26 Май 2018, 22:48 Днес (0) | Вчера (9)

БАЗБ подкрепи КФН за по-високите такси и финансова независимост от държавата

14 Септември 2017 13:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 септември 2017, 13:55
КФН

Според брокерите, мерките ще пресекат нелоялната конкуренция и лошите практики

Във връзка с появилите се в някои медии публикации относно внесения от Комисията по финансов надзор (КФН) в Народното събрание законопроект за промени в Закона за Комисията за Финансов Надзор, свързан с осигуряването на бюджетна самостоятелност на надзорния орган, Българска Асоциация на Застрахователните Брокери (БАЗБ) изрази становище, в което се казва, че браншовото сдружение напълно подкрепя възприемането на подход за самостоятелно издържане на КФН без субсидия от държавния бюджет, за да се осигурят необходимите условия за нормално функциониране на комисията като регулаторен и надзорен орган на небанковия финансов сектор. Подкрепя се и общото увеличение на размера на таксите, което да обезпечи осигуряването на ресурси на КФН за изпълнение на увеличените й надзорни дейности и ангажименти.

От БАЗБ изразяват два основни мотива за подкрепата на законопроекта. През последните години застрахователните брокери страдат от нелоялна конкуренция от страна на физически лица и фирми, които продават застраховки без нужния лиценз или сертификат, както и от организиране в интернет на нерегламентирани аукциони или "борси за застраховки”, които не са регламентирана форма на застрахователно посредничество. Другият мотив на брокерите е неспазването на заложените в Кодекса на застраховането правила и норми за издаване на полици, отчитане на средства и поддържане на професионално ниво на квалификация от страна на лицензирани застрахователни брокери и застрахователни агенти, което води до неравнопоставеност в сектора и рушене на имиджа на застрахователния посредник не на последно място е и слабият контрол на посредниците в малките населени места, което води до неравнопоставеност между брокерите, опериращи в големите градове и тези в малките населени места.

Освен нелоялната конкуренция предстоят значителни изменения на Кодекса за застраховането, свързани с Директивата за застрахователно посредничество (IDD), касаещи разширяване кръга на поднадзорните лица и оценка и сертифициране на професионалните познания на служителите на всички разпространители на застрахователните продукти.

Описаните проблеми са обсъждани нееднократно с ръководството на КФН. За съжаление, експертите, назначени в управление "Застрахователен надзор", са твърде недостатъчни за осъществяване на необходимия надзор. Налице е текучество в управлението, свързано с ниските нива на трудови възнаграждения, което още повече влошава качеството на надзорната дейност. Освен това Комисията не разполага с нужното материално обезпечаване (автомобили, хардуер и други материали), което прави работа и ниско ефективна, а понякога и невъзможна, посочват от БАЗБ. Оттам коментират още, че един от инструментите за повишаване качеството и обема на надзорната дейност е увеличаване бюджета на КФН. "Възприетият подход са самофинансиране на Комисията е правилен и ще доведе до желания от нас надзор на дейността на застрахователните посредници", подчертават в заключение от БАЗБ. Становището им е изразено пред Бюджетната комисия в НС и пред министъра на финансите и ще бъде потвърдено и при обсъждането на законопроекта в комисиите на Народното събрание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:17 24 Май 2018
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6705
GBP 2.4796 2.4887 2.2237
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив