22 Януари 2021, 02:49 Днес (0) | Вчера (13)

Анализатор: Спестяванията за втора пенсия се топят заради кризата

01 Юни 2020 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юни 2020, 12:00

Общо половин милиард лв. са загубили всички, които правят отчисления за втора пенсия

Процесите през последните месеци оказаха влияние върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия. "Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши", коментира пред "Хоризонт" на БНР финансовият анализатор Иван Стойков от сайта "Моите пари". Спестяванията на родените след 1959 г. в универсален пенсионен фонд за втора пенсия претърпяха корекции, които ги намалиха, отбеляза той. Спадовете, дори сривовете на фондовите борси по света доведоха до тези негативи, допълни Стойков.
Причината в момента е много пазарно обоснована. Средствата по индивидуалните партиди се инвестират от управляващите ги пенсионни фондове и когато има такива драстични спадове на фондовите борси, се регистрира отрицателна доходност. Няма как отрицателните явления на капиталовите пазари да не се отразят върху доходността в индивидуалните партиди за втора пенсия, поясни анализаторът. Ефектът е ясно видим – половин милиард лв. от тези средства вече не съществува. Това е сумата, която са загубили всички, които правят отчисления за втора пенсия. За всеки индивидуално наличността по партидата се намалява по различен начин. Излизащите от трудовия сектор догодина ще бъдат най-засегнати откъм натрупванията за втора пенсия. "Хората, които сега ще се пенсионират, може би първи ще усетят ефекта на това, което се случи", посочи Стойков.

Прехвърлилите партидите си от универсален пенсионен фонд в НОИ от днешна гледна точка може би са взели добро решение и са направили полезен ход, защото към момента се оказва така, че прехвърлените партиди в НОИ до някаква степен са били запазени, защитени, подчерта Стойков. "При равни други условия средствата в НОИ не биха могли да се увеличават интензивно, да се възползва държавата от ръста на пазарите, за да може да увеличи средствата по партида на осигуряваното лице."
Ситуацията е динамична, решения се взимат ден за ден, затова е трудно да се дават общовалидни препоръки, заключи Стойков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив