08 Юли 2020, 10:01 Днес (2) | Вчера (9)

2016 година: Повече сделки с офис площи, ръст на наемите и активен пазар на земя

02 Февруари 2017 12:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 февруари 2017, 11:21

Повече сделки с офисни и индустриални площи, лек ръст на наемите и активен пазар на земя и инвестиционни имоти белязаха 2016 г. Годината бе силна за пазара на бизнес имоти и има всички предпоставки той да продължи да се развива на високи обороти и през следващите месеци, показва анализът на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония на пазара на бизнес имоти.
"Подобно на 2016 и сега годината започва с активен наемен пазар и силен инвеститорски интерес към България и Югоизточна Европа. За разликата от миналата година обаче през тази очакваме и завършването на значителен обем офисни и логистични площи, което отчасти ще балансира търсенето и предлагането в тези сегменти", обобщи Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman & Wakefield.

Инвестиционен пазар
За пазара на инвестиционни имоти 2016 година приключи с ръст от 16% спрямо година назад и обем от €290 млн. В това число влизат както придобивания на бизнес имоти – офиси, индустриални, търговски площи и хотели, така и покупките на парцели за подобно строителство.
"Пазарът през годината беше много силен и като брой сделки, и като инвестиционна активност – над 70% от транзакциите са с доходоносни имоти. Това потвърди нашите очаквания фокусът постепенно да се измести от земя и подценени имоти към този тип активи", коментира Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари" в компанията. Според неговия анализ, ако очакваните сделки с търговски и офис площи бъдат приключени, инвестиционният пазар може да регистрира най-силната си година след 2007-2008 през 2017 г. Очакванията му се подкрепят от добрите макроикономически показатели на страната, стабилизирането на наемите и наличието на първокласен инвестиционен продукт в сегментите на офисните и търговските площи.
Прогнозата също е България, Румъния и Унгария да фокусират интереса на опортюнистично настроените инвеститори предвид по-високите нива на доходност и потенциала за ръст, които предлагат спрямо по-зрелите пазари.

Офис площи
Пазарът на офис площи през 2016 бе динамичен със 7% ръст на наемните сделки в София спрямо година назад. Общият обем на отдадените площи достигна 135 407 кв. м, което е над средното число за последните пет години.
Основна слабост на пазара – недостатъчното предлагане на първокласни офиси, бе частично преодоляно чрез подписването на наемни сделки за площи в строеж. "Търсенето на офиси под наем запазва динамиката си от предходната година, основно благодарение на IT и BPO индустрията. Това, което отличава пазара сега, е очакваният ръст на предлагането – през 2017 е планирано завършването на 160 000 кв. м офиси в София", обобщи Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в компанията.
Очакваният обем нови площи частично ще възстанови баланса между търсене и предлагане и ще компенсира липсата на големи проекти през миналата година. Към днешна дата близо 1/2 от площите, планирани за завършване тази година, вече са отдадени или за тях са в ход преговори с наематели.
Тъй като по-голямата част от новите сгради се очаква да получат разрешение за ползване през втората половина на 2017, сделките с площи в строеж ще запазят сериозен дял от наемния пазар.
Офертните наемни нива остават стабилни, като и през 2017 се очаква да се задържат около 13-13.5 евро/кв. м за първокласни офис площи в София. В Пловдив нивата са около 8-10 евро/кв. м.
През 2017 година отново ще наблюдаваме засилен интерес към локации извън София, като освен в Пловдив, очакваме и първите по-сериозни сделки в Бургас и Варна.

Индустриални площи
Подобно на офисния пазар, и в сегмента на индустриалните имоти сделките за площи в строеж имаха значителен дял през 2016. Почти всички проекти с площи под наем, завършени през годината в София, бяха запълнени преди получаване на разрешение за ползване.
"Излизането на нови проекти Клас А показа активната страна на пазара в София, където през 2016 регистрирахме повече и по-големи сделки с наематели в логистичния сегмент. Констатираме сериозен интерес и очаквам пазарът да продължи да се развива с ускорените си темпове от последните години, т.е. между 30 и 40 000 кв. м усвояване на логистични площи и то само в София", заяви Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални площи и развитие на парцели" в компанията. След лекия ръст от предходната година за момента наемите в София остават стабилни на нива от €4.2/кв. м и €3.80/кв. м за площи над 5 000 кв. м.
Стремежът на редица бизнеси за експанзия поддържа активен и пазара на парцели, както и строителството по поръчка (build-to-suit).
Пазарът на парцели през миналата година също бе активен както в градовете, така и в оформящите се индустриални зони извън тях. Сред по-големите сделки през изминалата година бяха две покупки на парцели с проекти за строителство на офис сгради в София. В страната пазарът бе движен основно от търсенето на земя за производства в областта на леката промишленост и автомобилните части.

Търговски площи
Като цяло предлагането нарасна незначително. Общият обем търговски площи в молове в страната достигна 738 500 кв. м или средно 103 кв. м търговска площ на 1000 души. Нови откривания на големи търговски центрове в близките години не се очакват.
"Пазарът на търговски площи е добре балансиран и това задържа наемните нива относително стабилни през годината. Предвид ограниченото предлагане на първокласни площи на фона на нарастващите обороти на търговците и експанзията им обаче, виждам потенциал за плавен ръст на наемите в София и на доминиращите проекти в страната", коментира Росен Генев, мениджър "Търговски площи" в компанията.
В резултат от активното търсене наемите на първокласни търговски площи в столичните молове отбелязаха леко покачване в края на 2016 г., достигайки €30/кв. м, с близо 7% повече спрямо предходното тримесечие.
Средната заетост на столичните молове също се възстановява след лекия спад по-рано през 2016 г. в резултат от излизането на ключови наематели като Carrefour и Piccadilly. Към края на годината делът на свободните площи се върна на 7-8% при над 10% месеци по-рано.
В София активни на наемния пазар остават търговци от различни ценови класове, докато в страната растат основно по-бюджетните брандове. Активни са и хранителните вериги, както и търговците в областта на продуктите за здраве и красота – дрогерии, аптеки, оптики, магазини за биохрани и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив