06 Декември 2019, 16:16 Днес (12) | Вчера (14)

БГ туристи горят с €500 за гръцки репатрак

29 Юни 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2018, 23:06

Колите им удавени, няма да им платят щети, ако пробват да запалят

Десетки българи с удавени от циклона Нефели на остров Халкидики автомобили ще трябва да се бръкнат с по 500 евро за гръцки репатрак, показа проверка на "Монитор". Нашите туристи са блокирани в гръцките курорти и се чудят как да транспортират возилата си у нас, защото не всички имат "Автоасистанс" в застраховката "Каско".
Застрахователят не поема този разход в чужбина, ако това не е изрично упоменато в полицата. Гръцки фирми обаче вече им искат по 500 евро да откарат автомобилите до границата ни.
Освен това застрахователи препоръчват, ако колата е била под вода, собствениците й да не палят двигателя.
Причината е, че ако това се случи, застрахователят може да откаже да плати при повреден мотор.
Първото, което трябва да направим в подобна ситуация, е да се обадим на този, който ни е сключил застраховката, защото той най-добре знае къде се намира тя, при какви условия е сключена, има ли допълнителна опция за автоасистанс за България или чужбина, съветват застрахователни брокери.
"Дъждовете са природно бедствие. То се покрива, ако колата има каско", поясни Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери. Тя обаче предупреди, че ако автомобилът има само "Гражданска отговорност", пострадалите няма да бъдат обезщетени. Кунова посъветва пострадалите да използват застрахователен брокер, който да ги координира и насочва при възникнали проблеми.
Тя остана учудена от информация на граждани, че застрахователи искат по-висока цена на застраховка, ако в предишни години си пострадал от природно бедствие. Тяхната мотивация била, че лимитът по застраховката е изчерпан.
Пред Нова тв Кунова припомни, че при голямата градушка преди години никой не е вдигнал цената на застраховката въпреки щетите за стотици милиони.
"Колата ми не може да се движи, трябва да се извози от "Пътна помощ", но още чакам обаждане от застрахователите", обясни междувременно пострадалият от Нефели български турист Георги Папазов пред Нова тв.
 Акумулаторът му е пълен с пясък и клечки, а преди това в нея е имало 1 метър вода, разказа той. В същата ситуация е и друг български турист - Сергей Алексиев, който също очаква какво ще му отговори застрахователят. Междувременно два нови сигнала за наши сънародници, пострадали от циклона Нефели в съседна Гърция, са били подадени вчера, съобщиха за "Монитор" от външно министерство, като уточниха, че генералното ни консулство в Солун е оказало помощ на българи, намиращи се в района на Неа Врасна. Първото обаждане било от наш сънародник, който съобщил, че няма нужда от незабавна помощ, но се тревожи за състоянието на автомобила си, който не е в движение. Вторият сигнал бил подаден от група българи в Неа Врасна, които потвърждават, че не били в опасност, но две от колите им са пострадали вследствие на обилните дъждове.
Консулството ни е подало двата сигнала към гръцката пожарна служба, която се намирала на място в Неа Врасна и работи по всички сигнали, които получава. Родните дипломати са дали препоръки и съвети за прибиране в България на семействата и оставащите автомобили. По последна информация най-тежка е била ситуацията в Неа Врасна, Хрисуполи и Ставрос, като според прогнозите подобряване на времето може да се очаква най-рано от петък следобед.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив