13 Юли 2020, 10:52 Днес (4) | Вчера (0)

България и Македония ще си сътрудничат при бедствия

23 Ноември 2017 17:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 ноември 2017, 17:32

Сътрудничеството между двете страни ще се осъществява под формата на оказване на доброволна помощ и предоставяне на информация в случай на бедствие или заплаха от такова

Днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев участва в заседанието между правителствата на Република България и Република Македония, по време на което беше подписано Споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия.

Сътрудничеството между двете страни ще се осъществява под формата на оказване на доброволна помощ и предоставяне на информация в случай на бедствие или заплаха от такова. Ще се обменя техническа и правна документация, методологична и друга литература, видео и снимков материал във връзка с превенцията и реагирането при бедствия. Снабдяването на спасителните екипи с оборудване, провеждането на съвместни експертни срещи, семинари, учения също са обект на Споразумението.

Разпоредбите детайлно регламентират процедурите за преминаване на граници и правилата за престой на спасителни екипи на страните и тяхното оборудване. Разписани са и предоставянето на подслон и помощ за населението при евакуация. Уточнено е и използването на въздухоплавателни средства при оказването на взаимна помощ в случай на бедствие, както и всички други въпроси, свързани с координацията и управлението по време на спасителна операция, разходи, щети и компенсации, комуникация и т.н.
На двустранна среща министър Валентин Радев и македонският заместник министър-председател и министър на вътрешните работи Оливер Спасовски, обсъдиха сътрудничеството между двете страни в областта на вътрешните работи с акцент върху борбата с тероризма и нелегалната миграция. Двете страни потвърдиха готовността си да засилят сътрудничеството си във всички области от двустранен интерес. Между тях е и ускоряване на откриването на ГКПП Клепало. България, от своя страна, ще подпомогне македонските власти в процеса на евроинтеграция. Македония се ангажира да подкрепи българската кандидатура за Генерален директор на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа SELEC.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив