20 Септември 2020, 07:30 Днес (0) | Вчера (0)

Връщат пътуващите към Гърция, които не са попълнили декларация

29 Юни 2020 12:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2020, 12:05

Туристите ще бъдат проверявани на случаен принцип

Пътуващите към Гърция, които не са попълнили новата онлайн декларация, няма да могат да влязат на територията на страната. Хората ще бъдат проверявани на случаен принцип, предаде Нова телевизия. В неделя стана ясно, че всички туристи ще бъдат задължени да попълват нов формуляр, в който ще се съдържа информация за държавата, от която идват, както и адрес на дестинацията за престой в южната ни съседка. Мярката е част от усилията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на коронавируса предвид факта, че от 1 юли в страната ще заработят всички международни летища.
Декларацията трябва да бъде попълнена 48 часа преди пътуването. След това регистрираният получава имейл и код, с който ще може да влезе в Гърция.
Хората, които идват от страни от "червената зона”, ще бъдат тествани за коронавирус. На останалите тест ще бъде направен на избирателен принцип. Българските граждани, които пристигат от други европейски страни, също ще бъдат изследвани.
При случай на турист с коронавирус, той ще бъде карантиниран в специален хотел. Разходите по престоя му ще поеме Гърция. Ако обаче стане ясно, че е заразен още на границата, то той ще бъде върнат обратно в родината си.
Ако се окаже, че пътуващ е попълнил неверни данни в онлайн декларацията си, той ще бъде екстрадиран.

По-рано ИНСМАРКЕТ писа, цитирайки БНТ, че от днес всички пристигащи от България в Кипър задължително трябва да имат документ за отрицателен тест за коронавирус. Това изискване стана факт, след като правителството в Никозия включи страната ни в групата на държавите с по-висок риск за разпространение на инфекцията. Решението за прехвърляне на България в група Б, на по-рисковите държави, от досегашната по-безопасна група А, бе обявено от Министерството на здравеопазването като "предпазна мярка" срещу вноса и разпространението на вируса на острова.
Прекатегоризацията бе направена заради нарасналия риск в страната ни и след установяването на заразени пътници в полетите от България до Кипър. Досега са потвърдени три такива случая.
Всички пристигащи от група Б, каквито сега са и българите, трябва да направят PCR тест за коронавирус в страната си до 72 часа преди полета, а не да се изследват след кацането си на острова, коментира пред БНР говорителят на здравното министерство Маргарита Кириаку.
Пътници от полетите от България обаче могат да бъдат подложени на допълнителен тест за вируса на кипърските летища, ако попаднат в случайната извадка на 300 души на ден, които местните здравни власти изследват на място.
Всички влизащи в Кипър също така трябва да попълнят предварително въпросник, декларация, както и да предоставят друга изисквана информация за пътуването си в специално създадена електронна платформа за полетите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив