22 Октомври 2020, 20:22 Днес (11) | Вчера (9)

Технологичните акции продължават да движат индексите нагоре, златото ще се търси за баланс

03 Февруари 2020 17:26 ЕЛАНА Трейдинг по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 февруари 2020, 17:40

За българската борса експертите очакват, че индустриалните и финансовите компании, както и новите попълнения на пазара може да издърпат основния индекс SOFIX до 12% ръст

Прогнозите на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг за 2020 г. очертават период без неминуема опасност от икономическа рецесия въпреки съществуващите и възможните извънредни рискове за глобалната среда. Според тях вместо очакваната криза, икономическият цикъл може да удължи до 2 години експанзия. "Инвеститорите ще продължат да търсят технологичните акции, които движат американските индекси нагоре, но ще е добре да балансират инвестициите си със злато и финансови инструменти с фиксиран доход", посочва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг. Силен щатски долар, умерени ръстове на акциите и контролирани движения на цените на петрола предвиждат анализаторите на инвестиционния посредник за 2020 г. Златото ще бъде търсено като защита от инфлацията, а не само от движенията на финансовите пазари, които могат да покажат и периоди на корекция през годината - това отбелязват анализаторите в своя годишен преглед. За българската борса експертите очакват, че индустриалните и финансовите компании, както и новите попълнения на пазара може да издърпат основния индекс SOFIX до 12% ръст.
 

ГЛОБАЛНАТА ИКОНОМИКА: Има рискове, но няма неминуема опасност от криза
Федералният резерв смени политиката си на 180 градуса само за 12 месеца и започва новата година с над 400 млрд. долара допълнително финансиране плюс намеренията да продължи да осигурява ликвидност за финансовата система. Тази политика на стимули доведе до много по-силно представяне на цените на активите /акции, недвижими имоти и други/ в сравнение с икономиката. Настроенията на финансовите пазари са позитивни и преди изборите за президент в САЩ се очакват нови данъчни облекчения, и положителни ефекти върху растежа. Много сектори в индустрията срещат затруднения, но вероятността от глобална рецесия все още е ниска.

Къде са рисковете за глобалната икономика?

Растеж, който се подхранва с нови дългове, не може да е устойчив продължително време. Централните банки поддържат достъпа до евтин кредит и единственият начин да запазят статуквото, е лихвата да е по-ниска от инфлацията и растежа, за да може задлъжнелите компании и потребители да не фалират. Затова опасностите пред пазарите са свързани с всичко, което може да свали растежа или да принуди централните банки да покачат лихвата. Извънреден риск е, например, заразата с коронавирус в Китай, което може да свали допълнително икономическия растеж, защото ограничаването на транспорта влияе на веригата от доставки.
Индустрията е слабото звено на световната икономика. Въпреки очакваното краткотрайно възстановяване, спадът й може да се пренесе върху други сектори и да доведе до сътресения във финансовата сфера чрез корпоративните или потребителски дългове. Затова инвеститорите трябва да следят сигнали, като, например, покачване на рисковата премия на корпоративния дълг или на еврото спрямо долара. Това ще означава, че капиталите се отдръпват от финансирането на корпорациите и ще бъде края на този цикъл. Добрата новина е, че няма неминуема опасност от криза и периодът на експанзия може да бъде удължен с година-две.

БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА: Ръст от 3.5% и покачване на инфлацията
Стимулите създадоха среда за подобрение в глобалната икономика, което да се усети през първата половина на годината. Възстановяването на германската индустрия ще се отрази и на българските предприятия. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че растежът на икономиката у нас ще се дължи основно на кредитната експанзия и потреблението. Затова той ще се запази над 3.5% през годината с продължаващо покачване на инфлацията и ниска безработица. Очакваме затягане на мерките за кредитиране от централната банка, с което да се охлади строителния бум.

ВАЛУТИ: Запазване на силен щатски долар
Щатският долар държи позициите си спрямо основните валути благодарение на отрицателните лихви в много икономики по света. По тази причина капиталите на пенсионни и застрахователни компании търсят възвръщаемост в щатски книжа. Балансът на валутния пазар би трябвало да се запази, защото всяко по-силно движение извън диапазона 1.05-1.20 EUR/USD ще е сигнал за коренна промяна на ситуацията на пазарите. С ниска вероятност е покачване на долара към паритет с еврото и стойности под 1.00 EUR/USD, тъй като ще предизвика реакция от администрацията на Тръмп. Повишаване на еврото над 1.20 долара също е малко вероятно, докато има разлика в доходността.
Анализаторите виждат потенциал за спад на еврото и задържане на силен долар през първата половина на годината - към равнището от 1.05 EUR/USD, - воден от по-добрите новини за американската икономика.  Втората половина на 2020 г. ще премине в търсене на нов баланс между валутите към нивото от 1.10 EUR/USD.

ЗЛАТО: Цената ще достигне 1 750 долара за тройунция до края на годината
Златото се покачваше през миналата година, когато глобалната икономика вървеше надолу, но и поскъпна по време на експанзията на баланса на Федералния резерв от октомври досега. Благородният метал се възприема като защита от инфлация и обезценка на парите, а не само срещу спад на пазарите. Това е тенденция, която ще се запази през следващите години и евентуално ще доведе до цена от 2 000 долара за тройунция. Не очакваме това ниво да бъде достигнато през 2020 г., но златото трябва да присъства в портфейлите на инвеститорите като застраховка от рисковете.
Прогнозата за цената на златото е 1 750 долара за тройунция до края на годината. Всяко извънредно събитие носи потенциал за още по-силно покачване, но основният сценарий е златото да расте в очакване на монетарните стимули на Федералния резерв. Всеки спад в цената от поне 100 долара ще бъде възможност за покупка на злато и добавяне към инвестиционния портфейл с цел намаляване на пазарния риск.

ПЕТРОЛ:  Цената ще се движи между USD 45 и USD 60
Петролният пазар намери баланс в много широк диапазон на цената си. За щатския сорт WTI това е между USD 50 и USD 66, а за сорта Брент е между USD 55 и USD 70. През 2020 г. е възможен тест на горната граница, но е малко вероятно да бъде изместена нагоре, докато глобалният растеж остава слаб и страните от ОПЕК доставят достатъчно количество петрол. От друга страна, всяко опасение за световната икономика ще води до натиск надолу.
Анализаторите прогнозират движение на цената в диапазона USD 45 - USD 60 долара през тази година, която да приключи в края на 2020 г. близо до максимума си при позитивно развитие на световната икономика.

АКЦИИТЕ: Технологичните акции продължат да движат индексите нагоре
Корекция в началото на годината ще създаде базата за следваща вълна на покупки и растеж на акциите на международните пазари. Позитивните очаквания се дължат на политиката на Федералния резерв плюс данъчните облекчения на Тръмп преди изборите през ноември. Оценката на акциите вече отразява прогнозите за нарастване на корпоративните печалби в средата на годината и силен растеж на резултатите след това. Големите технологични компании водят пазара нагоре, което принуждава фонд мениджърите на активно управляваните фондове да купуват повече от тях, за да догонят представянето на индексите. Акциите на Facebook, Amazon, Apple, Google и Microsoft ще продължат да растат по-бързо и да движат пазара нагоре. 
Според анализаторите оптимистичният сценарий за акциите е най-високата стойност на индекса S&P 500 през годината да достигне 3600 пункта (11% ръст за годината), което да е следствие на политиката на Федералния резерв и прекомерния апетит към риск. Euro Stoxx 50 ще надхвърли 4000 пункта (6% ръст за годината), като се очаква изоставане на европейските акции от американските. Засега евентуалните корекции от 5-10% са възможност за покупки.
Рисковете не трябва да се игнорират. Сигнал за проблеми с индексите ще може да се види във всяко осезаемо повишаване на доходността на правителствените книжа или спад на долара. Корекциите ще се ограничават до 200-дневните пълзящи средни и едва затваряне на месечна база под тях ще е знак, че навлизаме в мечи пазар. Върхът на икономическия цикъл е времето на най-големи печалби, но и на най-висок риск.

БЪЛГАРСКА ФОНДОВА БОРСА: Индустриалните и финансовите акции могат да доведат до ръст на SOFIX
Българският пазар отчете възстановяване в края на миналата година и поставя началото на по-трайно покачване на индекса SOFIX през първата половина на 2020 г. Този позитивен сценарий на развитие изисква да се случат няколко събития. Първото е да има подобрение в индустрията в Европа, което да се отрази и като покачване на резултатите на индустриалните компании на БФБ. Вторият сектор, който може да доведе до възстановяване на SOFIX, е финансовият. Банковите акции са много евтини, но доверието в институциите е слабо.
Акцията на ПИБ ще покаже дали планираното увеличение на капитала и изчистване на лошите кредити ще активизира купувачите, което в последствие да се пренесе и към останалите финансови компании.
Новите публични компании като Телелинк Бизнес Сървисис Груп могат да допринесат за движение на пазара. 
БФБ, както и останалите развиващите се пазари, не успяват да се конкурират с бързо растящите технологични акции на Уолстрийт. Покупки на индустриалните и финансовите акции се очаква да доведат до ръст на SOFIX до 640 пункта (ръст 12.7%) като най-позитивен сценарий за първата половина на 2020 г.

СЪВЕТИ ЗА СТРУКТУРАТА НА ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПОРТФЕЙЛ ПРЕЗ 2020 ГОДИНА
Разумният подход при стратегия за покупка и задържане с хоризонт от няколко години напред е да се търси баланс на риска чрез инструменти с фиксиран доход и злато. В портфейл само от акции може да се включат компании от дефанзивни сектори, които носят висок дивидент, каквито са компаниите от фармацевтичния сектор и този на комуналните услуги. Инвестициите в големите технологични компании ще носят висок доход при растеж на пазара. Делът на рисковите книжа може да се увеличава при всяка корекция, но само при доказателства, че няма влошаване на условията за финансиране и изтегляне на ликвидност от централните банки.

Документът е изготвен с информационна цел и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив