27 Септември 2024, 14:21 Днес (0) | Вчера (0)

Промени по застрахователните върхове

27 Май 2005 15:03 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

Приходите от общозастрахователна дейност през миналата година възлизат на 733.214 млн. лв., което е с 23.94% повече от постигнатите през 2003 г. резултати, показват официално обявените преди няколко дни от Комисията за финансов надзор (КФН) данни. По традиция най-много приходи компаниите инкасират от продажбата на автозастраховки - 61.34 процента. Приходите от търговията със застраховките "Пожар и природни бедствия" и "Щети на имущество" се нареждат на второ място с 25.42 на сто. Трети по продажба се нареждат застраховките "Обща гражданска отговорност" със скромните 2.85 процента. На опашката по приходи от продажба се нареждат застраховките на летателни апарати, плавателни съдове и релсови превозни средства като общият им дял в портфейла на застрахователните компании възлиза на едва 2.65 на сто.

Oсновен принос за възходящото развитието на общозастрахователния пазар през последните няколко години имат автомобилните застраховки - "Автокаско", "Гражданска отговорност" и "Зелена карта". За миналата година застрахователните компании у нас са събрали от тези продукти с около 84 млн. лв. повече отколкото за същия период на 2003 година. Именно на автомобилното застраховане се дължи около 68.37% от общото увеличение на приходите в имущественото застраховане. 
В процентно изражение и през последните няколко години автозастраховките са заемали около 61-62% от общите приходи на застрахователните дружества у нас. Прави впечатление, че в процентно изражение приходите от "Автокаско" и през 2003 г. и през 2004 г. се движи в порядъка на 35-37%, а в същото време в номинално изражение имаме увеличение. Този факт се дължи на няколко причини - първо повече застраховани коли и второ сред новосключените застраховки има много нови и скъпи автомобили.  
Безспорен лидер в продажбата на "Автокаско" е ЗК "Бул инс", която държи около 32.48% от този сегмент на пазара. Втори с пазарен дял от около 17.06% е Алианц България, а трети е "ДЗИ-Общо застраховане" - 12.90 на сто.
Анализът на резултатите показва, че приходите от продажбата на "Гражданска отговорност" през миналата година са с около 21 млн. лв. повече от тези през 2003 г., което се дължи основно на поскъпването на застраховката.
Лидер в продажбата на задължителната застраховка през миналата година е ДЗИ като пазарния му дял възлиза на 28.77 %. Втори и трети в продажбата на "Гражданска отговорност" се нареждат Левски Спартак и Булстрад съответно с 16.25% и 13.78 процента. И ако първото място на ДЗИ бе очаквано, то представянето на другите две компании е изненадващо. Левски Спартак бележи ръст в приходите от продажбата на задължителните застраховки от близо 125%, а Булстрад от второ слезе на трето място с по-слаби резултати.
Освен при автозастраховки сериозен прираст на приходи през миналата година забелязваме и при застраховките "Пожар", "Природни бедствия" и "Щети на имущество". Относителният дял на застраховките се е увеличил едва с около 1.12%, но в номинално изражение ръста е с около 42.350 млн. лв., т.е. на тях се дължи около 30% от общото увеличение на приходите. Този резултат е много радващ и показва повишаване на застрахователната култура и осъзнаване нуждата от застрахователна закрила от страна на населението, коментират експертите. Трябва да се отбележи, че приходите по тези три вида застраховки се дължат преди всичко на прозорливостта на ръководителите на фирмите, а в много малка степен на инициативността на частни лица.
Лидер в продажбата на въпросните застраховки е компания Енергия, следвана от Алианц България и Орел.
Освен изброените застраховки при почти всички останали видове застраховки също се забелязва увеличение на приходите - къде с повече, къде с по-малко. Изключение правят застраховките "Релсови превозни средства", "Плавателни съдове" и "Летателни апарати". За последните три застраховки като, че ли има разумно обяснение за инкасираните резултати. Релсовия, плавателния и авиопарка у нас е доста амортизиран и няма финансова възможност за неговото модернизиране или подновяване. В същото време ежегодно се увеличава броя на машините, които се свалят от употреба.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

1)Застраховането в България все още е мафиотска дейност особено автомобилното, примерите са Булинс, Юпитер, Армеец, Левинс и други.
2)КФН - Апостолов и Агайн ги е страх, а и не искат да се намесят поради икономически и политически интереси и рушвети.
3)Застрахователите имат слаба асоциация и ръководство, хора с ниска професионална квалификация и без международен опит.
4)Гаранционният фонд се източва поради корупция на ръковоството му и умишлено несъбиране на вноски.
5)Кодекса за застраховането е нормативен недонос, като с приемането му горепосочените проблеми няма да бъдат решени.
#1 | от Застраховатeл | преди
Валидни за 16:10 26 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7472
GBP 2.4796 2.4887 2.3380
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив