31 Май 2020, 06:31 Днес (0) | Вчера (1)

В Европа "бонус-малус" се основава на причинените ПТП, а не на нарушенията

05 Декември 2018 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 декември 2018, 10:53

Възможен е синтез, ако се оставят само най-острите, най-екстремните нарушения на пътя, счита Стоян Проданов

Нарушенията на пътя, които не са довели до инцидент, не трябва да оскъпяват цената на "Гражданската отговорност", заяви в предаването "Преди всички" по БНР Стоян Проданов, член на Асоциацията на българските застрахователи и изпълнителен директор на Бул инс. По думите му, предложеният вариант на системата бонус-малус не се приема от обществото, защото се отклонява от класическия модел, прилаган навсякъде в Европа.
"Това, на което е базирана системата навсякъде по света е виновно причинените пътнотранспортни произшествия, които са довели до щети, които е трябвало да бъдат обезщетени. Ако към това число сложим всички нарушения на пътя, системата доста се размива. Едното е чисто застрахователно -  имаме причинена щета и платено обезщетение. Другото е нещо, което е в света на административното наказание. Все пак може би е възможен някакъв синтез, но той е ако се оставят само най-острите, най-екстремните нарушения на пътя. Може би трябва да сложим една много по-висока граница, да кажем 40 километра в час, ако говорим за превишение на скоростта и наистина да останат тези екстремуми, които са реална опасност за водачите".
Проданов е категоричен, че когато се въведе бонус-малус системата, цената на "Гражданската отговорност" ще се стабилизира. Преди това обаче ще се покачва. Той подчерта, че системата се прилага в над 150 страни по света и е въведена преди близо 70 години:
"Една от най-ярките характеристики на системата е скалата. Тази скала, след известен период от време, може да се модифицира, ако се види, че дава някакви значими отклонения  Два пъти е променяна в Румъния, която въведе системата преди 7-8 години. Това не е нещо, около което трябва да се фокусира дебата".
Бонусите са повече от "малусите" навсякъде по света, уточни Проданов и се пошегува, че шофьорите са очаквали по-големи отстъпки, защото темата е била обсъждана между Черния петък и Коледа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив