19 Март 2024, 09:16 Днес (1) | Вчера (10)

Банките да внимават при кредитиране, за да няма нова вълна проблемни активи, съветват експерти

08 Юни 2016 12:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юни 2016, 11:19

Според експерти по управление на проекти, банковите институции активно търсят решения за "рестарт" на придобитите си имоти

Активното кредитиране в момента, макар и позитивна пазарна тенденция, носи неминуеми рискове. Затова банките следва да подхождат с повишено внимание, когато отпускат заеми, за да избегнат повторение на сценария отпреди няколко години. Това посочват от консултантска компаният, занимаваща се с управление на строителни проекти.

"Преди да пристъпят към обезпечение на ново инвестиционно намерение за даден обект, институциите трябва да проучват внимателно и самия проект, и инвеститора. Подобен контрол е необходим, както показа и кризата от 2008 г., за да се избегне появата на нова вълна проблемни активи”, коментира Димитър Недев, управител на компанията.

По думите на Недев, активният имотен пазар в момента е и добра почва част от проблемните имоти да се превърнат в успешни проекти с помощта на експертна оценка. "Вече имаме наблюдения, че в известна степен банките се поучиха от негативния си опит от времето на кризата. Днес те по-детайлно проверяват инвеститорите и търсят професионално мнение, за да подсигурят процеса”, казва Недев.

"За много от проблемните строителни обекти в България, резултат от кризата, може да се появи втори шанс, стига да е налице достатъчна инвестиционна прозорливост. Банките разполагат с голям обем проблемни обезценени имоти, загубата от които може значително да се намали. Начинът това да стане е като се изготви нов план за развитие и се стигне до успешна реализация на тези проекти”, коментира Недев.

Одитът от страна на МВФ и Световната банка, който тече в момента, допълнително мотивира прецизността на финансовите институции по отношение на политиката им с проблемни активи – настоящи и потенциални.

Според Недев са необходими няколко стъпки при реализацията на проблемен имот. На първо място стоят оценката и анализът на текущото състояние. Впоследствие, с помощта на консултант по недвижими имоти се изготвят препоръки за различните възможности за потенциално развитие на дадения имот.

"Много е важно на този етап да се изготвят няколко алтернативни концепции за реализация на обекта”, коментира Димитър Недев. "Не бива да се забравя, че в същността си този проект е проблемна и успехът му ще е зависим от гъвкавостта и способността на инвеститора да смени една концепция с друга при необходимост”.

По думите му, не на последно място е нужно прецизно остойностяване на проекта, в т.ч. създаване на детайлен график и бюджет, план за управление на всички потенциални рискове и на финал – продажба на работещния вече обект. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив