21 Август 2019, 10:54 Днес (5) | Вчера (15)

Блокчейн ще увеличи световната търговия с 1 трлн. долара

18 Септември 2018 14:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2018, 13:49

Очакват се фундаментални промени във финансите, поради многобройните инициативи за блокчейн, които могат значително да подобрят ефикасността на транзакциите

Технологията блокчейн ще позволи да се увеличи обемът на търговията в световен мащаб с 1 трилион долара до 2028 г., сочи съвместно проучване на Световния икономически форум (WEF) и международната консултантска компания Bain & Company, цитирано от TechNews.bg.

Въпреки фокуса върху иновациите в последните години, пазарът на инструменти за финансиране на търговските операции все още разчита на остарели технологии. Очакват се обаче фундаментални промени, поради многобройните инициативи за блокчейн, които могат значително да подобрят ефикасността на транзакциите.

"Разпределеният регистър и други технологични иновации обещават пробиви в областта на търговското финансиране и веригите за доставки, като намаляват разходите и опростяват работата", се казва в доклада. Авторите на проучването стигат до извода, че блокчейн ще помогне за затваряне на текущ търговски дефицит от 1,5 трлн. долара.

Прогнозата сочи, че благодарение на използването на блокчейн, обемът на международната търговия ще се увеличи с около 30% или 1,1 трилиона долара в следващите десет години. Новите технологии ще засегнат също правителствените организации, дори такива големи обединения като Европейския съюз.

Блокчейн е система за организация на бази данни. Тя се използва в момента като хранилище на информация за операциите с криптовалути (биткойн, етерием) и може да бъде приложена в банковото дело: криптотехнологията позволява да се намали времето за големи транзакции. Но блокчейн има потенциал не само във финансовите транзакции и не само в криптовалутите.

Наскоро IBM и логистичната компания Maersk създадоха съвместно предприятие, което ще развие първата в света блокчейн платформа за превоз на товари. Технологията ще позволи използване на дигитални вериги за доставка и ще проследява движението на стоки по целия свят в реално време.

Повечето анализаторски агенции се съгласни, че бъдещето на електронна търговия е свързано с блокчейн. Според прогнозите, публикувани от IBM, до края на 2020 г. около две трети от банковите операции ще бъдат извършвани чрез тази технология.

Банковият сектор не е единствената сфера, която ще може напълно да се възползва от всички предимства на блокчейн, тъй като основните принципи на неговото функциониране са приложими в почти всяка друга област. Според експерти, прозрачността на блокчейн, както и възможността за сделки в реално време дават основание да се смята, че тепърва технологията ще демонстрира своя истински потенциал.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив