28 Септември 2024, 13:20 Днес (0) | Вчера (0)

Виелици зафучаха в ДЗИ

05 Октомври 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Голямо завихряне се получи през седмицата по висшите етажи на ДЗИ. Индикации за процеса се появиха още в понеделник - 30 септември, когато две от компаниите в групата - "ДЗИ-Общо застраховане" АД и "ДЗИ-Инвест", проведоха общи събрания.

Противно на предварително обявените намерения на новия собственик да съхрани лоялните към институцията мениджъри двете събрания бяха белязани с мощни кадрови промени.

Приватизационната процедура за държавния застраховател приключи на 10 септември, когато контролираната от банкера Емил Кюлев фирма "Контракт София" се разплати напълно с Агенцията за приватизация. Така че на общите си събрания дружествата от застрахователната група тепърва ще разбъркват тестето с картите, от което ще изскочат новите лица в мениджмънта.

На 30 септември например Емил Кюлев бе избран за председател на съвета на директорите на Общозастрахователната компания ДЗИ. Той ще бъде и единственият й изпълнителен директор. В мениджърския борд влизат още председателят на управителния съвет и изпълнителен директор на РОСЕКСИМБАНК Диана Младенова и неизвестният за застрахователните среди Георги Георгиев. На събранието са били предложени и трима прокуристи - сегашният директор на ДЗИ Данчо Данчев, един от бившите шефове на застрахователя - Валери Алексиев, и Недялко Чандъров. Алексиев е лице от стария мениджмънт на застрахователната компания. Чандъров пък придоби печална известност, след като бе уволнен в края на март като шеф на отдел "Големи данъкоплатци - София". Причината бе, че Чандъров без знанието на шефа на Главна данъчна дирекция Николай Попов и на финансовия министър бе прехвърлил сметките на дирекцията от банка БИОХИМ в ръководената от Кюлев РОСЕКСИМБАНК. По този повод финансовият министър Милен Велчев бе принуден да се отбранява с репликата: "Новото време няма своя банка."

Досегашният председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на "ДЗИ-Общо застраховане" АД Данчо Данчев, който е и член на съвета на директорите на "Държавен застрахователен институт - ДЗИ" ЕАД, се разделил с новия собственик на 1 октомври... по телефона. Той заяви, че принципите, които следва в корпоративното управление, коренно се различават от тези на Валери Алексиев (новия прокурист). Това е предопределило и решението му да се оттегли. На овакантеното място в екипа на прокуристите обаче ще бъде назначен Николай Каварджиклиев - изпълнителен директор на банка БИОХИМ до средата на септември.

Първи октомври е международен ден на застрахователя. Но той не бе празничен и за Здравко Десимиров, който също се раздели с институцията. Десимиров бе член на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Държавен застрахователен институт - ДЗИ" ЕАД. Той управляваше също "ДЗИ-Инвест" и "ДЗИ-Консулт" ЕООД, а в общозастрахователната компания на групата беше прокурист.

Триъгълникът на раздялата

с ДЗИ бе завършен от председателя на съвета на директорите и изпълнителен директор Жанета Джамбазка. Очакванията тя да остане главно действащо лице в застрахователя след приватизацията му не се оправдаха. Джамбазка подаде молба за напускане на 3 октомври, но не пожела да коментира пред в. "БАНКЕРЪ" причините за оттеглянето си.

Промяната в ръководството на ДЗИ (вече частен), ще влезе в сила на 10 октомври, когато ще се проведе общо събрание на дружеството. Тогава, освен че ще се избере нов съвет на директорите, би трябвало да се вземе решение и за увеличение на капитала на компанията с 3 млн. лв., което ще позволи на Емил Кюлев да изпълни още една от клаузите в приватизационния договор. Освен това ще бъде приета и новата обща стратегия на финансовата група ДЗИ - РОСЕКСИМБАНК. На 2 и 3 октомври 300 души от мениджмънта на двете институции бяха командировани в Хисаря за обстойното обсъждане и координиране на тази стратегия. Именно там Кюлев е съобщил на банкерите и застрахователите, че Данчев и Десимиров са освободени.

Във финансовите среди се твърди, че новият шеф на приватизирания ДЗИ ще бъде Рени Петкова, която сега е изпълнителен директор на РОСЕКСИМБАНК. Г-жа Петкова обаче не бе открита за коментар.

На правителственото заседание в четвъртък министрите решиха да упълномощят заместник-министъра на финансите Нахит Зия да представлява държавата в съвета на директорите на ДЗИ. На 10 октомври Зия ще направи предложение за промяна в устава на ДЗИ, с която наличните поименни акции на дружеството да се преобразуват в безналични и свободно прехвърляеми. Идеята е миноритарният дял на държавата - 20% от капитала на застрахователя, да бъде пуснат за продажба през борсата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив