20 Април 2024, 07:28 Днес (0) | Вчера (10)

Бизнесът настоява за по-високи прагове за задължителен одит

26 Септември 2018 17:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 септември 2018, 17:21

Искането им срещна съпротивата на одиторите

Работодателските организации искат да бъдат увеличени праговете, над които компаниите подлежат на задължителен одит. Преди дни от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха писмо до министъра на финансите Владислав Горанов с искане за ускоряване на промените в Закона за счетоводството във връзка с независимия финансов одит, чиято цел е да вдигне праговете и така да облекчи над 6000 малки български фирми от необходимостта да правят финансов одит на годишните си отчети, предаде Дарик.
В момента по закон на задължителен независим финансов одит подлежат годишните и консолидираните финансови отчети на фирми, които отговарят на поне два от следните показатели - балансова стойност на активите от поне 2 000 000 лв., нетни приходи от продажби над 4 000 000 лв. и средна численост на персонала за отчетния период от поне 50 души. Искането на работодателските организации е таванът за балансова стойност на активите и на приходите от продажби да се вдигне двойно– съответно на 4 000 000 лв. и 8 000 000 лв.
"В България, за съжаление, извършването на одит на малки предприятия се превърна в едно утежняващо задължение, при което поради ограничените финансови възможности на предприятията се избира най-ниската оферта, а не най-качествената услуга. Ниската цена съответно води до формално изпълнение на одиторската дейност, което потвърждава тезата, че одиторската заверка на малките предприятия е излишна и ненужна услуга - и за предприемачите, и за обществото. Неясна остава причината за въвеждането на многократно по-ниски прагове за задължителен одит на предприятията. В почти 100 % от малките предприятия, които се одитират съгласно действащото законодателство, едни и същи физически лица са както собственици на капитала, така и управители, и затова не се нуждаят особено от това трета страна-одитор да гарантира достоверността на финансовите отчети на предприятията им", посочват в писмото си до финансовия министър от АОБР.

Очаквано искането на работодателските организации срещна съпротивата на одиторите.

От Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) изпратиха в отговор контра писмо до министър Горанов, в което заявяват, че подкрепя предложените промени в Закона за счетоводството (ЗСч), така както са публикувани на електронната страница на Министерство на финансите на 30 август 2018 година.

"От публикации в медиите и интернет разбираме, че Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се е отнесла към Вас с възражения по проекта за изменения на ЗСч и предложения да се преразгледат т.нар. прагове за задължителен одит. Мотивите, изразени от АОБР, обаче са основани на неточни и неверни твърдения и са несъответни на изискванията на Европейското законодателство в областта на финансовото отчитане и задължителния одит. Съответно, ние считаме, че при преценката им трябва да се има предвид и позицията на професионалната организация на регистрираните одитори", посочват от ИДЕС.

Според ИДЕС точно защото в повечето малки фирми управител и собственик са едно и също лице, има нужда от независим одит на финансовата информация, която те предоставят на трети лица, за да бъде тя надеждна.

Голяма част от останалата аргументацията на ИДЕС е свързана с важността икономиката да е "на светло" и фирмите да не укриват обороти. Според ИДЕС отпадане на одита за АД не бива да се допуска, тъй като собствеността може да бъде прехвърляна във всеки момент, което може да има последици за трети страни и да доведе до манипулация и прикриване на капиталови потоци и финансови задължения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив