21 Септември 2020, 13:09 Днес (9) | Вчера (0)

България е сред първите във всички възможни индикатори за бедност и неравенство

02 Юли 2019 15:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2019, 15:47
insmarket.bg

Евростат предостави данни за коефициента на Джини* за няколко страни от ЕС за 2018 година. България е все още на последно място в ЕС по точно този показател. Икономистът Румен Гълъбинов, член на Стратегическия съвет при президента, коментира в предаването "12+3", че този коефициент е икономически показател, който изследва неравенствата в доходите в една страна.

"В България коефициентът на Джини за миналата година е най-високият в ЕС. България има по-висок коефициент на Джини спрямо страни като: Алжир, Бангладеш, Бутан, Босна, Буркина Фасо, Китай, Египет, Етиопия, Габон, Индия, Ирак, Израел, Монголия, Мианмар, Непал, Нигер, Северна Македония, Пакистан, Сиера Леоне, Тунис и Виетнам. В голяма част от изброените страни в момента има военни действия или някакъв тип масови безредици, но въпреки това те имат по-малък проблем с неравенствата, отколкото България, ако гледаме коефициента на Джини", обясни Гълъбинов.

Според икономиста проблемът на България е, че тя е сред първите във всички възможни индикатори за бедност и неравенство. Когато бедността и неравенството са само в едно измерение, може да го считаме за по-малко рисково. "В България това е тотално: ние сме с най-високи нива на монетарна бедност, с най-високо ниво на социална депривация, ние сме сред първенците по коефициент на Джини, ние сме сред първенците и по съотношение на дохода на горните и долните 20% от населението. Това е огромна разлика във възможностите".

"В България имаме традиционно недостиг на индивидуално потребление и имаме недостиг на инвестиции. Това са двете приоритетни неща, които ни трябват, за да може ускорено да се развива държавата. За да стане това трябва да се промени данъчната политика – намаляване на данъците, по-конкретно намаляване на ДДС, за да останат пари в хората и фирмите за потребление и инвестиции", уточни още Гълъбинов и добави, че данъчната ни система е една от причините за монетарната бедност в България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив