08 Юли 2020, 11:22 Днес (5) | Вчера (9)

Всеки втори работодател вдига заплатите през 2017 година

06 Декември 2016 09:00 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 декември 2016, 08:58

При 47% ще има замразяване на доходите, а намаление не се очаква

Бизнесът е притеснен от неяснотата кой ще управлява България догодина, но все пак е оптимист. Всяка втора фирма планира да увеличи заплатите и да тегли кредити за инвестиции, сочи допитване на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) за очакванията за 2017 г., пише в. Сега. Шефовете на повече от половината предприятия смятат, че вдигането на минималната работна заплата от 420 на 460 лева е прекалено. Други 31% обаче са на мнение, че МРЗ може да е и по-висока. 13% намират това ниво за нормално, но 6% са убедени, че и 420 лева е много. Тези шарени данни показват, че договарянето на минималните възнаграждения трябва да става по сектори, а не да се спуска обща страната МРЗ, обясниха вчера от асоциацията.

От АИКБ очакват догодина българската икономика да постигне 2.6 -2.8% ръст. При политическа нестабилност обаче ръстът ще бъде по-скромен, прогнозира шефът на организацията Васил Велев. Иначе основните проблеми на бизнеса са познати от години - глад за подготвени кадри и буксуващи или половинчати реформи в съдебна система, здравеопазване, енергетика и просвета.

Велев подчерта, че България има най-много служители на МВР на глава от населението в целия свят и че "все няма пари за образование, но даваме 825 млн. лв. за въоръжаване". Страдаме от т.нар. структурна безработица - работа има, но тези, които търсят, не я харесват, младите търсят нещо престижно, не тежка работа в завода - "както се шегува мой приятел, има филм "Адвокатите от Бостън", няма филм "Стругарите от Казанлък", обясни Велев.

Половината от анкетираните мениджъри казват, че не очакват догодина продажбите им да се променят. 66% не смятат да правят промени в броя на заетите, което може да се тълкува и като положителен отговор - нови хора няма да се наемат, но няма и да има съкращения. Близо 20% се опасяват, че може да пострадат от намаляване на износа.

МАНДАТ

Правителството в оставка трябва да остане на работа до края на работата на Народното събрание, смятат от АИКБ. Безразсъдно е за няколко седмици да има служебно правителство, което да бъде сменено от друго служебно правителство, защото има проектозакони за гласуване, смята Велев. И даде пример с промените в Кодекса на труда, свързани с отпуските, в Търговския закон, свързани с кражбата на фирми и др.

И в. Монитор нищи днес темата с анкетата на АИКБ. Повече от половината от работодателите ще повишат възнагражденията на служителите си през 2017 година, показва проучване на бизнеса, цитирано от Нова ТВ и вестника.

Очакванията на бизнеса за по-високи възнаграждения на служителите идват основно заради липсата на добре подготвени кадри в отделните сектори. Прогнозите са за среден ръст между 5 и 7%, като увеличение на заплатите планират повече от половината от работодателите, при 47% ще има замразяване на доходите, а намаление не се очаква.

Ръст в продажбите догодина очаква всеки трети работодател, средно с 3-4%. А когато работата расте, растат и заплатите на служителите.

По-високи заплати ще има в сферите на туризма, комуникациите, аутсорсинга, в IT сектора, както и в машиностроенето и електротехниката.

Ръстът в заплатите няма да е за сметка на съкращения. Точно обратното - две трети от работодателите няма да намаляват персонала, а всеки пети - дори ще наема нови кадри.

Всеки трети работодателя смята, че минималната заплата в страната трябва да надскочи 460 лева - колкото е планирана за догодина.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив