23 Април 2021, 16:48 Днес (13) | Вчера (16)

В Брюксел започват изслушванията на кандидатите за комисари

29 Септември 2014 09:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 септември 2014, 09:14

Европейският парламент няма право да отхвърля отделни кандидати, но ако не одобри някой от тях, може да гласува "против" пълния състав на новата комисия

В Европейския парламент в Брюксел днес започват изслушванията на кандидатите за комисари в комисията на Жан-Клод Юнкер, предаде БНР. Всеки от 27-те номинирани ще трябва да се яви пред една или повече парламентарни комисии, чиято дейност е пряко свързана с бъдещия му ресор, и в продължение на 3 часа да даде отговори на поне 45 въпроса. Те са разпределени между различните комисии и отделните политически групи според числеността им.

Европейският парламент няма право да отхвърля отделни кандидати, но ако не одобри някой от тях, може да гласува "против" пълния състав на новата комисия. За да избегне този риск, настоящият председетел на Европейската комисия Жозе Барозу през 2004-та поиска от Италия и Латвия да сменят своите проблемни кандидати, а през 2009-та на България й се наложи да промени неуспешната си номинация. Днес повечето прогнози са, че така наречената "голяма коалиция", която си разпредели ключовите ръководни постове в европейските институции, няма да създава сериозни пречки и пред новата Европейска комисия.

В Европейския парламент обаче има резерви към някои от номинираните, за които вече е ясно, че предстоят трудни изслушвания с непредвидим краен резултат. За британския кандидат – умереният евроскептик лорд Джонатан Хил – има съмнения дали е достатъчно компетентен да отговаря за финансовите услуги, дали някогашната му лобистка дейност в сектора няма да доведе до конфликт на интереси, и дали наистина е ангажиран с европейската идея, както изисква Лисабонският договор. Проблем с конфликт на интереси се очертава и при испанеца Мигел-Ариас Канете, който трябва да отговаря за климатичните промени и енергетиката, след като само допреди дни беше акционер в петролни компании. Канете продаде акциите си, членове на семейството му обаче остават акционери и участници в бордовете на енергийни фирми. Аленка Братушек номинира сама себе си за еврокомисар, докато още беше премиер на Словения, и това се приема  с неодобрение от много от евродепутатите. Голяма част от тях не искат за европейското гражданство да отговаря унгарецът  Тибор Наврашич, чиято управляваща партия продължава да е обект на критики от Брюксел за нарушаване на основни граждански права в страната.

Изслушванията ще приключат на 7 октомври, тогава се очаква да бъде обявена и официалната позиция на Европарламента за отделните кандидати.

В четвъртък българският кандидат Кристалина Георгиева ще се яви пред три комисии – по "Бюджети", "Бюджетен контрол", и "Правни въпроси". Програма "Хоризонт" на БНР ще предава пряко изслушването й за комисар по бюджета и човешките ресурси.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив