29 Септември 2024, 18:37 Днес (1) | Вчера (1)

Economist предрича срив на имотния пазар у нас

15 Август 2008 20:56 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Според изданието Източна Европа е заплашена от забавяне на икономиката

Балонът на недвижимите имоти в България всеки момент ще се пукне, въпреки че негативните процеси, които ще предизвикат катастрофата, все още не проникват останалите сектори на икономиката. Това предрича британското списание Economist в анализ, озаглавен "Купонът поприключва".
България и Румъния, най-новите и най-бедни членове на съюза, чиито икономики отбелязаха растеж 7-8%, са изправени пред опасността от тежки икономически сътресения, твърди изданието, като отбелязва, че засега поне малцина изглеждат притеснени. Двете страни избегнаха тежки санкции от Брюксел (в случая с България не изцяло) и политическото им ръководство изглежда си мисли, че може да се предпази от задаващата се криза, като отрича законите на икономическите процеси.
За пример са посочени балтийските държави Естония и Латвия, които през последните години имат огромен дефицит по текущата си сметка и забавящ се икономически растеж. Сега опасността от сътресения в икономиката е налице. В Латвия продажбите на дребно през юни са намалели с 8,3% спрямо същия период на миналата година, а производството на промишлени стоки - с 6,4%.
Строителната индустрия се свива. Инфлацията запазва високото ниво от 17%.
В Полша, най-голямата източноевропейска икономика, нещата изглеждат по-добре. Икономическият растеж през първото тримесечие на 2008 г. се е увеличил с 6,1% спрямо същия период на миналата година.
От години икономиките на страните от Източна Европа се развиват възходящо и този процес все още продължава, се отчита в публикацията, От над десет години бившите социалистически страни се радват на необикновено (и най-често неочаквано) благосъстояние. Икономическата и политическа стабилност, която за десет от страните донесе и членство в Европейския съюз, увеличи доверието на инвеститорите и намали лихвите при кредитирането.
Economist признава, че изобилието на евтина и трудолюбива работна ръка и разгръщането на предприемачески таланти е създало процъфтяващи нови компании в тази част от континента. Повечето от източноевропейските държави се радват на главозамайващ икономически растеж.
ххх

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив