12 Май 2024, 00:40 Днес (0) | Вчера (0)

В Румъния започва процес срещу крадци на шедьоври от холандски музей

13 Август 2013 10:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 август 2013, 10:49

Властите се опасяват, че откраднатите шедьоври на Моне, Пикасо и Гоген може да са унищожени

В Букурещ започва съдебният процес срещу шестимата румънци, обвинени в извършването на кражба от музея "Кунстхал" в холандския град Ротердам. Властите се опасяват, че откраднатите шедьоври на Моне, Пикасо и Гоген може да са унищожени.

Петима от обвинените, включително предполагаемият организатор на обира Раду Догару, се очаква да присъстват на изслушванията. Шестият все още се издирва от полицията. Догару е признал вината си, но следователите все още се опитват да определят какво се е случило с картините.

По-рано тази година майката на Догару - Олга заяви пред следователите, че е унищожила платната, като ги е изгорила в печка, в опит да унищожи доказателствата и да защити сина си. Анализи на експерти откриха в пепелта от нейната печка останки от три маслени платна и пирони от рамки, използвани преди 19 век.

Седем картини на прочути художници бяха откраднати от художествената галерия "Кунстхал" през нощта на 16 октомври миналата година.

Според експерти нанесените щети възлизат на около 300 милиона евро.

Това са "Глава на арлекин" от Пабло Пикасо, "Четяща жена в бяло и жълто" от Анри Матис, "Мостът Ватерло в Лондон" и "Мостът Чаринг крос в Лондон" от Клод Моне, "Жена пред отворен прозорец" от Пол Гоген, "Автопортрет" от Мейер де Хаан и "Жена със затворени очи" от Люсиен Фройд.

Преди броени дни стана ясно, че обирът ще бъде основа за игрален филм. Това съобщи румънският кинематографист Тудор Джурджу.

Той е основател и президент на Трансилванския международен филмов фестивал, а от 2005 до 2007 г. е директор на Румънската национална телевизия. "Вече получихме предложения за сътрудничество от страна на продуценти от Великобритания, Холандия и САЩ", каза той в комюнике. Шестима румънци са обвинени в Букурещ за зрелищния обир в музея "Кунстхал" в югозападния холандски град Ротердам.

Обирът е извършен за по-малко от 3 минути през октомври 2012 г.

"Бързината, с която е извършен обирът, както и фактът, че те са от изолирана общност - от село, в което живеят предимно стари хора, ще придаде специфичен колорит на иначе универсалната история", казва Джурджу.

Изборът на музея "Кунстхал" е бил напълно случаен. Докато търсели на GPS-а с ключова дума "музеи" обирджиите попаднали на музея по естествена история и решили с основание, че предметите в него не могат да бъдат продавани. Излизайки от музея те случайно забелязали рекламен плакат за ексклузивна изложба на 150 платна на майстори в музея "Кунстхал". Събитието е било по случай 20-годишния юбилей на музея.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив