09 Август 2020, 12:33 Днес (0) | Вчера (0)

Българите са чести жертви на трудова експлоатация в чужбина, показва доклад на ЕС

02 Юни 2015 09:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юни 2015, 09:04

Добавя се, че робството и принудителният труд се възприемат като престъпление в България, както и в други държави от ЕС, само "при определени условия"

Българи често стават жертва на трудова експлоатация в чужбина, а българските власти имат слаба чувствителност към експлоатацията на чужденци у нас. Това се посочва в изводите на първия доклад на Агенцията на ЕС за основните права, който разглежда тежки случаи на експлоатация на работници, предаде БТА.

Докладът отчита, че в Гърция и България корупцията е един от основните рискови фактори в разглеждането на подобни случаи. Добавя се, че робството и принудителният труд се възприемат като престъпление в България, както и в други държави от ЕС, само "при определени условия". Отбелязва се, че България, наред с още няколко страни от Общността, защитава само граждани на държави извън ЕС, когато са станали жертва на експлоатация, докато се трудят при незаконосъобразни условия (например липса на договор).Докладът сочи, че в България, както и в още няколко държави от ЕС, достъпът до правосъдие в подобни случаи не е лесен. Допълва се, че у нас и в други държави у властите липсва чувствителност към проблемите на жертвите на трудова експлоатация.

Общо за ЕС докладът сочи, че нерядко посредническите агенции за намиране на работа в чужбина са част от проблемите, свързани с експлоатацията и трафика на хора. Сред примерите по този повод са случаите с българските берачи на плодове в Швеция. В документа се посочва, че трудова експлоатация се наблюдава най-често в земеделието, строителството, хотелиерството, домашните услуги, производството. Рядко виновниците биват изправяни пред правосъдието, наказвани и принуждавани да платят обезщетения на пострадалите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив