27 Септември 2020, 09:30 Днес (0) | Вчера (0)

В България има 80 хиляди опасни асансьора

07 Декември 2015 11:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 декември 2015, 10:04

В Електронния регистър на опасните съоръжения до момента е въведена информация за 2 хиляди асансьора

В Електронния регистър на опасните съоръжения, изготвен от Министерството на икономиката, до момента е въведена информация за 2 хиляди асансьора. Регистърът ще започне да действа от началото на следващата година. Очаква се до средата на 2016-та в него да бъде заложена информация за всички съоръжения, а тези, които не са включени, ще бъдат спирани, предаде БНР.

В предаването "Преди всички" Валентин Маринков – председател на Българската асансьорна асоциация, обясни, че и досега браншът е имал регистър, но той не е бил електронен и централизиран: "Сега, този електронен регистър е чудесно, че го има и ние се надяваме да свърши много добра работа. Ако той е единен и в него постъпва информация, която да е коректна и истинска и която, ако има кой да я обработва, след това следи за изпълнението и истинността, тогава този регистър наистина ще помогне. Но той по никакъв начин няма да помогне асансьорите да станат по-безопасни".

Маринков обясни, че до момента често се подава неистинска информация за състоянието на асансьорите. Той посочи и конкретен пример:"Наскоро установихме, че един асансьор вече осем години работи без да е регистриран където и да било, без да има легитимен договор, без да е поддържан от легитимна фирма и нито собственика, нито фирмата, която го поддържа вече осем години, са пожелали да го регистрират. Този асансьор продължава да работи и вози осем години хора. Ако няма контрол и надзор той ще продължи още 18 години да работи така".

Ако има инцидент с този асансьор извършителят ще е неизвестен, коментира Миленков. Той е категоричен, че е необходим постоянен и безкомпромисен контрол над асансьорите:"Ние твърдим, че има 80 хиляди асансьора в България, които са опасни и трябва да бъдат обезопасени. Затова ние сме изготвили една програма за обезопасяване на тези асансьори, която внасяме в държавната агенция/бел.ред за метрологичен и технически надзор/, Министерството на икономиката, Министерския съвет и до представителя на Европейския съюз в България. В тази програма са заложения наколко прости неща. На тази кабина, която е с полуавтоматични врати на асансьора трябва да се сложи една автоматична кабинна врата. И нищо повече".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив