25 Февруари 2020, 08:13 Днес (0) | Вчера (16)

Безработна жена наследи банков дълг на починалия си брат, но не и спестяванията му

02 Април 2013 12:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 април 2013, 12:53
БТВ

Заради дълга Красимира не получава и енергийни помощи

Безработна жена трябва да връща заема на починалия си преди шест години брат, защото според банката е негова наследница. В същото време не може да изтегли спестяванията му от пенсионен фонд, защото по закон не попадала в кръга на преките му наследници, алармира репортаж на бТВ.
Тя е на 46 години, с ментални проблеми и се казва Красимира. Няма семейство, родители, а преди шест години починал и брат й. Наскоро жената разбира, че заемът, който той изтеглил и погасявал приживе, не е издължен изцяло и че вземанията на банката се прехвърлят върху нея, тъй като той няма жена и деца. Без да знае, Красимира дори е осъдена да връща парите.
Вуйната на Красимира Мария Гетова разказа пред bTV, че жената е получила писмо от банка в София, че дължи пари. "Тя взима 47 лв. помощи, как да ги внася тия пари, започнахме да ходим по мъките. Сумата не е голяма - около 3000 лв., но за човек в положението на Красимира е непосилна".

Така в началото на годината частен съдебен изпълнител запорира банковата сметка на жената. Тя се оплаква, че е била лишена от енергийни помощи заради дълга.

Останала без стотинка, жената и най-близката й роднина се обръщат към адвокат, който, от своя страна, сигнализира съдия-изпълнителя. Адвокатът Вили Златунов твърди, че помощи от социален характер по закон не могат да бъдат отнети по смисъла на закона. Запорът е вдигнат, но задълженията към банката остават.

Надеждите на Красимира, че ще може да погаси половината от заема с парите, внасяни от брат й в професионален пенсионен фонд, също удрят на камък.

От офиса на компанията във Враца й отговарят, че само преки роднини, като съпруга, деца и родители, могат да получат парите, но братя и сестри - не, дори да са, както е в случая, единствени наследници.

„Действително разпоредбата на закона е твърде неясна, посочено е, че право да получат тези средства имат наследниците, след което е сложена запетайка, низходящите, възходящите и преживелия съпруг,” обясни Златунов.

И тук идва най-големият парадокс. Докато Красимира е длъжница на една институция и трябва да вземе пари от друга институция, според която обаче не е наследница и не може.

От офиса във Враца си спомниха за случая и посъветваха жената да изложи казуса писмено до председателя на УС на осигурителната компания. Току виж чудото станало. Що се отнася до заема към банката, въпросителните остават.

bTV потърси и становището на банката. Оттам ни отговориха, че "застраховка живот" се сключва от четири години и не е задължителна. Братът на Красимира не е сключил такъв договор. Оттам допълниха, че наследникът има право да се откаже от наследството си и така няма да може да се ползва от активите, но няма да отговаря и за пасивите от наследството.

Близките на Красимира вече са уведомили за абсурдната ситуация президента и националния омбудстман. И чакат справедлив отговор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив