08 Октомври 2024, 02:24 Днес (0) | Вчера (1)

Ако някоя страна напусне еврозоната, това ще повдигне въпроса коя ще е следващата

27 Февруари 2015 10:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 февруари 2015, 10:30

Германският Бундестаг гласува удължаване на помощта за Гърция

Европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви днес пред немско радио, че ако се позволи която и да е страна да напусне еврозоната, това ще повдигне въпроса "коя ще е следващата?".

Ако една страна, която и да е страна, напусне Единния валутен механизъм, ще възникне въпросът: коя ще е следващата?, посочи той в интервю за радио Deutschlandfunk, цитиран от БНР.

В същото време обаче Московиси добави, че Гърция трябва да изпълни международните си ангажименти и да гарантира финансиране на допълнителните разходи, произтичащи от нейните икономически политики.

Трябва да бъдат финансирани реформите, които гръцкото правителство желае да започне, като сега не е време да се говори за дълговете на Атина. Ще разговаряме по този въпрос в точното време, но за мен е важно да се каже, че няма да се преговаря за намаляване на дълга и за ново негово "подстригване", каза европейският комисар.

Коментари на Московиси са факт преди очакваното по-късно днес гласуване в Бундестага на Германия за удължаване на настоящата спасителна програма за Гърция с четири месеца.

БТА допълва, че Бундестагът (долната камара на германския парламент) ще гласува днес удължаването на спасителната помощ за Гърция с четири месеца.

Вчера удължаването на помощта получи подкрепата на огромно мнозинство от консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел при пробно гласуване, предаде Ройтерс, позовавайки се на участници във вота.

От общо 311 депутати в консервативния блок, включващ членове на Християндемократическия съюз (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС), 22-ма се противопоставиха, а петима се въздържаха.
Социалдемократите, които споделят властта с консерваторите на Меркел, гласуваха единодушно за удължаване при своя тестов вот, твърдят участници.

Коалицията има достатъчно голямо мнозинство, за да спечели лесно днешното гласуване за продължаване на спасителната помощ с четири месеца, отбелязва Ройтерс.

Снощи агенция Market News International цитира неназован високопоставен източник от еврозоната, според който Гърция вероятно ще се нуждае от трета международна спасителна финансова програма в размер на повече от 30 млрд. евро. Още от септември 2014-а година насам ние обсъждаме при закрити врати вероятността за трети спасителен заем за Атина, посочи официалният европейски източник, като добави, че вероятно ще са необходими повече от 30 млрд. евро в рамките на следващите две години.

Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) няма да обсъжда възможността за ново облекчаване на дълговата тежест на Гърция докато тече удължения срок на настоящата спасителна програма в следващите четири месеца. Европейският източник на агенция Market News International също така отбеляза, че редица представители на Еврогрупата не са убедени в поетите преди дни ангажименти за реформи от страна на новото гръцко правителство и подчерта, че властите в Атина ще трябва да бъдат готови за по-нататъшни фискални мерки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив