21 Февруари 2020, 13:22 Днес (8) | Вчера (12)

Б. Борисов: В рамките на година България може да постигне успех за членство в ERM II

26 Април 2018 13:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 април 2018, 13:16

С. Станишев: Еврозоната е ядрото на Европейския съюз и ако сега не направим първата крачка за присъединяването към нея, ще останем завинаги в периферията

Въвеждането на еврото в България е тема на два големи форума, които ще се проведат днес в София, предаде БНР. На въпросите на гражданите ще отговарят заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис и вицепремиерът Томислав Дончев. На конференцията присъстват премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов.

В рамките на година България може да постигне успех за членство в ERM II, това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусия посветена на членството на България в еврозоната и приемането на еврото като валута.
"Това, по което с Европейската комисия работим в момента, е да се подготвят документите, да ги внесем, да имаме пътна карта до един месец. Сутринта това се разбрахме с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансите Домбровскис и мисля, че оценките, които получаваме навсякъде и като критерии, ние абсолютно сме ги покрили - четири от петте, защото петият е формален. Ние сме във валутен борд. И пътна карта, и като тръгнем, за да сме сигурни, че ще се свърши и ще е с положителен успех".

България не трябва да изпуска момента за кандидатстване в механизма, предхождащ еврозоната - ERM II. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в рамките на форума.
Еврозоната е ядрото на Европейския съюз и ако сега не направим първата крачка за присъединяването към нея, ще останем завинаги в периферията, заяви Сергей Станишев.
"Ако сега изпуснем момента да направим първата крачка - членство в ERM II, рискуваме да се отложи този процес неопределено, тъй като 2019-та година предстоят избори за Европейски парламент, предстои комисия, нова Европейска комисия, и никой не знае как политическата конюнктура ще се промени".
Станишев подчерта, че има политически и обществен консенсус за приемането на еврото.
"77 процента от българите изразяват съгласие с твърдението, че България трябва да положи повече усилия, за да се интегрира във всички ключови формати на Европейския съюз - Шенген, еврозоната, областта на отбраната и сигурността и опазване на външните граници".

На трибуната излезе и финансовият министър Владислав Горанов, който обяви, че иска да разбие няколко мита около влизането в еврозоната. Първият, с който е за непостижимия ценови шок. Според Горанов, промените в цените ще бъдат пренебрежими, както се е случило и с деноминацията на българския лев.
България заяви намерение до края на Българското европредседателство да бъде подадена молба за членство в обменно-валутния механизъм ERM II, известен у нас като "чакалнята за еврозоната".
Страната ни отговаря на всички числови критерии за влизане във валутния съюз, но неведнъж сме предупреждавани, че икономиката ни не е готова за подобна крачка. Така нареченото "сближаване на икономиките" е критерий, посочван нееднократно от Европейската централна банка.
Нейната последна дума плюс одобрението на страните, въвели еврото и участващи в механизма, предхождащ еврозоната, са необходими за тази първа много важна крачка към валутния съюз.
Практически това означава одобрение от Европейската централна банка, Дания, която е в ERM II и на страните от еврозоната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив