаптени данъчните оазиси. Но днес все по-често се чуват думите, че никой не си е извадил поука от кризата. Отново се плащат милионни премии, банките бележат милиардни печалби, шоуто продължава. И все пак това не е цялата истина. Вярно е, че някои данъчни оазиси пресъхват, вярно е, че банките трябва да поддържат повече собствен капитал. Истина е обаче, че всичко това не е достатъчно. Предложенията на европейците са в правилната посока, но те няма да бъдат чути. Отдавна вече две от най-големите банки са китайски. Трудно можем да си представим, че китайският президент би се съгласил да ограничи банковите баланси.

Пукнатините ще стават все по-явни

Изниква и още един проблем - всеки ден се множат указанията за подобряване на конюнктурата. В Германия и САЩ рецесията вече беше обявена за преодоляна. Ето защо съществува опасността и след срещата в Питсбърг да се задоволим само с декларация за намерения. А детайлите да бъдат оставени на експертите, които ще преговарят безкрайно. Едно нещо все пак ще преживеем и в Питсбърг - както и на предишната среща пукнатините в световния ред ще станат още по-забележими. Групата G-8 вече изчерпа ролята си на самопровъзгласило се световно правителство, тя не е в състояние да реши създадените от нея световни проблеми. Докато с G-20 все пак съществува надеждата една по-голяма институция да се опита по-добре да се справи с тях. Това е видно и от факта, че планираната за идната година следваща среща на G-8 в Канада набързо бе преобразувана в среща на G-20.

БР

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив