02 Май 2024, 22:49 Днес (13) | Вчера (0)

Борисов подава оставка (вижте декларацията на премиера пред Парламента - видео)

20 Февруари 2013 09:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 февруари 2013, 11:40

Държавата има нужда от нов кредит на доверие, обяви премиерът

На обяд ще депозирам оставка на правителството, заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна, съобщи БГНЕС. "Властта ни е дал народът, днес му я връщаме", заяви Борисов.

Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днес нататък протестиращите няма какво повече да направи, за да им помогнем, каза той. Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда – това не ни е цел, нито изгода, ако трябва да се пазим от народа, каза той.

След като така са поставени въпросите, държавата има нужда от нов кредит на доверие и хората да определят как да се управляват от сега нататък. През тези 4 години направихме максимума, каза още Борисов.

Считам, че е след като по този начин направиха колегите от БСП и ДПС - направихте един опасен прецедент и това ще ви се върне, бъдете сигурни. По същия начин ние имаме достойнство, чест, не искам да има железа като отивам някъде. Властта ми е дал народът и му я връщам. Това, което демокрацията е признала в цял свят е избори. Ние няма да участваме - с ДПС и БСП няма да гласувам "за". Вие ако искате гласувайте. Това няма да ме учуди, дори и вашето предложение не ме учуди. За последното - да отидете и да благодарите на всички полицаи за положените усилия и това е жест към тях да си гледат обществения ред и борбата с престъпността. Краси Велчев да уведоми президента, заяви Борисов. Той допълни, че ГЕРБ служебно правителство няма да излъчат. "Да си направят правителство три месеца до изборите. Винаги сам съм се явявал на избори. Когото искате назначавайте, това си е ваша работа. Така че на изборите са се явявали ГЕРБ винаги, когато ЦИК, РИК и закона са го писали БСП, ДПС. Няма да участвам в управление, в което полицията ще бие хора или няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести", добави още Борисов.

Оставката на правителството идва след най-масовите протести в България след промените от 1989 година.

ДПС иска предсрочни избори на 28 април
 
Най-важното сега е всички останали парламентарни групи да завят пред президента, че няма да приемат мандат за съставяне на друго правителство, защото е провален не просто кабинет – в не по-малка степен е провалено парламентарното мнозинство. Това обяви пред бТВ Лютви Местан, председател на ДПС
Местан обяви, че е за предсрочни парламентарни избори, а не за съставяне на служебен кабинет. Дотогава кабинетът Борисов може да работи в оставка, подчерта ДПС.

Костов: Борисов дезертира, връчи властта на БСП и ДПС

Лидерът на ДСБ Иван Костов обвини премиера Бойко Борисов и правителството, че с оставката си на практика дезертират и бягат отговорността да решат проблемите, заради хората излязоха на протест. Той нападна и БНТ за директното предаване на изявлението на министър-председателя.

"Правителството дезертира, това ли е решението", попита риторично Костов от парламентарната трибуна.  По думите му Борисов на практика е връчил управлението на БСП и ДПС: "Оставката е прегръщане на политиката на ДПС и БСП, като подхвърляне на ключ на катастрофирала кола. Нещата, мерките, които Борисов обяви вчера са неизпълними. Ще вкарат във фалит енергопроизводители. Ще ни изправят в съда в Страсбург, това не е решение."

Костов заяви още, че БСП и ДПС бързат да вземат властта, без да знаят какво трябва да направят за решаването на проблемите: "Ще започнат да строят "Белене" ли?"

"БСП много добре знаят, че нямат потенциал да решат тези проблеми", подчерта бившият премиер.

Той възрази остро срещу критиките, които преимиерът Бойко Борисов отправи по-рано към ДСБ и неговите партньори: "Опитва се да пробута на хората на улицата, че Костов и "Синята коалиция" са виновни." Той повтори тезата си, че управлението на Бойко Борисов не е дясно.

Цветанов: Това е държавническото поведение на един истински държавник

Това е държавническото поведение на един истински държавник. Така вицепремиерът Цветан Цветанов коментира пред журналисти в парламента оставката на кабинета.
 „Премиерът беше много ясен, така че по-добре да се придържаме към това, което каза премиерът. Мисля, че той е абсолютно прав". Така вътрешният министър отговори на въпрос кога е взето решението за оставката на правителството.

"Енергийната мафия и политическата мафия у нас имат интерес от дестабилизация.

Голямата въпросителна е дали  българският народ иска отново тройната коалиция да яхне властта." Това обяви Яне Янев.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че оставката вече е внесена. Парламентът ще гласува утре оставката на кабинета.

Междувременно стана ясно, че гражданите не се отказват от протестите.

Изненадващо днес Симеон Дянков обяви, че оттегля оставката си и продължава да работи с Борисов. "При това положение оставам на поста като финансов министър, и през следващите седмици и месеци ще продължавам да работя с премиера Борисов, за да може ГЕРБ отново да спечели пълен мандат."



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив