14 Май 2024, 08:42 Днес (0) | Вчера (12)

Автомобилните застраховки ще поевтинеят с въвеждането на технологията Pay-as-you-drive

17 Юли 2013 14:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 юли 2013, 14:06
forINSURER

Системата PAYD дисциплинира шофьорите и намалява опитите за застрахователни измами

Въвеждането на технологията Pay-as-you-drive (PAYD), или „плащай както караш“, набира все по-голяма скорост в световното застраховане. Възможността за сключване на договор  за „умно застраховане“ в момента се превръща в една от основните тенденции за развитие на застрахователния пазар както в САЩ, така и в Европа, коментират застрахователни експерти, цитирани от forinsurer.
В Европа, например, където застрахователната телематика се прилага отдавна като направление в застраховането, бизнес моделът PAYD  позволява съществено поевтиняване на автозастраховката „каско“ и същевременно опростява и ускорява разрешаването на спорните въпроси при настъпването на пътен инцидент.

Според европейските специалисти, внедряването на системата PAYD влияе изключително положително не само върху компаниите, но и върху самите клиенти, които стават по-внимателни и отговорни на пътя.
Не на последно място, благодарение на нововъведението намаляват и случаите на застрахователни измами.

Под „умно застраховане“ се разбира предоставянето на отстъпки при застраховането на автомобила като комплимент за акуратното и безопасно управление от страна на водача, отбелязват представители на компанията М2М телематика. При този тип застраховане печелят и двете страни – и шофьорът: отстъпки, комплексна безопасност, повишаване на  водаческата дисциплина и намаляване на катастрофите; и застрахователната компания:  намаляване опитите за застрахователни измами, опростяване при урегулирането на застрахователните случаи.

За да бъде сключен договор по този начин, автомобилът трябва да бъде оборудван допълнително със специално устройство, което да следи уменията на шофьора зад волана. Данните от бордовата телематическа система се обработват и изпращат или директно на застрахователя, или на IT-компанията, която изпълнява телематически услуги.

Телематическите устройства фиксират различни показатели и характеристики: скорост на придвижване, ускорение и забавяне, пиково шофиране, катастрофи с точност до секундата, географско местоположение на автомобила във всеки момент и пр. На основата на тези показатели се формира оценката за качеството на управление, която позволява на застрахователната компания да формулира индивидуална картина, на база на която да изготви и съответната цена на автозастраховката. Ако шофьорът е бил съвестен на пътя, получава отстъпка от застраховката, ако е нарушавал правилата на пътя, карал е рисково и е създавал предпоставки за пътни инциденти, застрахователят завишава тарифата по застраховката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив