20 Януари 2021, 11:42 Днес (5) | Вчера (15)

Бизнесът все още няма стратегически поглед върху AI

15 Май 2018 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 май 2018, 09:17

Водещи при въвеждането на технологии за изкуствен интелект са скандинавските страни и Великобритания

Компаниите в Европа планират ускорено въвеждане на изкуствен интелект (AI), сочи проучване на технологичната компания Fujitsu сред европейски фирми за степента на въвеждане и ползите от AI в бизнеса, пише TechNews.bg.

Повечето анкетирани компании вече имат проекти за въвеждане на изкуствен интелект, а до две години 70% от компаниите ще са въвели AI технология във вече използваните от тях приложения, твърди проучването, проведено съвместно от Fujitsu и консултантите от Pierre Audoin Consultants сред висшия бизнес и ИТ мениджмънт на 240 европейски фирми от автомобилна индустрия, индустриално производство и търговия на дребно.

80% от бизнеса очакват големи ползи от автоматизирането на процеси и елиминирането на човешкия фактор, 73% смятат, че това ще доведе до по-бързо реализиране на бизнес процеси, а 72% очакват повече и по-добри препоръки от AI за дейности в областта на прогнозите, като изпреварваща поддръжка и идеи за нови продукти и услуги.

"По всичко личи, че въвеждането на AI в момента е движено от функционалните нужди на организацията и има ясно разбиране за ползите от технологията. Но според нас, липсата на стратегически поглед върху въвеждането на AI изисква още по-голямо въвличане в процеса на мениджмънт от най-високо ниво", коментира д-р Дейвид Снелинг, директор на програмата за изкуствен интелект във Fujitsu за региона EMEIA.

По неговите думи, в момента има твърде голям фокус върху оптимизацията, като резултат от желанието да се докаже, че AI води до по-добри бизнес резултати. "Но избягвайки стратегическия подход, компаниите пропускат възможността за радикални приложения, които драстично подобряват преживяването на клиента и могат да създадат нови бизнес възможности, за да може да отключим потенциала на тази трансформираща технология", казва Снелинг.

Повечето участници в проучването са съгласни за ползите от AI за придобиване на по-дълбоко разбиране на клиентите за целите на маркетинга и продажбите, откриване и предотвратяване на опити за измами във областта на финансите и счетоводството, автоматизиране на веригата на доставки, планиране и изпълняване на поръчки, по-добри резултати в киберсигурността и подобрени предвиждащи поддръжки в производството.

От гледна точка на индустриите, производствените компании очакват най-големи ползи чрез елиминиране на човешката грешка (60%), минимизиране на човешкия фактор (51%) и елиминиране на ръчни процеси (43%). В сектора на услугите, търговията и транспорта компаниите са по-напреднали в създаването на AI стратегия – 15% от тях имат такава.

75% от производствените компании смятат, че най-големият потенциал на AI е в предвиждащата поддръжка на оборудването. Според доклада, това се дължи на целите за осигуряване на непрекъснати производствени процеси чрез използване на предвиждащи алгоритми, основани на данни от производствените машини.

Друг важен принос на AI за 70% от участниците е възможността за по-голяма гъвкавост при производствените процеси на нови продукти, а за 60% от отговорилите в проучването – подобряване ефикасността на производство чрез автоматизация.

75% от производствените компании смятат, че най-големият потенциал на AI е в предвиждащата поддръжка на оборудването

Проучването разкрива още, че водещи при въвеждането на технологии за изкуствен интелект са скандинавските страни и Великобритания, а със сравнително по-бавно прилагане на технологиите се отличават Германия, Австрия и Швейцария.

Идентифицирани са и причините за все още предпазливото въвеждане на изкуствен интелект, като основно това е липсата на стратегически фокус по отношение на AI проектите. В резултат, независимо от недвусмислените ползи от AI на функционално ниво, само една от четири компании в проучването гледа на AI като стратегически важно и само 11% имат изградена AI стратегия.

Освен юридически или регулаторни причини, 61% от бизнесът споделя, че основен фактор, ограничаващ въвеждането на AI, е липсата на изкуствен интелект в самите технологични решения, а за 52% това са вътрешните процеси и културата в организацията.

В заключение, специалистите отбелязват, че огромният потенциал на изкуствения интелект не е достигнат от компаниите в Европа поради липса на стратегически фокус, като в резултат от това организациите рискуват да пропуснат възможността да използват AI за трансформация на своя бизнес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив