09 Август 2020, 02:59 Днес (0) | Вчера (0)

БНБ откри нарушения в 7 банки през 2017 година

02 Май 2018 09:30 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 май 2018, 09:02

Все още някои трезори не са подобрили достатъчно анализа на рисковете и адекватността на капитала си

БНБ е констатирала нарушения в 7 търговски банки през изминалата година. За 5 от тях централната банка е предприела надзорни мерки, а спрямо други две е отправила надзорни предписания за отстраняване на слабостите. Това става ясно от отчета на БНБ за 2017 г. В него обаче не се посочват подробности кои са въпросните банки и какви нарушения са допуснати, пише в. Сега.
Според отчета като цяло банките през 2017 г. са били в добра форма. Но БНБ отбелязва, че някои от проверените трезори не са изпълнили в достатъчна степен нейните предписания да подобрят анализа на рисковете и адекватността на капитала си.
Именно за това БНБ е предприела надзорни мерки и препоръки към ръководствата на проверените банки. Банковият надзор настоява за извършване на промени във вътрешните правила за кредитиране. Препоръчва се да се подобри качеството на анализите за платежоспособността на кредитополучателите, както и за по-прецизна оценка на приеманите обезпечения по кредити и определяне на реалистични срокове за тяхната реализация. Друга част от препоръките засягат необходимостта от ефективен вътрешен анализ на капитала и капиталовата адекватност и оценка доколко капиталовият ресурс може да покрие необезпечените кредити. Препоръчано е някои банки да подобрят системите си за ранно предупреждение при проблеми в кредитните експозиции.
Впечатление прави, че част от пропуските, които Централната банка все още открива в някои банки у нас, са хронични. Прекомерното вътрешно кредитиране и липсата на обезпечения по кредити бяха изтъквани сред причините за фалита на КТБ през 2014 г. В резултат на банковата криза тогава бяха приети законови мерки за затягане на надзора.
През миналата година Банковият надзор в БНБ е извършил общо 14 инспекции на български трезори, се посочва в отчета. Акцентът при тези проверки на място е бил върху действащите процеси и системите за управление на рисковете. Особено внимание е било отделено върху правилата и методиките за определяне на вътрешните капиталови нужди на банките и капиталовата им адекватност. Проверено е и изпълнението на мерките и препоръките от извършените през 2016 г. стрес тестове и как тези предписания са се отразили върху управлението на рисковете и капиталовата позиция на банките. Да припомним, че в резултат на стрес тестовете беше предписано банките да направят корекции на провизии и на стойността на активите си в размер на 665 млн. лв. Освен това кредити за 3.7 млрд. лв. бяха прекласифицирани като необслужвани, заради което се наложи банките да начисляват провизии и да обезценяват активи.

НАДЗОР

Централната банка може да приложи над 20 надзорни мерки, като се започне от писмено предупреждение и конкретни предписания и се стигне до най-драстичното наказание - отнемане на лиценз. БНБ може да наложи свикване на общо събрание на акционерите или на управителните и надзорните съвети, смяна на акционери и управители, смяна на одиторско предприятие, забрана за извършване на определени сделки или операции. Централната банка може да се разпореди писмено да се предприемат мерки за подобряване на финансовото състояние на дадена банка, за заздравяване на капитала й и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив