20 Септември 2020, 11:39 Днес (0) | Вчера (0)

Градушката е сред най-честите причини за предявяване на претенции

18 Август 2016 11:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 18 август 2016, 11:30

Разговор с г-н Павел Димитров, изпълнителен директор на ЗК "Лев инс" АД

Г-н Димитров, имате ли заявления от фермери за обезщетение след градушката в Пловдив на 15 юли?
Градушката в Пловдив беше наистина с голям интензитет и нанесе сериозни вреди. Епицентърът й обаче беше в градската част на областта, поради което нямаме информация за съществени щети, нанесени върху земеделските площи.

Колко са сключените в компанията застрахователни договори по селскостопански застраховки – за миналата година и от началото на тази?
През последните години "Лев Инс" бележи постоянен ръст в броя на сключените договори на селскостопански застраховки – около 25%. Привличането на все повече клиенти се дължи на успешното ни партниране с национални и регионални браншови организации на земеделски производители.

Физически или юридически лица по правило се възползват от селскостопанските застраховки?
Клиентите, които сключват селскостопански застраховки, са предимно юридически лица. Техният дял е над 90 %, като това се дължи на правната форма на организиране на земеделските стопанства в България.

Какъв е процентът на застраховките на земеделски култури и този на животни?
По-голямата част от отрасъла селско стопанство в България е свързан с производството на земеделски култури. Поради тази причина по-голямата част от запитванията за селскостопански застраховки са от страна на земеделски производители, а по-малка от страна на животновъди.

За какви култури най-често сключвате застраховки?
ЗК "Лев инс" АД има дългогодишен опит в застраховането на селскостопански култури, като с най-голям дял са площите с пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед и лозя. Покриват се количествени щети по реколтата, настъпили вследствие на природни бедствия. Отделно се застраховат и новосъздадени трайни насаждения като ДМА.

Кои са най-честите рискове, по които се плащат обезщетения?
Някои от рисковете, които се покриват по селскостопански застраховки, имат цикличен характер и настъпват с различна сила и степен на щетимост през годините. Ако обобщим статистическите данни, като причина за най-често предявяване на претенции пред застрахователя могат да се посочат: градушка, буря, проливен дъжд.

В кои райони са регистрирани най-големите щети?
През последните години по-често се наблюдават застрахователни събития в Южна България, като през 2015 г. основните претенции за нанесени вреди, най-вече от градушки, постъпиха  от района на Сливен, Ямбол и Стара Загора. Пострадалите култури бяха трайни насаждения и пшеница. Най-голямата щета беше размер на 150 000 лв. Изплатена е своевременно, в пълен размер.

Каква е щетимостта за миналата година и от началото на тази?
Въпреки няколкото големи щети през 2015 г., причинени предимно от градушките, щетимостта по тази застраховка за "Лев Инс" беше в рамките на нормалното развитие на риска. Причините за това са свързани с доброто му териториално разпределение, като по този начин регионите с проявление на риска над средното бяха компенсирани от други региони, където проявлението на риска беше под средното за страната и щетите там бяха минимални.
За 2016 г. е рано да бъдат направени заключения, тъй като все още не е преминала опасността от градушки, която е и основният риск за застрахователите през последните години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив