28 Септември 2024, 14:15 Днес (0) | Вчера (0)

Swiss Re набра нови $750 от катастрофични облигации

17 Януари 2007 10:09 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Средствата ще бъдат изразходвани за изплащане на обезщетения, причинени от природни стихии в САЩ, Великобритания, Германия, Япония и Канада в рамките на програмата Vita Capital

Водещата швейцарска презастрахователна компания Swiss Reinsurance Co. набра още $750 млн. (578 млн. евро), чрез издаването на т.нар. катастрофични облигации. Средствата ще бъдат изразходвани за изплащане на обезщетения, причинени от природни стихии в САЩ, Великобритания, Германия, Япония и Канада в рамките на програмата Vita Capital. Това е заявил изпълнителният директор на презастрахователя Жак Агре.
Преди около година Swiss Reinsurance Co. също издаде емисия корпоративни конвертируеми облигации, с които, обаче целеше да покрие евентуални щети от тропически циклон или земетресение в Австралия. Емисията е с матуритет три години и е в размер на $100 млн., предаде агенция Reuters.
Емисията беше издадена от подразделението Swiss Re Capital Markets. Продажбата на т.нар. "катастрофични" дългови книжа отбелязаха рекорд през 2005 година, когато ураганът "Катрина", който опустоши обширни региони в Атлантика и САЩ принуди застрахователните компании да увеличат емисиите на корпоративни облигации. "Катастрофичните" облигации, които като правило се емитират от застрахователния сектор имат по-висок купон от дълговите книжа с аналогичен кредитен рейтинг. В случай на природен катаклизъм инвеститорите в известна степен рискуват да загубят парите си, които биха отишли за изплащане на застрахователни искове.  Само през 2005 година обемите на продажби на такива облигации се покачиха с 74% - до $1.99 млрд. спрямо $1.14 млрд. година по-рано, се посочва в проучване на консултантската и аналитична компания Guy Carpenter & Co., цитирано от агенцията.
През изтеклата година редица други компании издадоха подобни емитенти – подразделението на Hannover Re,  специализирано в продажбата на автомобилни полици Eurus Ltdиздаде “катастрофични” книжа за $150 млн. През ноември ABN AMRO разработи нова система за секюритизация на рискове, произтичащи от природни катастрофи. Продуктът, наречен Bay Haven е първата емисия дългови книжа, известни като “катастрофични” облигации, които имат рейтинг AA-, с което имат големия шанс да привлекат нови инвеститори на по традиция опасния застрахователен пазар.
В пакета се включват девет потенциални щети от природни стихии, включително урагани, торнадо, наводнения и силен вятър, като първите три от тях са поети от издателя. Следващите две са в размер на $67 млн. с рейтингова оценка BBB-, като последните четири с обем от общо $133 млн. с рейтинг AA са варанти (ILW). Рейтингът на "катастрофичните" облигации, емитирани от Swiss Reinsurance Co., беше понижен до "СС" спрямо "ВВ+" в средата на октомври миналата година на фона на опасенията, че щетите от "Катрина" ще са рекордни.
Този рейтинг е само с две степени над оценка "D", която свидетелства за фалит. Преди по-малко от месец именно швейцарската Swiss Reinsurance Co. съобщи, че ще емитира корпоративни конвертируеми облигации, с които да покрие евентуални щети от тропически циклон или земетресение в Австралия. Дълговите книжа, които веднага бяха наречени “катастрофични” са първите по рода си в Австралия.
Емисията е с матуритет три години и е в размер на $100 млн. Емисията ще бъде издадена от подразделението Swiss Re Capital Markets.Това е втората дългова емисия на швейцарския презастраховател само за последните два месеца. В началото на октомври 2005 година Swiss Re заяви, че притежателите на облигациите, емитирани от Kamp Re 2005 Ltd., вероятно ще загубят парите си, заради високите разходи на компанията, предизвикани от урагана.
Ако тази прогноза се сбъдне, това ще е първият случай на пълно неизплащане  на купон и главница за цялата история на съществуването на "катастрофичните" облигации, отбелязва Guy Carpenter. "Историята на развитието на пазара на "катастрофичните" дългови книгжа през 2005 година беше пряко свързана с ураганите в САЩ. До миналата година интересът от страна на инвеститорите към тези книжа съществено надхвърляше предлагането, но ураганите от Сезон 2005 промениха категорично тази тенденция” – посочва аналитикът от Guy Carpenter Кристофър МакГи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив