26 Февруари 2021, 17:06 Днес (11) | Вчера (11)

Постигнахме източното разширяване

05 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Интервю с Гюнтер Ферхойген на Deutsche Welle

Канцлерът заяви, че най-късно до края на годината би трябвало да бъде приета европейската конституция. Добре ли е, че оказва толкова засилен натиск?

Мисля, че да. Този проект е необходим и не би било от полза за нас, ако непрекъснато го отлагаме. Ако искаме Европа и в бъдеще да остане способна да взима решения, ние се нуждаем от конституция. Затова е добре, че едно важно правителство на страна-членуваща в ЕС упражнява натиск.

Ситуацията в момента обаче е такава, че ЕС расте, но политическият фундумент за това - конституцията - липсва. От май нанатък общността ще има 25 страни-членки. Няма ли общността да стане жертва на собствения си успех?

Не вярвам, но ще стане по-трудно да се осигури функционирането на общността. И което най-вече липсва - е нужният напредък в интеграцията. Ние постигнахме източното разширяване и това е огромна и важна крачка за осигуряването на мира и стабилността в Европа. Но тази Европа трябва да остане дееспособна. За мен проблемът е в това, че след провала на срещата на върха в Брюксел, сега ще ни се наложи да чакаме още по-дълго докато постигнем обща външна политика и съвместна политика на сигурност, които да заслужават това име.

Европейската комисия не даде обаче особено добра оценка на постигнатия напредък от най-голямата страна -кандидатка - Полша. Дали Европа не си затваря очите съзнателно - по политически причини?

Не, Полша е подготвена да влезе в общността, така както и останалите. Че Полша има повече проблеми от другите кандидатки е ясно - това е най-голямата страна в цялата група. Кипър например не би могъл да има проблеми с европейската директива за високоскоростните влакове, защото в Кипър просто няма такива. Полша има много повече проблеми, защото останалите страни просто нямат съответната индустрия, технологии или даже структури, от които да произлязат въпросните проблеми. Полша е най-голямата страна, с най- трудния тарнсформационен процес и най- проблематичното народно стопанство, но трябва и мога да кажа, че има гаранции за това, че Полша е добре подготвена за присъединяването към ЕС, за това да изпълнява задълженията си и да отстоява правата си.

Г-н Ферхойген, Вие сте нещо като адвокат на страните-кандидатки и това се чувства и сега. Но Полша още не член на общността, а в Брюксел вече зае блокадни позиции. Не е ли това израз на прекалено самочувствие?

Това е много труден въпрос и може да се разбере само, като се има предвид цялата сложна и трагична полска история. Това не е толкова практически въпрос, колкото въпрос с голямо символично занчение. За поляците става дума главно за признаването им за равнопоставена, силна и влиятелна европейска нация. Това обаче не е нещо ново. Поляците от самото начало заемаха тази позиция категорично и може би не навсякъде са си дали достатъчно труд да се вслушат. Освен това, Полша не е единствената страна, която има проблеми с новата конституция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив