10 Април 2021, 22:33 Днес (0) | Вчера (15)

Борисов: Нямаме решение след заседанието на Европейския съвет

01 Юли 2019 16:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юли 2019, 16:26

Основната формула, която към момента би събрала мнозинство е тази, при която Вебер оглавява ЕП, а Тимерманс – ЕК

"Нямаме решение. Всеки предлага своите кандидати, другите ги отричат", заяви министър-председателят Бойко Борисов след извънредното заседание на Европейския съвет. Според премиера, за да се намери мнозинство в подкрепа на дадено решение, са необходими отстъпки и компромиси. "Не помня да е имало такъв случай, освен когато за Гърция се разправяхме, но тогава имаше реална криза. Сега ние си създаваме кризата. Това можеше на 28 май да бъде решено", подчерта премиерът Борисов по повод продължилото втори ден заседание в Брюксел. 

"Моят пакет все още е в обръщение и съм убеден, че само той има реална възможност да се случи в парламента. Така както се прави едно правителство - ако не може да се направи мнозинство, няма как да се излъчи премиер. Трябва да намериш мнозинство в парламента, който да ти гласува премиера и след това останалите постове. Към момента мнозинство могат да намерят социалдемократите и ЕНП. Ако се включат и либералите с дадена позиция, тогава става една работеща формула и може да гарантираме избор в парламента. Така се прави – отстъпва се и се правят компромиси", заяви премиерът Борисов.

По думите на българския министър-председател основната формула, която към момента би събрала мнозинство е тази, при която Вебер оглавява ЕП, а Тимерманс – ЕК. Но тук е и спорът между останалите, които не приемат това и искат да ги обърнат или да сложат други хора на двете позиции. "И, разбира се, ще бъде много  по-стабилно, ако има и един пост и за останалите. Търси се мнозинство в парламента, за да може нашите предложения да минат", отбеляза Борисов.

"На нас ни трябва реален ресор и човек в комисията", категоричен беше министър-председателят. На въпрос дали е отказал поста на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, премиерът Борисов потвърди. "Да, така казах, защото тогава губим позицията на комисар. Кое е по-важно за нас? Комисар с реален ресор или върховен преговарящ?", акцентира българският министър-председател. Той подчерта, че Мария Габриел е еврокомисар в настоящата комисия. "Докато е тази комисия, ще стои тя. След това като трябва да номинираме, ще номинираме", добави премиерът. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив